שתף קטע נבחר

אושר בכנסת: פחות חומרי הדברה בפירות ובירקות

בקרוב המזון שלכם יהיה נקי יותר מחומרי הדברה: ועדת הבריאות של הכנסת החליטה לאשר התקנות הקובעות הפחתת הרמות המותרות של חומרי הדברה במזון ובתוצרת החקלאית. במקביל אושרו חומרים חליפיים ידידותיים יותר לאדם ולסביבה

בקרוב הפירות והירקות יהיו בריאים הרבה יותר: ועדת הבריאות של הכנסת אישרה היום תקנות, לפיהן יופחתו הרמות המותרות של חומרי הדברה במזון ובתוצרת החקלאית.

 

 16 חומרים, בהם אנדוסולפן, נאסרו לחלוטין לשימוש, וב-20 חומרים נוספים, כמו זרחנים אורגניים, צומצם השימוש באופן משמעותי. במקביל אושרו חומרים חליפיים הנחשבים ידידותיים יותר לאדם ולסביבה.

 

סכנות הריסוס

ממצאים מדאיגים: פירות וירקות מודברים – פוגעים בפוריות

הדרכים המפתיעות לחיטוי פירות וירקות מריסוס

דו"ח: מהם הפירות והירקות עם הכי הרבה ריסוס?

 

הריסוס יהיה בריא יותר (צילום: גדי קבלו) (צילום: גדי קבלו)
הריסוס יהיה בריא יותר(צילום: גדי קבלו)

 

חומרים המחסלים את המזיקים שעל הצומח

חומרי הדברה הם כימיקלים המיועדים לחסל את המזיקים הפוגעים בפירות ובצמחים עליהם הם גדלים, במטרה להגדיל את היבול ולמקסם את התועלת הכלכלית שמפיקים החקלאים מהשטחים והגידולים עליהם הם טורחים. אלא שהכימיקלים הללו נספגים בפירות ובירקות ומגיעים ישירות לאדם.

 

על פי עדויות מחקריות, מדבירים ממשפחת הזרחנים האורגנים והקרבמטים עלולים לפגוע במערכת העצבים ולפגוע בהתפתחות הקוגניטיבית אצל ילדים. מדבירים אחרים חשודים כמסרטנים, משפיעים על המערכת ההורמונלית או מסוכנים לעובר.

 

חומר ההדברה DDT האסור לשימוש בישראל עדיין נמצא לעתים בפירות וירקות. המדובר בכימיקל החשוד כמסרטן, עלול לגרום לנזק לכבד ואף לפגוע בפוריות.

 

להחמיר את התקנות כמו בארה"ב ובאירופה

שרת הבריאות לשעבר, ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) קראה להחמיר עוד יותר את התקנות לפי הסטנדרטית המחמירים בארה"ב ובאירופה: "האגס והבצל, לדוגמה, סופגים כמויות חומרי הדברה גדולים באופן משמעותי.

 

"בבצל הירוק מותר שימוש באזוקסיסטרובין ברמות 15 חלקים למיליון, לעומת אבטיח שמקבל 0.01. לאגס מאושרות רמות גבוהות פי 20 של אזוציקלוטין לעומת עגבנייה. גם עשבי התיבול כמו עירית ושמיר סופגים כמויות חומרים גבוהות באופן משמעותי. לא אכפת לי שיהיו פחות אגסים או שייראו פחות טוב, העיקר שבריאות הציבור תישמר".

 

"אפשר לאכול בבטחה פירות וירקות ואין מה להיכנס לפאניקה" אומרת ל-ynet ד"ר זיוה חממה אלישוב, מנהלת תחום מזון חדש במשרד הבריאות, "אנחנו בוחנים את הנתונים הטוקסיקולוגים ומצמצמים משמעותית את החשיפה של הציבור לחומרי ההדברה".

 

לדברי ד"ר אלישוב, קיימת מגמה כלל עולמית של מעבר לחומרי הדברה ביולוגיים שגם ישראל שותפה להם: "מדובר בחומרים הרבה יותר ידידותיים לאדם ולסביבה" היא מסבירה," זה תחום שהולך ומתפתח בכל העולם, וגם בישראל, ובעתיד הוא עשוי להחליף רבים מחומרי ההדברה בפירות ובירקות".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף, סיכם את הדיון ואמר: "למרות אישור התקנות, נקיים דיון נוסף בתוך 3 חודשים ובו יציגו המשרדים תכנית להפחתה משמעותית יותר של הזרחנים האורגנים. אין ספק שלא ניתן לבטל כליל את השימוש בחומרי הדברה, ויש לפעול בהתאם לתנאי האקלים והקרקע בישראל, אולם הוועדה בראשותי תפקח ותעקוב אחר עדכון התקנות".

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פחות חומרי הדברה בפירות וירקות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים