שתף קטע נבחר

חיידקים עמידים ביותר במטופלים סורים בבתיה"ח בצפון

האם הצעדים ההומניטריים של ישראל עלולים לסכן מאושפזים אחרים בבתי החולים בצפון? מחקר חדש מגלה שבגופם של מאות פצועים סורים שטופלו בשנתיים האחרונות בנהריה וזיו נמצאו חיידקים עמידים ביותר. המומחים מרגיעים מחשש להידבקות

הפצועים מהלחימה בסוריה נושאים לא רק את הפגיעות הקשות אלא גם חיידקים אלימים ביותר: חוקרים מהמרכז הרפואי לגליל בנהריה, מצאו חיידקים עמידים למרבית סוגי האנטיביוטיקה בקרב הנפגעים, במהלך מחקר שנערך בשנתיים האחרונות. הממצאים הקשים המובאים לראשונה ב-ynet, יוצגו מחר (ד') בכנס רפואת הילדים בתל אביב.

 

את המחקר ערך ד"ר דני גליקמן, מנהל השירות למחלות זיהומיות בילדים בבית החולים בנהריה, יחד עם ד"ר זאב סוניס, מנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים, ד"ר יואב הופמן מהיחידה לטיפול נמרץ ילדים, רופאת הילדים ד"ר דיאנה פאעור, האחיות סמדר אוקמפו ונעמה שחר, והמיקרוביולוגית ליאורה סלומון. 

 

קיראו עוד על הטיפול בפצועים

מש' הבריאות: עלות הטיפול בפצועים הסורים - 32 מיליון שקל

אבקת דם: הסוד הצה"לי שמציל פצועים סורים

כמה פליטים סורים טופלו בארץ - וכמה זה עלה לנו

 

חיילי צה"ל מפנים פצועים סורים לטיפול בישראל (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
חיילי צה"ל מפנים פצועים סורים לטיפול בישראל(צילום: אלי סגל)

 

נשאות בקנה מידה שלא מתואר בספרות הרפואית

המחקר כלל 100 ילדים סורים שהגיעו לטיפול בבית החולים עקב פציעות חמורות בשנתיים וחצי האחרונים. בבית החולים קיים נוהל קבוע של נטילת תרביות דם ושתן מכל הנפגעים הסורים המגיעים לבית החולים, ואשפוזם בחדרי בידוד.

 

תוצאות המעבדה הראו כי בקרב 80% מהילדים נמצאו חיידקים צואתיים בשם ESBL, ו-CRE העמידים כמעט לכל האנטיביוטיקות הקיימות. החיידקים העמידים הפעם, נמצאו בקרב הילדים בכל הגילאים, כולל יילודים בני מספר ימים. המחקר החדש מצטרף לשני פרסומים נוספים בבית החולים, שמצאו את אותה אוכלוסיית חיידקים עמידים גם בקרב פצועים מבוגרים.

 

"מדובר בנשאות של חיידקים עמידים בקנה מידה עצום שלא מתוארת בספרות הרפואית בשום מקום בעולם", מסביר ד"ר גליקמן שעמד בראש המחקר, "עם זאת לא נשקפה סכנה לשאר המאושפזים, כיוון שאנחנו דואגים לבידוד של כל חולה, ואנחנו מצליחים להשתלט גם על החיידקים העמידים".

 

ד"ר גליקמן מסביר כי השכיחות הגבוהה של חיידקים עמידים בקרב המאושפזים הסורים נובעת מתנאי התברואה הקשים בעקבות הלוחמה: "קיימת הריסת תשתיות, הזרמת ביוב, הרס של תשתית רפואית ואין פעילות למניעת זיהומים. השילוב הזה קטלני ומביא ל-80% נשאות שאין לו אח ורע".

 

"לא נשקפת סכנה לחיילי צה"ל"

בעיה נוספת השכיחה בסוריה, היא הקלות בה ניתן להשיג תרופה אנטיביוטית בבתי המרקחת בסוריה: "יש שם שימוש לא נכון באנטיביוטיקה עוד מלפני תקופת המלחמה", אומר ד"ר גליקמן, "כל אחד יכול להיכנס לבית מרקחת ולקנות איזו אנטיביוטיקה שהוא רוצה, גם בלי מרשם. שימוש היתר הזה מוביל להתפתחות חיידקים עמידים".

 

על אף הממצאים החמורים, לדברי המומחים לא נשקפת סכנה למאושפזים או לחיילי צה"ל המובילים את הנפגעים מהגבול הסורי אל פאתי בית החולים: "בכירים בחיל הרפואה ניהלו איתנו פגישות, יודעים את שיעור הנשאות ולכן החיילים עושים את מה שצריך כדי להקטין את סיכון ההדבקה.

 

"בבית החולים עצמו אנחנו מקטינים את הסכנה באמצעות הבידוד, חיסון המאושפזים ומתן האנטיביוטיקה הנכונה. לא ראינו אף מקרה שבו חיידק הדביק מאושפז אחר".

 

ד"ר גליקמן מוסיף ואומר כי "הפציעות שלהם נוראיות. אלה פגיעות לא של חייל ממוגן, אלא של נשק מודרני מול ילד לא ממוגן. זו קטסטרופה, ולא משנה אם מדובר בילד סורי או ישראלי, הלב נכמר תמיד, ואם אנחנו יכולים לעזור – זה מה שנעשה".

 

טרגדיית האומה בסוריה -  ילדים פליטים מקווים לעתיד אחר באירופה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
פצועים סורים מאושפזים בביה"ח זיו בצפון
צילום: EPA
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים