שתף קטע נבחר

הסעות בע"מ: הילדים שהולכים כל יום לחוג - כך תתמודדו

הם משתתפים בכמה שיותר חוגים וזה בסדר מבחינתם שלא נשאר להם כמעט זמן חופשי. ומה עם ההורים - איך מסתדרים עם הלוגיסטיקה של ההסעות, ההוצאות הכספיות והלחץ התמידי? הורים מנוסים מספרים איך זה עובד

לו"ז צפוף: ביום ראשון יש לאיתי פרץ (בן 9) לימודי העשרה של פיזיקה ומדעים מדויקים, בימי שני יש לו כדורגל ואנגלית. ביום רביעי – ג'ודו. ביום שישי – שחמט. וכדי שלא יהיו לו משעמם, בימי ראשון, שלישי וחמישי, יש לו "אמירים" – חוג העשרה של בית הספר.

 

אין ספק שחוגים לילדים הם דבר מועיל אך האם יש מינון יתר שעשוי לפגוע בילדים? ואולי בעצם יש ילדים שהעומס הזה דווקא עושה להם טוב? ניסינו לבדוק עם שלושה הורים לילדים עסוקים במיוחד.

 

עוד בערוץ הורים:

מתי לתת לילדים להתחיל לצפות בטלוויזיה?

הילד מכור למשחק מחשב, אמו החליטה להפתיעו ביום הולדת

10 טעויות קריטיות שהורים עושים בתזונת ילדיהם

 

רוצה עוד חוג

"איתי רוצה כל חוג שיש בעולם, כולל התעמלות, ריתמיקה וכלכלת בית", מספר אביו, אופיר פרץ. "אם יש לו חבר בחוג כלשהו, גם איתי רוצה את אותו חוג. אנחנו רק משלמים ומסיעים. כבר נאלצנו לבטל לו את חוג הכדורסל בראשון וחמישי לפני שבועיים בגלל העומס. כדי שלא ייקח את זה קשה מדי, קניתי סל הביתה ואני עושה לו אימונים קלים. אחיו, עמית (בן 7) משתתף בחוגים כדורגל, אנגלית וג'ודו".

 

איתי ועמית פרץ - ההורים ביטלו חוג אחד כי היה עמוס מדי לילדים
איתי ועמית פרץ - ההורים ביטלו חוג אחד כי היה עמוס מדי לילדים

- איך בנויה הלוגיסטיקה אצלכם?

"יש נערה שלוקחת אותם מבית הספר לחוגים ולפעמים גם מחזירה אותם הביתה, תלוי בלוחות זמנים של שנינו. כשיש מזג אוויר בעייתי, אשתי או אני יוצאים להביא אותם. אחרי כדורגל חוזרים הביתה, מתקלחים, אוכלים ויוצאים לשיעור אנגלית. חוץ מזה, בכדורגל, אנגלית וג'ודו – הם ביחד, מה שמקל יחסית על ההעברות. בחוגי ההעשרה איתי לבד, כי עמית עדיין קטן, אבל באופן כללי עמית עושה את מה שאיתי אומר לו, כך שסביר להניח שבשנים הבאות יגיע גם תורם של חוגי העשרה אצל עמית".

 

- מה איתי ועמית עושים בימים שאין להם חוגים?

"אנחנו משתדלים להפגיש אותם עם חברים. ובנוגע לבקשות 'רוצה עוד חוג' אנחנו פשוט עצרנו את זה וכאמור אף ביטלנו חוג כדורסל שהיה פעמיים בשבוע אצל שניהם".

 

- איך זה מסתדר מהבחינה הכלכלית?

"ברגע שיש שני אחים באותו חוג, אז על אחד מהם מקבלים הנחה. אמנם, לא רק בגלל השיקול הכלכלי (למרות שהוא משמעותי), אבל פשוט אין להם זמן ללמוד – כרגע הם מספיקים לעשות את השיעורים בצהרון, נראה מה יהיה הלאה וניערך בהתאם".

 

לוגיסטיקה מורכבת

לרומי שור (בת 7.5) יש שלושה חוגים. פעמיים בשבוע היא משתתפת בחוג של התעמלות קרקע, כל פעם שעתיים ובקרוב מאוד זה יהפוך לחוג של שלוש פעמים בשבוע. בנוסף, היא משתתפת בשיעורי פיתוח קול ופסנתר.

 

רינת שור: "צריך עוד שעות ביום וימים בשבוע" ( ) ( )
רינת שור: "צריך עוד שעות ביום וימים בשבוע"

"אני יודעת שיש הורים שמכניסים את הילדים לחוגים כדי לפנות לעצמם זמן, אבל אותי זה מסבך בעליל", מספרת אמה, רינת שור. "חוג התעמלות קרקע מתחיל ב-15:30. אני גרה ברעננה ורוב העבודה שלי בתל אביב. זה אומר שכדי להספיק לאסוף את רומי ולהביא אותה לחוג, אני צריכה לצאת מתל אביב לא יאוחר משעה 14:00. החוג עצמו הוא שעתיים, לכן אני מביאה אותה וחוזרת הביתה. אבל הרבה פעמים אני עובדת בשעות האלה ולכן נאלצת לקחת בייביסיטר ולשלם לה על חצי שעה או לתאם עם הגרוש שלי שיאסוף אותה ויביא אותה לחוג. למזלי, שיעורי פיתוח קול והפסנתר מתקיימים אחד אחרי השני, באותו יום, אחרת זה גם היה גורם לי לסיבוכים בלו"ז שלי".

 

- רומי הייתה רוצה להשתתף בעוד חוגים?

"כן, היא מאוד רוצה להוסיף גם זומבה, מהשנה שעברה, אבל אני לא יודעת איך זה יהיה, במיוחד שעוד מעט מוסיפים אימון נוסף בהתעמלות קרקע. גם גילינו עכשיו שהיא תצטרך שיעורים פרטיים בחשבון. אני כבר לא יודעת איפה אצליח להכניס את כל זה. צריך עוד שעות ביום וימים בשבוע, אבל זה המחיר של להביא ילד".

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו

 

- מה קורה בימים שאין לה חוג?

"היא מאוד אוהבת להזמין חברות הביתה שזה לא פשוט עבורי. שלא תביני, אין לי בעיה שיבואו אליה חברות, אבל אני גם מרגישה רגשות אשם כי אני עובדת כל הזמן ולא איתה וגם לפעמים כשהיא מביאה בסופ"ש חברות, אני יודעת שזה יכול להימשך גם חמש-שש שעות, ולא נעים לי להגיד להן – די, תלכו כבר הביתה. מצד שני אני יכולה להרשות לעצמי לישון שנת צהריים בזמן שהן משחקות".

 

"השיקול הכלכלי הוא קריטי"

נועה שאול (בת 6.5) משתתפת בשלושה חוגים – פעם בשבוע כדורסל, פעם בשבוע כדורגל ועוד פעמיים בשבוע התעמלות קרקע. בנוסף יש לה חוג ג'אז במסגרת הילמודים. אחיה, גיא (בן 9) עשה את הניסיונות שלו בשנים קודמות בחוגים של כדורסל וכדורגל, והשנה משתתף רק בחוג אחד – כדור-יד.

 

נועה שאול - מתלהבת מכל החוגים ( ) ( )
נועה שאול - מתלהבת מכל החוגים

לדברי אמם, נירי שאול, "נועה מאוד מתלהבת מכל החוגים שהיא הולכת אליהם. אם היתה לה אפשרות, הייתה מוסיפה גם חוג תיאטרון, אבל אנחנו כבר החלטנו שדי, מספיק".

 

- האם ההחלטה נבעה משיקולים כלכליים?

"גם בהתחשב בכך שכל חוג כשלעצמו לא עולה סכומים מטורפים ועדיין השיקול הכלכלי כאן הוא קריטי, בעיקר היה לנו חשוב שיישארו לה גם ימים שהם יחסית פנויים. חוץ מזה, החוג הזה נופל כבר על היום שיש לה חוג אחר בו, ולכן זה כבר היה מעמיס מאד על הכול".

 

- איך אתם מסתדרים עם הלוגיסטיקה של ההסעות?

"בגלל שהחוגים של הכדורגל והכדורסל מתקיימים בשעה מוקדמת ונמצאים במרחק קטן מהצהרון שלה, המדריך של החוג אוסף את הילדים המתאמנים, ולכן זה חוסך לנו הסעה לכיוון אחד. ואילו את החוג של התעמלות קרקע אני מסיעה ומחזירה פעמיים בשבוע".

 

- אם היית צריכה להסיע גם לכדורגל וכדורסל?

"ברור שזה היה יותר קשה לי לשלב את זה. אם הייתי צריכה להסיע אותה לעוד שני חוגים אחרי צהרים, אחד מהם בטוח היה נופל כי לא הייתי מסתדרת עם זה בעצמי מבחינה לוגיסטית".

 

- איך נועה מצליחה לשלב את הלימודים עם כל החוגים שיש לה?

"כרגע היא עושה את כל השיעורים שלה בערך 20 דקות בצהרון, לכן זה לא משמעותי. בינתיים זה לא מפריע. חוץ מזה, בעיני השיקול שלה כאן זה פרופר זמן פנוי ולא הזמן להכנת שיעורים. בשנה הבאה אני מצפה לנשירה טבעית מאיזה חוג או שניים".

 

כל מקרה לגופו

"אם נשווה את הלימודים בבית הספר לעבודה, אז החוגים זאת העבודה השניה של הילדים שקשורה בתפיסת ההורים להתפתחות של הילד – ככל שהילד יהיה מגורה יותר וייחשף ליותר דברים, ככה הוא יהיה מפותח יותר", אומרת ד"ר סוזי קגן, מטפלת משפחתית וזוגית, אוניברסיטת בר-אילן.

 

- אבל איך זה מסתדר עם הילדים בכתבה, שבחרו את כל החוגים בעצמם?

ד"ר קגן: "מה שמיוחד בחוגים שמוצעים לילדים זה שהם משלבים הנאה עם ידע או יכולות. הילדים באמת נהנים מהחוויה של החוג, ולכן בדרך כלל הם בוחרים להירשם לחוגים וגם להתמיד ולהגיע. הבעיה מתחילה כאשר בעקבות החוגים אנחנו מתחילים לצמצם את האינטראקציה של הילדים בינם לבין עצמם. לדוגמה, אם בחורף ילד נמצא בחוג משעה ארבע עד חמש וחצי, הוא חוזר הביתה בחושך ובדרך כלל אחרי רדת החשיכה קשה יותר לקבוע עם חברים. רק אם אולי מדבר בשכן שגר באותו בניין, זה איכשהו מסתדר – אחרת זו כבר לוגיסטיקה בעייתית: ההורה צריך לדאוג שהילד יגיע בשלום בחושך וצריך להביא ולהחזיר אותו".

 

- אז מה עושים? אומרים לילד שמותר לו חוג אחד וזהו?

"כאן חשוב לשים לב לכל מקרה לגופו. למשל, אם הילד לומד בכיתה שכל התלמידים בה הולכים לחוגים, אז גם אם הוא יישאר בבית, לא יהיה לו עם מי להיפגש. לכן במקרים כאלה כן מומלץ כמה חוגים, כי ככה נוצר המצב שהילד לא רק יהנה מהחוג אלא גם ייפגש עם החברים שלו. הורים חייבים להיות קשובים לילד. אם באיזשהו שלב הילד מאבד עניין בחוג או שזה עמוס לא מדי, צריך לדעת לסגת, בלי לבוא בטענות אל הילד עצמו על כך שהוא עשה בחירה לא נכונה או שהוא לא החלטי".

 

הבנות שהשקיעו בחוג ריקוד, ואחת שהשקיעה במיוחד. צפו: 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בלט. אבל למה 5 פעמים בשבוע?
צילום: shutterstock
מומלצים