שתף קטע נבחר

ארגון הבריאות העולמי: מצב חירום בינלאומי בגלל נגיף הזיקה

ארגון הבריאות העולמי הכריז הערב על ההידבקות בנגיף כמצב חירום בינלאומי, זאת לאחר שההדבקה נקשרה לאלפי לידות של תינוקות עם מומים מולדים בברזיל. ההכרזה נועדה להאיץ את פיתוח החיסון נגד הנגיף ומיגור התפשטות היתושים המהווים את מקור ההדבקה העיקרי

ארגון הבריאות העולמי הכריז הערב (ב') כי התפרצות נגיף הזיקה היא מצב חירום עולמי. זאת לאחר שההדבקה נקשרה לאלפי לידות של תינוקות עם מומים מולדים בברזיל.

 

על ההצהרה המליץ צוות מומחים בלתי תלוי, בהמשך לביקורת שהופנתה כלפי הארגון על כך שהשהה את נקיטת הצעדים למיגור המגפה. הצעד צפוי להאיץ את הצעדים שינקוט הארגון כדי לפתור את המשבר ובהם פיתוח חיסון ופעולות מיידיות להדברת היתושים.

 

צפו בהודעת הארגון הערב:

 

 

באסיפה מיוחדת אמרה הערב ד"ר מרגרט צ'אן, ראש ארגון הבריאות העולמי, כי המטרה המרכזית היא "להגן על נשים הרות ותינוקם מהפגיעה הקשה, במקביל לשליטה על התפשטות היתושים". ד"ר צ'אן המליצה לנשים הרות להימנע מביקור במדינות הנגועות בנגיף, להיוועץ ברופא במידה שביקרו במדינות נגועות ולהגן על עצמן באזורים הנגועים מפני עקיצות יתושות. ד"ר צ'אן הוסיפה כי בכוונת הארגון להאיץ את המחקר למציאת חיסונים ותרופות למגיפה.

 

מעבדה בברזיל. אלפי עוברים נפגעו (צילום: AP) (צילום: AP)
מעבדה בברזיל. אלפי עוברים נפגעו(צילום: AP)
 

 

בארגון הדגישו שוב כי נגיף הזיקה ממשיך להתפשט במהירות עצומה, וכי הוא עשוי להדביק כ-4 מיליון אמריקנים. עד כה דווח על 24 מדינות הנגועות בנגיף, כאשר ברזיל היא המדינה שנפגעה במידה הרבה ביותר, שם דווח על 4,000 תינוקות שלקו במיקרוצפאליה, מום קשה הכולל מוח קטן מהרגיל. משרד הבריאות בברזיל קשר את מקרי המיקרוצפאליה להדבקה בוירוס, אף שהקשר להדבקה בנגיף טרם הוכח באופן חד משמעי.

 

מקור: CDC (צילום:CDC)
מקור: CDC

 

דרכי ההדבקה: עקיצת יתושות ויחסי מין

נגיף הזיקה עובר באמצעות עקיצת יתושה, או באמצעות קיום יחסי מין. הוא דוגר בגוף שלושה עד 12 ימים, לפני התפתחות הסימפטומים. תחילת המחלה מתבטאת בחום, פריחה, כאבי פרקים ואודם בעיניים. במקרים נדירים, תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים כמו תסמונת גיאן בארה הגורמת לשיתוק. הסכנה המרכזית כתוצאה מההדבקה של נשים בהריון, היא פגיעה קשה בעובר הכוללת כאמור חוסר התפתחות המוח (מיקרוצפאליה).

 

מגיפה בברזיל. פעולות חיטוי נרחבות (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מגיפה בברזיל. פעולות חיטוי נרחבות(צילום: Gettyimages)
 

 

לזיהום בנגיף הזיקה אין עדיין טיפול או חיסון ספציפי אלא רק טיפול תומך, הכולל אשפוז, מתן נוזלים ובדיקות תכופות. האזורים הנגועים בנגיף הזיקה נכון להיום כוללים את דרום ומרכז אמריקה כולל האיים הקריביים, דרום מזרח אסיה, איי הים השקט ומרכז ומערב אפריקה ואיי קייפ וירידיי.

 

בשבוע שעבר הוציא המרכז לבקרת מחלות האמריקני אזהרת מסע לנוסעים, ובמיוחד לנשים הרות או כאלה המתכננות הריון, להימנע מנסיעה לאזורים הנגועים. אלה הנמצאים שם, או שאינם יכולים להימנע מנסיעה, צריכים להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים כגון, מריחה של חומר דוחה יתושים, לבישת חולצות ארוכות שרוולים, מכנסיים ארוכים, כובע, ולינה בחדרים מרושתים ומרוססים או ממוזגים, או תחת כילה מרוססת בקוטל יתושים. 

 

על פי ההערכות, תבניות של מזג האוויר "אל ניניו" תגרום להמשך התפשטות היתושים, ועמם גם המשך התפשטות המגיפה. אל-ניניו, היא תופעה אקלימית שעיקרה התחממות חריגה של מי מזרח האוקיינוס השקט המשווני, הגורמת לשינויי מזג אוויר קיצוניים באגן האוקיינוס ובמקומות אחרים בעולם.

 

אירועי אל-ניניו רבי העוצמה הביאו לשינוי במערכות אקולוגיות ולשבירת מארג המזון; קצב ההתאדות הגבוה, עקב התחממות המים, מביא ליצירת עננים שממטירים גשמי זעף לאורך חופיה המערביים של דרום אמריקה.

  

בריכות המים הרבות שנוצרו עקב הגשמים משכו אליהן חרקים רבים, ואל החרקים נמשכו ציפורים רבות, שגרמו נזקים עצומים לחקלאות. בנוסף גרמו הבריכות לעלייה חדה במקרי המלריה והכולרה בקרב תושבי המקום. וכאמור על פי ההערכות, הביאה התופעה גם להתרבות היתושים והתפשטות ההדבקה בנגיף זיקה.

 

צפו בדיון באולפן ynet:

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
נזקי הזיקה לעוברים ולנשים בהריון
צילום: Gettyimages
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים