שתף קטע נבחר

היועמ"ש ויו"ר הוועדה מש"ס: הקשיים בדרך לחוק הנאמנות של רגב

יהודה וינשטיין טרם התייחס להצעת שרת התרבות, שפורסמה לראשונה ב-ynet, לשלול תקצוב ממי שיבזה את המדינה. גורמים משפטיים בכירים מבהירים כי אין סיכוי שהיועמ"ש יאשר כמו שלא אישר את הצעתה הקודמת. ח"כ יעקב מרגי, שהחוק יגיע לוועדת החינוך בראשותו : "לא אתמוך בחוק שיתערב בחופש הביטוי"

 

מירי רגב (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
מירי רגב(צילום: אורן אהרוני)

אין כל סיכוי שהיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין יאשר את הצעת החוק של שרת התרבות מירי רגב. כך מעריכים הערב (ג') גורמים משפטיים בכירים בנוגע להצעה של רגב לתבוע תקצוב לאמנים תמורת נאמנות. נוסח ההצעה של רגב פורסם לראשונה הבוקר ב-ynet והועבר היום למשרד המשפטים.

 

הגורמים הזכירו ניסיון קודם ודומה של רגב מהקיץ האחרון שנכשל. אז דרשה רגב להתנות חלוקת תמיכות למוסדות תרבות לאחר שמשרדה יבחן את תוכן היצירות המוצגות והן תהיינה "לאומיות".

 

בתוך כך, במערכת הפוליטית ממשיכה הסערה על הצעת החוק של רגב, שקובעת כי תוכל לשלול תקצוב מדינה ממי שפגע או יבזה את סמלי המדינה, יציין את יום העצמאות כיום אבל או ישלול את קיומה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית.

 

הצעת החוק צפויה להגיע לוועדת החינוך של הכנסת בראשות ח"כ יעקב מרגי (ש"ס). מרגי טרם ראה את נוסח החוק, אך מצנן את ההתלהבות. "אני חסיד גדול של חופש הביטוי, אך אם החוק יתערב בצורה בוטה בתכנים, אני לא אתמוך בו", אמר מרגי ל-ynet.

 

מרגי ציין כי תפקידה של הוועדה הוא לבקר וגם לפקח על הממשלה ואני בהחלט אלמד טובה את החוק. אם החוק מבקש לעשות סדר בנושאים קיצוניים של חתירה תחת המדינה, זה בסדר, אבל לא אסכים להתערבות בוטה".

 

מרגי הוסיף כי "צריך לחשוב טוב טוב על דברים מהסוג הזה ואי אפשר גם להגזים. מותר לאזרח ערבי להרגיש תחושה של צביטה או החמצה או דברים מסוג זה ביום העצמאות, אבל זהו לא עניין לחקיקה".

יעקב מרגי (צילום: אפי שריר ) (צילום: אפי שריר )
יעקב מרגי(צילום: אפי שריר )

יו"ר סיעת המחנה הציוני מרב מיכאלי הצטרפה גם היא לביקורת שנשמעה היום מכל סיעות האופוזיציה ואמרה: "מירי רגב אומרת שהיא רוצה להביא את הפריפריה למרכז במת התרבות, לעשות מקום ולתת קול לאלה שמודרות ומודרים ממנה. זה מהלך חשוב שאני תומכת בו".

 

מיכאלי הוסיפה: "חבל שהיא חושבת שהדרך לקבל את אהדת הפריפריה עוברת בהסתה ובהדרה של רבות ורבים בחברה הישראלית ושל דעות ומחשבות, ובאיום על חופש הביטוי של אחרים. רגב טוענת שהיא שרת התרבות של כולן וכולם. הדרישה הליברמנית לנאמנות כביכול פועלת באופן הפוך מזה".

מה יגיד וינשטיין? (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מה יגיד וינשטיין?(צילום: מוטי קמחי)
 

גם יו"ר סיעת יש עתיד עפר שלח תקף את יוזמת החקיקה ואמר כי החוק מוכיח שוב שיש לסיים את ימיה של הממשלה הנוכחית. "הצעת חוק 'נאמנות בתרבות' היא תמצית כל הדרכים שבהן מבקש שלטון מניפולטיבי וחסר עכבות להסיט את הדיון הציבורי בישראל למקומות אפלים ומזיקים", כתב שלח. "החוק הקיים נותן לממלכה סמכות לשלול הקצבות ממי שנתפס בפועל כשהוא שולל את קיום המדינה".

 

"קל להגיד שרגב לא מבינה מה זה תרבות, אבל זה גרוע מזה. כשם שביבי משתמש בגל העכור נגד 'שונאי המדינה' כדי להסיט את הדיון מכישלונו בביטחון וביחסי החוץ, היא משתמשת בו כדי לעשות עם הכסף לתרבות מה שהיא רוצה. צריך לסיים את ימיה של הממשלה הזו, לפני שתגרום עוד נזק. צריך, במסגרת זו, גם לסיים את כהונתה של שרת חוסר התרבות המכהנת בה ומסמלת אותה", כתב שלח.

 

בפעם הקודמת שיגר וינשטיין חוות דעת לרגב והבהיר לה שאמות המידה שיזמה לתמיכה במוסדות תרבות ובכללן תכנים "לאומיים" חייבות לעמוד באמות המידה המשפטיות המקובלות ולא - הן תפסלנה. "במצב המשפטי הקיים לא ניתן לקבוע במבחני התמיכה בתחום התרבות כי התמיכה במוסדות מותנית בבחינת תוכן היצירות המוצגות במוסדות אלה. זאת, שכן הדבר עולה כדי פגיעה בחופש הביטוי, מבלי שקיימת לכך הסמכה בחוק", כתב וינשטיין לרגב.

 

רגב הגיבה אז בזעם: "עם כל הכבוד ליועץ המשפטי לממשלה הוא יודע שהוא לא יכול להתערב בשיקול דעתי בנוגע למדיניות חלוקת התקציבים בשנת 2016", אמר רגב על הצעת החוק שיזמה בעקבות החלטת התיאטרון "אל מידאן" להעלות את ההצגה "הזמן המקביל" על פי סיפורו של המחבל ואליד דקה שרצח את החייל משה תמם".

 

רגב אמרה אז כי "כפי שאמרתי בעבר, אין בכוונתי להתערב בתוכן או להגביל את חופש הביטוי. אבל כל ההתנהלות של מוסדות תרבות שלא יפעלו בהלימה לחוקי המדינה יטופלו בהליך פלילי. כפי שחזרתי ואמרתי, אין קשר בין חופש הביטוי לחופש המימון".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
מירי רגב
צילום: אורן אהרוני
מומלצים