שתף קטע נבחר

אנטישמיות באמריקה, עכשיו ההצגה

הקווים לדמותה של האנטישמיות השתנו לאורך השנים, וגם אנחנו. השבוע, בפעם האחרונה, תעלה הצגה שתצחק ולא תפחד לשאול שאלות

בסקר שנערך לאחרונה נמצא ש-90% מהיהודים הארה"ב מרגישים כי האנטישמיות גוברת באיזור. אנחנו רגילים להרגיש בארה"ב שווים בין שווים, אבל האמת היא שלארה"ב היסטוריה ארוכה שמעידה על אנטישמיות רווחת.

לאורך השנים התרכזו היהודים בשלבים העליונים של הסולם החברתי והכלכלי. יש הטוענים שהיהודים הם רק אחת מאוכלוסיות היעד של קבוצות התנגדות כלליות, ויש החושבים שאולי ליהודים יש רגישות גבוהה, פרי משקעים של דורות קודמים. בדיוק על השאלה הזו תנסה לענות ההצגה a modest suggestion שתועלה בחמישי הבא ב-american jewish historical society לענות.

שירלי בכר, המנהלת אמנותית של המרכז היהודי הידוע, מספרת שמגוון האירועים העשיר של המרכז, שזור דרך קבע עם חומרים ששמורים בארכיון שלהם.

"יש לנו חומר אנטישמי, החל מקומיקסים במגזינים כמו וניטי פייר, או מודעות שונות, כל דבר שנידפת ממנו ארומה אנטישמית. אנחנו מבינים מהחומרים הללו שהיחס הזה ליהודים הוא משהו שללא ספק נכח בהיסטוריה האמריקאית. בסוף המאה ה-19 זה היה בולט במיוחד".

 

ההצגה שתעלה במרכז באופן חד פעמי, הועלתה פעמים רבות בשנים האחרונות באוף ברודווי, אך למרכז חשוב היה להספיק ולחשוף את תובנותיה ואת הנקודות שמועלות בה פעם נוספת. "אנחנו מציגים התייחסות מאוחרת לנושא ואיך הוא יושב מבחינת סטיגמה או תחושת קורבנות. הנקודה הזו נתונה לפרשנות. גם דרך ההצגה, גם דרך החומרים ששמורים אצלנו במרכז.

 

מתוך ההצגה a modest suggestion  ()
מתוך ההצגה a modest suggestion

 

כשמסתכלים על החומרים והאוספים שיש לנו כאן, בוחנים את הרעיון של איך לדבר על יהדות שלא מתחושת קורבנות וכמה עמוק בנו לדבר על קורבנות ביהדות האמריקאית".

בכר מסבירה, שהרצון להעלות את ההצגה נוצר אחרי שזיהו את הצורך לשבור את הטאבו שיש בתרבות המקומית. "פתאום בהצגה מעלים נושאים חשובים, מדברים על אנטישמיות בצורה מצחיקה. אנחנו מראים שאפשר לצחוק על זה. ישראלים, אני חושבת, מרגישים את זה יותר בנוח".

 

את ההצגה כתב המחזאי קן קיסר, בן להורים ישראלים, על ארבעה גברים אמריקאים שחוטפים יהודי, תוך שהם מתחבטים בשאלה האם עליהם לחסל יהודי. הם רוצים להבין ממנו מה זה יהודי ואיך יזהו אותם. רק שהוא רפורמי חילוני והם לא ממש מצליחים לשרטט קווים ברורים לדמותו של יהודי. אחרי שהם מבינים שהם לא מבינים, הם משחררים אותו וחוטפים דתי חרדי. ושוב, עם תשובות אחרות, הם מוצאים עצמם מבולבלים.

 

"הדיון על נושא האנטישמות עדיין נורא חם בעולם, וגם כאן. האם יש אנטישמיות? איך היא באה לידי ביטוי? מאין היא נובעת? ההצגה מנסה לבדוק את הדברים האלו דרך ההומור, האירוניה. לא פשוט להגיד 'אני יהודי משמע אני קורבן'", היא מסכמת, "אבל יש נטיה להרגיש קורבן ומשם גם מגבשים היהודים המקומיים את הזהות האמריקאית שלהם וכך מצדיקים כל מיני דברים".

ההצגה תועלה לערב אחד במרכז ב-W16 בין השדרה החמישית לשישית.

 

לגימלאים וסטודנטים: 15 דולר, כניסה רגילה: 20 דולר. מיד אחרי ההצגה יתקיים דיון עם השחקנים והבמאי.

 

לפרטים נוספים-  לחצו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים