שתף קטע נבחר

צילום מסך

העתיד כבר כאן: הכירו את נוח רובין

אחרי שקיבל כרטיס חופשי לאליפות אוסטרליה מהתאחדות הטניס האמריקאית והדהים כשעבר את בנואה פר בסיבוב הראשון, אחד הטניסאים המוכשרים והמעניינים שהגיעו מארה"ב – אלוף טורניר הנוער של ווימבלדון 2015 – מוכן לשנת הפריצה שלו. ולא רק הוא

נוח רובין, יהודי-אמריקאי שנולד ב-1996 בניו יורק, לא היה אמור להשתתף באליפות אוסטרליה הפתוחה. ממעמקי המקום ה-328 בעולם וממרום 19 שנותיו הוא הגיע אליה בזכות כרטיס חופשי שקיבל מהתאחדות הטניס האמריקאית, אחרי שזכה בצ'לנג'ר בשארלוטסוויל עם ניצחון דרמטי על כוכב עולה אחר - טומי פול. בדרך לתואר הוא הביא לידי ביטוי לא רק את הכישרון שלו, אלא גם יכולת להתמודד עם עומסים ושקט נפשי. בגמר הוא הציל שתי נקודות משחק ובסך הכל רשם שמונה משחקים בתשעה ימים.

 

רובין, חניך באקדמיה של ג'ון מקנרו, התכונן כמו שצריך לתחרות חייו באוסטרליה. יחד עם מאמנו הצמוד לורנס קלגר הוא עבר אימוני כושר מפרכים, שכללו ספרינטים בדיונות, כדי להכין את עצמו היטב לחום הלוהט. "הוא עדיין לא בטופ 100, אבל מבחינת מוסר העבודה שלו הוא בטופ 10", השוויץ קלגר. "עבודה קשה משתלמת ואנחנו מצפים לתוצאות מצוינות ב-2016".

 

אחד מהכישרונות העולים בטניס האמריקאי. נוח רובין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחד מהכישרונות העולים בטניס האמריקאי. נוח רובין(צילום: AFP)
 

אלא שאפילו הוא לא האמין שהן יגיעו כה מהר.

 

ההגרלה במלבורן לא סללה לו את הדרך לסנסציה. הוא התייצב למשחק לא פשוט מול בנואה פר, שחקן מוכשר עם בורג משוחרר ובמגמת עלייה שאוהב ללכת על הקצה ורק באליפות ארה"ב האחרונה העיף בסיבוב הראשון את קיי נישיקורי. זה לא מנע מרובין להסתכל לו בלבן של העיניים ולנצח אותו בשלוש מערכות, אחרי שלושה שוברי-שוויון.

 

הניצחון של רובין היה חשוב ומשמעותי עבורו מכמה סיבות. אז נכון, פערי הדירוג ביניהם עצומים והאופי שגילה הנער בכל אחד מסופי המערכות ובכלל היה ראוי לציון, אבל זה לא רק זה. משום שבזמן שהפייבוריט הברור השתולל עם 72 טעויות לא מחויבות, רובין הפחות המנוסה והצעיר בהרבה שמר על יחס שגיאות-חבטות ללא מענה מאוזן ושפוי וטעה רק 22 פעמים. מתוך 13 אפשרויות שבירה שהיו לפר, הוא ניצל רק שלוש. זה מראה לא רק על לחץ גדול של המפסיד בנקודות הקריטיות, אלא גם על קור רוח יוצא דופן של המנצח ברגע הכי חשוב בחייו המקצועניים.

 

קור רוח יוצא דופן בנקודות הקריטיות. רובין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קור רוח יוצא דופן בנקודות הקריטיות. רובין(צילום: רויטרס)
 

זר לו היה נקלע למשחק בין שניהם במגרש מספר 6, לא היה מאמין שאחד עוד לא בן 20 והשני, שסגר את 2015 עם כמה תוצאות מעולות ובטורניר הזה דורג במקום ה-17, יחגוג בחודש מאי 27. האחריות שהפגין רובין, שמיעט לעלות לרשת ושמר על עצבים חזקים מהקו האחורי, היא זו שהפכה אותו לראשון מחוץ ל-300 הראשונים בעולם שמדיח שחקן מדורג בטורניר מייג'ור מאז פרננדו גונסאלס ב-2011. אז המדורג 478 הפתיע את אלכסנדר דולגופולוב בסיבוב הראשון בווימבלדון. מבחינת פר כל זה לא היווה סיבה טובה מספיק כדי לפרגן לזה ששלח אותו הביתה. "אין לי הרבה מה להגיד חוץ מזה שהייתי אסון", אמר בסיום המשחק, במהלכו הספיק, כמה טיפוסי מצידו, לשבור מחבט. "הוא לא שחקן טוב. אני הייתי פשוט גרוע ממנו היום".

 

רובין אולי לא הרשים את פר, אבל יכול לגנוב את ההצגה גם בהמשך. בסיבוב השני מחכה לו עוד יריב צרפתי, אבל מאיים הרבה פחות: פייר-הוגוס הרברט, המדורג 167. ואם אלוף ווימבלדון לנוער יעקוץ גם אותו בדרך לשלב הבא, זאת תהיה התשובה הכי טובה שאפשר לקטילה של פר.

 

הראה את יכולותיו כבר בטורניר הנוער של ווימבלדון (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
הראה את יכולותיו כבר בטורניר הנוער של ווימבלדון(צילום: גטי אימגס)

 

רובין לא לבד

רובין הוא כמובן סיפור גדול ומרענן בפני עצמו, אבל רק אחד מבין כמה שחקנים אמריקאים צעירים כמו פרנסיס טיאפו, ג'ארד דונלדסון (רק בן 19 וכבר במקום ה-136) ואחרים שמתחילים להיכנס אל מול עינינו לנעליים הענקיות של שמות מוכרים כמו אנדי רודיק וג'יימס בלייק.

 

חמישה בני נוער תוצרת USA סיימו את 2015 בין 350 הראשונים בעולם, אבל רק אחד מהם הצליח להתברג בטופ 150. קוראים לו טיילור פריץ. פריץ גבר על דודי סלע בגמר הצ'לנג'ר "האפי ואלי" ועוד מוקדם יותר השנה, במוקדמות אינדיאן וולס. הוא סידר לעצמו מקום בהגרלה הראשית באוסטרליה דרך שלושה ניצחונות במוקדמות, ביניהם אחד גם על מיכאל ברר הוותיק. בשנה שעברה, בדיוק בזמן הזה, הוא עוד בילה בטורניר הנוער באוסטרליה והודח כבר ברבע הגמר. השנה, ואחרי 2015 כמעט מושלמת שבה זכה באליפות ארה"ב הפתוחה והגיע לגמר רולאן גארוס, נראה שהוא בשל מתמיד לעשות את הפריצה גם במגרש של הגדולים.

 

דודי סלע זוכר אותו מצוין. טיילור פריץ (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
דודי סלע זוכר אותו מצוין. טיילור פריץ(צילום: גטי אימגס)

 

פריץ אולי לא הצליח לשחזר את ההישג של רובין והפסיד לג'ק סוק המשתפר בחמש מערכות אחרי פייט אדיר, אבל גם הוא יודע שמבחינתו האליפות הזאת והיכולת המעודדת שהראה הן רק יריית הפתיחה במסע הארוך שצפוי לו לעבר הצמרת. בקרוב מאוד הוא, יחד עם רובין ושאר שחקני הדור הבא שמגיעים מאמריקה, אמורים להתחיל לפרוע את השטרות לא רק בטורנירים זניחים ובשלבי המוקדמות של התחרויות הגדולות אלא גם על הבמות המרכזיות. זה רק עניין של זמן, התבגרות והתפתחות, והם שם. הרכבת שלהם כבר יצאה מהתחנה, ואנחנו רק צריכים לחכות בסבלנות שתגיע ליעדה בשלום.

 

רוג'ר פדרר, שהתחיל לעבוד עם פריץ וכיום סוכנות השחקנים שלו מייצגת את פול, מזהה גם הוא תחילתה של מגמה. "אני חושב שזה נחמד לראות חבורה גדולה כל-כך של בחורים עושים כל-כך טוב לאמריקאים", אמר לכתבים בטורניר בריסביין. "זה טוב כשקבוצה של טניסאים טובים מגיעה ממדינה אחת. כשיש לך חבר לדרך, זה הרבה יותר כיף ואתה יכול לעשות תוצאות טובות יותר".

 

קיבל סטירת לחי מצלצלת כבר בפתיחת השנה. נדאל (צילום: AP) (צילום: AP)
קיבל סטירת לחי מצלצלת כבר בפתיחת השנה. נדאל(צילום: AP)

 

בקטנות

רפאל נדאל כבר חווה נפילות מאוד לא נעימות בשנים האחרונות. ההדחה שלו בסיבוב הראשון באוסטרליה היא כנראה הכואבת מכולן, בעיקר בגלל שגם הוא חשב שהתקופה הקשה שלו מאחוריו. הוא הגיע לתחילת 2016 במומנטום מסוים, למרות הכניעה המהירה לנובאק ג'וקוביץ' בגמר בדוחא. בטורניר סוף השנה בלונדון העפיל נדאל לחצי הגמר בצורה מרשימה, ובגדול, נראה כמו אחד שמתחיל להשתקם מ-2015 הטראומתית שעברה עליו. זו הפעם השנייה אי פעם ש"השור" אורז מזוודות כבר אחרי משחק אחד והחמישית ברציפות שבה הוא לא מגיע לחצי גמר של טורניר מייג'ור, וכשהשחקן שגורם לזה לקרות הפסיד לו 16 פעמים בעבר מדובר בכישלון צורב יותר עבורו.

  

• 14 פעמים, החל משנת 2008, ניסתה שוואי ז'אנג לעבור סיבוב בגרנד-סלאמים השונים - לשווא. הלילה, דווקא מול המדורגת 2 בעולם סימונה האלפ, היא סוף סוף הצליחה.

  

ככה חוגגים באחד ממשחקיך האחרונים בקריירה. לייטון יואיט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ככה חוגגים באחד ממשחקיך האחרונים בקריירה. לייטון יואיט(צילום: רויטרס)
 

 

• מעטים השחקנים בהיסטוריה שחגגו ניצחון בסיבוב ראשון של תחרות כלשהי עם השתטחות אמוציונלית על הרצפה. כשלייטון יואיט עושה את זה במשחקו הלפני אחרון, כנראה, בקריירה (בסיבוב השני מחכה לו דויד פרר), ההשתטחות הזאת היא טקס כמעט מתבקש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימגס
נוח רובין
צילום: גטי אימגס
מומלצים