שתף קטע נבחר

לקראת ט"ו בשבט: טיפים להקמת הגינה המושלמת

כיצד לבחור גנן שיתאים לצרכים שלכם? מה חשוב לפני לבדוק לפני ההתקשרות? וגם אילו עצים מתאימים לגינה שלכם. "המקצוענים" עם כל הפרטים

היה היה גנן. אבל מאז חלפו הרבה מים בנהר, ותחום הגינון הפך להיות ספציפי בערך כמו מחלקות במשרדי ממשלה. האם אתם מקימים גינה חדשה ותזדקקו לאדריכל נוף? האם אתם מתכננים גינת נוי וירק וזקוקים לייעוץ של אגרונום? או שאולי אתם רק זקוקים לתחזוקה מינימלית של דשא? כך תבחרו גנן שיתאים לייעוד הגינה שלכם ובעיקר לתקציב שלכם. לרגל ט"ו בשבט - טיפים לגינה.

 

עוד בנושא:

איזה סוג דשא מתאים לגינה שלכם 

מחירון עבודות גינון

גינה אכילה: כך תגדלו בעצמכם את ארוחת הערב

 

מהו תחום ההתמחות של הגנן: עיצוב, הקמה או תחזוקה? 

ישנם מספר תחומי התמחות עיקריים בענף הגינון: עיצוב, הקמה ותחזוקה. וגם בתוכם יש סיווגי משנה, ובעלי מקצוע שיתאימו לכם יותר ופחות. לכן, כדאי להתאים את בעל המקצוע בדיוק לצרכים שלכם.

 

אם אתם מעוניינים לעצב גינה חדשה, תזדקקו למישהו שמתמחה בעיצוב ובתכנון גינות. גם כאן, יש מספר אפשרויות. "אם הגינה גדולה יחסית (דונם וחצי ומעלה), ייתכן שתרצו להשקיל בייעוץ אצל אדריכל נוף אשר לו יש הבנה הנדסית נרחבת יותר", אומר ברוך רווה מגן רווה - גינות עיצוב ואגרונומיה. "אם לעומת זאת, הגינה קטנה יותר, אפשר להסתפק באגרונום, שהוא בעל הבנה גדולה יותר

 בביולוגיה של הצמח, ובכימיה ובפיסיקה של הקרקע. אם אדריכל נוף אחראי יותר על העניין העיצובי והתכנוני, אז אגרונום יהיה אחראי יותר על הצד הביצועי. הוא ידע להתאים את סוג הצמח לאקלים, לסביבה, לסוג הקרקע ולכיווני השמש והרוחות באזור, וכן לתכנן את מערכת ההשקיה כך שתהיה אפקטיבית וחסכונית".

 

לעתים, בעלי מקצוע יעצבו עבורכם את הגינה רק אם תסכמו איתם גם על הקמת הגינה. בכל מקרה, זה עניין שכדאי לברר מראש. יש הבדל בין עיצוב ותכנון קפדני ומושקע, לבין הצעת מחיר ותוכנית כוללת יותר ובלתי מפורטת.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ההבדל היותר משמעותי הוא לגבי התחזוקה. רווה: "אין חובה לקחת את אותו בעל מקצוע לשלב הייעוץ וההקמה וכן להמשיך לתחזק איתו את הגינה. בשביל תחזוקה ניתן לבחור בגננים זולים יותר, ובעלי מומחיות בתחזוקה. שלבי ההקמה והתשתית הם החשובים ביותר, מפני שהם ילוו את הגינה למשך שנים ארוכות. עניין התחזוקה, הוא דינאמי וניתן לתחלופה במשך הזמן בהתאם לשביעות הרצון מבעל המקצוע".

 

התייעצו לפני שתילת עצים שיגרמו לנזק לרכוש שלכם בהמשך 

גם בתחום התחזוקה, כדאי לקחת בחשבון שישנם תחומי התמקצעות. אם למשל אתם מעוניינים לתחזק עצים ולוודא שהם אכן יציבים וגדלים כמו שצריך, תזדקקו לבעל מקצוע שמתמחה בגיזום ובכריתת עצים. במקרה הזה, לא כדאי להקל ראש. רועי בן-מאיר מאדמה ושמים - גיזום בגובה: "שתי התעודות שכדאי לבדוק שיש לבעל המקצוע במקרה הזה הן תעודת גוזם מומחה ממשרד החקלאות (המקנה לו את הידע התיאורטי) ותעודה של מטפס מומחה מטעם משרד הכלכלה, המאפשרת לו לעבוד בגובה. בנוסף, כדאי לוודא שאכן יש לו ביטוח שכן זו עבודה עם סיכון מקצועי רב. אין מה להתבייש, ובהחלט חשוב לבקש לראות את הפוליסה".

 

פעמים רבות, דווקא התייעצות בשלב השתילה והקפדה על תחזוקה מונעת תחסוך עבורכם כסף רב בהמשך. בן-מאיר: "אם גוזמים בצורה מקצועית עץ בן 3 שנים, ניתן לחסוך הרבה מאוד כסף עבור תחזוקתו בעתיד. זאת, משום שזה יגרום לו להתפתח בצורה הרבה יותר טובה ויציבה. בנוסף, חשוב שלא למהר לשתול עצים שאינם מתאימים לגודל השטח. זו טעות נפוצה לשתול עצים בגובה מטר, שכעבור 15 שנה הופכים ל'מפלצות' שסוגרות להם את הגינה ומצריכות תחזוקה מאוד יקרה. כמו כן, עצים כאלו יכולים להצמיח שורשים שגורמים לנזק משמעותי לרכוש. לכן, חשוב שבעל מקצוע שמבין בצמחים ילווה את הגינה בשלבי הקמתה ויסייע בבחירת הצמחים והעצים המתאימים לשטח המדובר".

 

אילו שאלות כדאי לשאול בשלב ההתקשרות? 

אם אתם חושקים למשל בגן יפני, שמצריך התמחות ספציפית, כדאי לבדוק שלבעל המקצוע אכן יש ניסיון בתחום. בקשו לראות תמונות של פרויקטים קודמים, בקשו לדבר עם לקוחות קודמים ולקוחות קיימים ואל תתביישו לברר עם איזה ציוד הוא משתמש וכמה פועלים נדרשים לשם הקמה או תחזוקה. אם אתם מתכוונים להקים גינת גג, לתכנן מטבח-גן או לעצב תאורה לגינה - דאגו לברר שאכן יש לו ידע ומומחיות בתחום הזה. ייתכן ששווה לפצל את ההתקשרות לכמה גורמים שונים, לאחר שקיבלתם מספר הצעות מחיר.

 

כשאתם נמצאים בשלב התכנון וההקמה, שימו לב עד כמה איש המקצוע קשוב לצרכיכם, ועד כמה הוא מנסה לכפות את טעמו האישי על זה שלכם.

 ישנם מספר שאלות שבעלי מקצוע אמורים לשאול אתכם, אך אם הם אינם עושים זאת, דאגו אתם לעלות את העניין עוד בטרם ההתקשרות כדי לוודא שלא יהיו הפתעות בהמשך.

 

מסביר רווה: "אחת הנקודות החשובות היא דווקא להתחיל מהסוף - מה ייעוד הגינה ועד כמה מתכוונים להשקיע בתחזוקה. אם זו גינה שנועדה רק למשחק עם הילדים וכוללת רק דשא, לא בטוח שנרצה להשקיע בתכנון ועיצוב. אם לעומת זאת מדובר בשטח גדול שנרצה שיהיו בו גידולי ירק ופרי, עם כל מיני אלמנטים מורכבים, ועם מערכת השקיה איכותית - כדאי שניעזר בבעל מקצוע ונקבל ייעוץ כדי לוודא שאנחנו לא קונים כמות גדולה של צמחים שלא תשרוד בתנאי מזג-האוויר של האזור. שאלת התקציב היא שאלה מכריעה מפני שאני תמיד מסביר לבעלי קרקע שעלות הגינה לא מסתכמת בהקמתה. ההוצאה האמיתית היא עבור תחזוקה".

 

על מה חשוב להקפיד בחוזה? 

במוקד השירות של "המקצוענים" אמרו: "לפני שאתם חותמים חוזה לשנה, עצרו.

 האם בדקתם כמה הצעות מחיר? האם אכן בעל המקצוע הזה מתאים מבחינת הצרכים שלכם? לרוב בבתים משותפים ועד-הבית הוא שמבצע את ההתקשרות לאחר שעשה סקר שוק. פעמים רבות התחזוקה כלל אינה מצריכה מומחיות מיוחדת, אלא דווקא יותר עמידה בזמנים, אחריות ומתן שירות ברמה גבוהה. דאגו לכתוב בחוזה כל כמה זמן נדרשת הגעתו והאם היא משתנה בהתאם לעונות השנה. בדקו מה מספר הפועלים שמגיעים, מהו הציוד שבו ישתמשו ומה יקרה במקרה של נזק לצמחיה".

 

מחפשים גנן מקצועי? לרשימת המומלצים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים