שתף קטע נבחר

הביטו לשמיים: התקבצות נדירה של כוכבי הלכת

השמים מספקים לנו השבוע מחזה מרהיב שבו מתקבצים כל כוכבי הלכת הנראים בעין - כוכב חמה, נוגה, מאדים, צדק ושבתאי. אז איך אפשר לראות אותם ומתי? כל הפרטים

השבוע חל בישראל שבוע החלל לזכרו של האסטרונאוט הישראלי - אילן רמון. ממש במקרה, מספקים לנו השמים מחזה מרהיב שבו מתקבצים כל כוכבי הלכת הנראים בעין - כוכב חמה, נוגה, מאדים, צדק ושבתאי ואפשר לראותם בעין ממש לפני זריחת החמה, כאשר הם יוצרים שורה של כוכבי לכת בהירים. ההתקבצות נראית בשעות שלפני זריחת השמש, מעל האופק המזרחי.

 

כוכב הלכת הראשון להיראות הוא כוכב הלכת צדק. למעשה, אפשר לראות את צדק כבר בשעותל הערב המאוחרות כאשר הוא עולה מעל האופק המזרחי לקראת השעה 21:00 בערב. בשעות אלה צדק הוא גרם השמים הזוהר ביותר בשמי הערב והלילה (לאחר הירח ונוגה) והוא בולט בגונו הצהבהב-לבן. מבט במשקפת שדה יגלה את ארבעת ירחיו הגדולים החגים סביבו וכדאי מאוד לעקוב במשך הלילות הבאים ולהבחין בשינוי מיקומם ביחס לצדק. טלסקופ קטן בהגדלה של x50 לפחות, יראה את שתי חגורות העננים העיקריות של צדק. בימים אלה צדק מצוי על הגבול שבין קבוצות אריה ובתולה.

 

 

כוכב הלכת הבא בתור הוא מאדים. מאדים בולט בגונו הכתמתם-אדום, והוא זורח מעט לאחר חצות בכיוון דרום מזרח. מאדים הולך ומתקרב אל כדור הארץ עד לקרבה מירבית השנה שתחול בחודש מאי. מאדים הוא כוכב לכת קטן, מעט גדול מהירח ולכן קשה לראות פרטים על פניו, אלא בשבועות שהוא מתקרב לכדור הארץ, ואלה חלים מדי 24 חודשים לערך. השנה, כאמור, הקרבה המירבית תחול בסוף חודש מאי השנה. מאדים מצוי בקבוצת מאזניים כאשר מעט דרומית לו מצוי הכוכב אלפא מאזניים שבמשקפת שדה אפשר להפרידו לשני כוכבים.

 

כשעתיים לאחר זריחת מאדים, זורח כוכב הלכת שבתאי, אף הוא בכיוון דרום מזרח. שבתאי מצוי בקבוצת עקרב והוא מצוי מעט מזרחית לכוכב השבת אנטרס. אנטרס הוא על ענק אדום, המציין את לב העקרב וגונו הכתום-אדום דומה לזה של מאדים. שבתאי בהיר יותר מאנטרס וגונו צהבהב-כתום. טלסקופ קטן, בהגדלה של x50 מאפשר להבחין בטבעות המקיפות את שבתאי. מבט במשקפת יגלה גם את ירחו הגדול - טיטן הנראה כמו כוכב חיוור בהמשך הקו שיוצרות הטבעות.

 

כך ייראו כוכבי הלכת והירח בלילה שבין רביעי לחמישי (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
כך ייראו כוכבי הלכת והירח בלילה שבין רביעי לחמישי(צילום: נאס"א)

 

שני כוכבי הלכת הפנימיים, נוגה וכוכב מחמה, זורחים לקראת זריחת החמה. נוגה הוא הבהיר יותר ולמעשה הוא מאפיל באורו על צדק. נוגה המכוסה עננים אינו מגלה כל פרט מפני השטח שלו, אולם בשל העובדה שהוא מצוי בינינו לבין השמש הוא מראה לנו גם חלק מצדו המוסתר מהשמש ובמבט בטלסקופ אפשר יהיה לראות שהוא אינו עיגול מושלם, אלא דומה לירח כיומיים לאחר המילוא.

 

כוכב הלכת האחרון הוא החמקמק מכולם - כוכב חמה שבשל קרבתו היתרה לשמש הוא נראה ממש לפני זריחתה או שקיעתה. בימים אלה הוא מקדים במעט את זריחת השמש ונראה רק כאשר השמים נצבעים באור הדמדומים. כוכב חמה, שאף הוא גדול אך במעט מהירח שלנו, נראה בטלסקופ קטן כדסקה קטנטנה והגדלה גדולה יראה כחצי ירח זעיר. ב-7 בפברואר יגיע כוכב חמה למרחק המרבי שלו מהשמש ולאחר מכן יאוץ ויתקרב אליה. לקראת סוף החודש כוכב חמה ייראה בשמי הערב, כשהוא שוקע לאחר השמש.

 

כוכב חמה ונוגה מצויים בקבוצת קשת, כאשר מעט מערבית לכוכב חמה, על הקו המחבר בינו לבין נוגה, חבוי לו מבויש כוכב הלכת הננסי - פלוטו. כוכב לכת זה, שחתם את סדרת כוכבי הלכת הקלאסיים עד שהודח בבושת פנים ממעמדו הרם בשנת 2006, נראה רק בטלסקופים גדולים מאוד

 

ספר השנה האסטרונומי לשנת ‏‏2016  

בימים אלה התפרסם ספר השנה האסטרונומי לשנת 2016, פרי עטו של הח"מ. הספר כולל כ-365 עמודים ובו מידע על כל התופעות האסטרונומיות הנראות בשמי ישראל, כולל טבלאות, מפות וכן מילון מושגים ומאמרים העוסקים בצפייה בשמים. הספר, בפורמט PDF זמין חינם להורדה באתר הבית של המחבר

 

מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2016 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
סידור כוכבי הלכת והירח
צילום: נאס"א
מומלצים