שתף קטע נבחר

פריימריז בניו המפשייר: קלינטון מקווה להפסיד בכבוד

אחרי איווה יצאו תושבי ניו המפשייר להצביע בבחירות המקדימות של המרוץ לנשיאות. טראמפ וסנדרס, שני האאוטסיידרים של המרוץ, צפויים לנצח. הילרי מקווה למזער נזקים אצל הדמוקרטים. הרפובליקנים מייחלים שרוביו יסיים במקום השני כדי להתלכד סביבו ולהביס את טראמפ. התוצאות הלילה

 

 

 

ברחבי ניו המפשייר המושלגת עושים המתמודדים לנשיאות את המאמץ האחרון להשיג בוחרים. הם מסיירים בין הקלפיות ומעודדים את תומכיהם לצאת להצביע, למרות השלג הרב שמכסה חלק מהרחובות. הקלפיות ייסגרו ב-03:00 שעון ישראל, אז יתפרסמו המדגמים.

 

"אנחנו הולכים לנצח ולקחת את אמריקה בחזרה" אמר לי מרקו רוביו, הכוכב החדש של המפלגה הרפובליקנית שהביא עמו לניו המפשייר את המומנטום שצבר באיווה. "ניצחון" עבור רוביו הוא מקום שני, לא רחוק מהראשון שאליו צפוי להגיע דונלד טראמפ.

אופטימיות בחדר. מרקו רוביו (צילום: ירדן כץ) (צילום: ירדן כץ)
אופטימיות בחדר. מרקו רוביו(צילום: ירדן כץ)

 (צילום: ירדן כץ) (צילום: ירדן כץ)
(צילום: ירדן כץ)


רוביו עם כתבת ynet אורלי אזולאי (צילום: ירדן כץ) (צילום: ירדן כץ)
רוביו עם כתבת ynet אורלי אזולאי(צילום: ירדן כץ)

קלינטון בניו המפשייר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קלינטון בניו המפשייר(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

גם כאן: ביל וצ'לסי מתגייסים לקמפיין (צילום: ירדן כץ) (צילום: ירדן כץ)
גם כאן: ביל וצ'לסי מתגייסים לקמפיין(צילום: ירדן כץ)
 

הילרי קלינטון הביאה איתה לשטח את התותחים הכבדים, אלו שהפכו בימים האחרונים לנכס הקמפיין שלה: הבעל ביל והבת צ'לסי. המצוקה של הילרי הורגשה היטב באסיפות הבחירות האחרונות שלה בניו המפשייר. היא נראתה עייפה, כועסת ומרירה. הנאומים שלה היו לא ממוקדים וניכר כי היא הפנימה את העובדה שתפסיד בניו המפשייר לברני סנדרס. קלינטון רוצה לצמצם נזקים ולהפסיד בכבוד.

 

זמן האאוטסיידרים

כאמור, סנדרס וטראמפ, שני האאוטסיידרים של המרוץ לבית הלבן, צפויים לנצח בניו המפשייר. 90% מהדמוקרטים חשבו עם תחילת ההצבעה אתמול בבוקר כי סנדרס בלתי מנוצח במדינתם. 93% מהרפובליקנים העריכו שלא ניתן יהיה לבלום את טראמפ והוא ינצח. אם אכן התחזיות יתאמו את תוצאות האמת הרי שבשתי המפלגות הגדולות יאלצו לעשות הערכה מחודשת לגבי המשך המרוץ.

צפוי לנצח. ברני סנדרס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צפוי לנצח. ברני סנדרס(צילום: EPA)
 

93% מהרפובליקנים מעריכים שטראמפ ינצח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
93% מהרפובליקנים מעריכים שטראמפ ינצח(צילום: AFP)

האאוטסיידרים של המרוץ, כל אחד בסגנונו, מבטיח לאמריקה מהפכה. טראמפ מבטיח מהפכה פופוליסטית ומלווה את המרוץ שלו באמירות גזעניות ומעליבות. הוא מציג רעיונות שמתאימים יותר לדיקטטורה מאשר למדינה הדמוקרטית בעולם. מנגד מציע ברני סנדרס מהפכה חברתית שמבוססת על עקרונות סוציאליסטים. במהלך הקמפיין הוא הוכיח שהוא סוחף המונים, צעירים וצעירות, ובזכותו הפכה המילה "סוציאליסט" לגסה מעט פחות באמריקה.

  

ניו המפשייר היא מדינה חשובה בעיקר בשל סמליותה (המדינה השנייה לבחור אחרי איווה), אבל היא לא חשובה מבחינת מספר הצירים ומי שמנצח בה הוא לא בהכרח זה שמגיע לבית הלבן.

 

הדמוקרטים: ביל מתקיף את סנדרס

קלינטון החלה את המרוץ שלה בסולו מפואר. היא הביאה איתה ניסיון רב שנים בזירה הפוליטית, כסנאטורית ממדינת ניו יורק וכמזכירת המדינה. "הנרי קיסינג'ר אמר כי היא היתה מזכירת המדינה הטובה ביותר בעשורים האחרונים" שיבח אותה ביל קלינטון אתמול באסיפת בחירות במנצ'סטר, העיר הגדולה בניו המפשייר. "היא יודעת להביא תוצאות, לתת פתרונות".

תומכי קלינטון בניו המפשייר (צילום: ירדן כץ) (צילום: ירדן כץ)
תומכי קלינטון בניו המפשייר(צילום: ירדן כץ)

 (צילום: ירדן כץ) (צילום: ירדן כץ)
(צילום: ירדן כץ)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ביל ניסה לתקוע סכין בגב המרוץ של סנדרס והזכיר את פרשת המים המורעלים בפלינט מישיגן. "הילרי יצאה לשם, שמעה שהרשויות קיבלו רק 10 אחוז מהכסף שהובטח להם כדי לפתור את הבעיה. היא הרעישה עולמות ותוך כמה שעות הם קיבלו את מלוא הכסף. מה עשה ברני סנדרס? הוא שמע על המצוקה שלהם וקרא למושל המדינה להתפטר. הוא לא הביא פתרון". ביל קלינטון לא טמן ידו בצלחת. שעות לפני ההצבעה הוא הסתער על ברני סנדרס וכינה אותו "צבוע, לא ישר, ואטום הרמטית שלא מוכן לקבל רעיונות של אחרים".

 

הרפובליקנים: השאלה הגדולה - מי יסיים שני?

כאמור, טראמפ אמור לנצח בניו המפשייר. התוצאה שצריך לשים לב אליה היא מי יסיים שני. האם זה יהיה מרקו רוביו, שהצטייר ככוכב העולה של המרוץ אחרי שהגיע שני באיווה, או טד קרוז שזכה באיווה? לניצחונו של קרוז התלוותה עננה מעיבה: במפלגתו רבים מאשימים אותו ב"גניבת" התוצאה אחרי שאנשי המטה שלו הסתובבו בקלפיות ודיווחו כי בן קרסון פרש ברגע האחרון מהמרוץ. כך קיבל קרוז קולות שהיו מיועדים לקרסון ולמרות שהתנצל על כך התנצלותו לא התקבלה וקרסון ממשיך להאשים אותו ברמאות.

טד קרוז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טד קרוז(צילום: AFP)
 

במפלגה הרפובליקנית מצפים שמרקו רוביו יגיע למקום השני המכובד ואז יוכלו להתאחד סביבו, להביא את התורמים הכבדים לתמוך בו וביחד לנסות לעצור את טראמפ. במפלגה הדמוקרטית מביטים בהשתאות איך קלינטון, שנכנסה למרוץ כשהיא מובילה על פני סנדרס בשלושים אחוז, הולכת ומאבדת את כוחה. פה ושם בהקשר הזה עולה שמו של ג'ו ביידן כאלטרנטיבה. אם אכן הקמפיין של קלינטון לא יצליח להתרומם והיא תפסיד גם במדינות הבאות יחל מחדש לחץ דמוקרטי על ביידן להיכנס ברגע האחרון למרוץ. מבחינה טכנית זה אפשרי.

 

באסיפות הבחירות: רוביו מלהיב, קלינטון כבויה

השבוע בניו המפשייר הייתי בשתי אסיפות בחירות של אלו שנאבקים עתה בצפרניים על המקום השני: קלינטון ורוביו. אצל רוביו היה אולם מלא מפה לפה, והנוכחים הביטו בו בהערצה. "הוא מלא כריזמה, הוא מנהיג אמיתי", אמר לי אחד מאוהדיו שבדרך כלל לא בא לאסיפת בחירות. רוביו הצליח לעורר בקהל בבדפורד תחושה של משהו חדש.

 

רוביו בן המהגרים מביא את הסיפור שאמריקה אוהבת: אנשים שבנו את עצמם בעשר אצבעות ועשו את זה בגדול. אביו עבד במשך שנים כברמן בפאב השכונתי במיאמי, ואמו הייתה עוזרת בית וניקתה את האסלות של עשירי העיר. רוביו סיים בהצטיינות בית ספר למשפטים והלך לפוליטיקה. "אני הולך להרחיב את החלום האמריקני לכולם", אמר באסיפת הבחירות שלו לפני שנפתחה ההצבעה.

מצביעים היום בניו המפשייר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מצביעים היום בניו המפשייר(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ניצחון של רוביו היום בבחירות בניו המפשייר, כלומר מקום שני מכובד, יכול בהחלט להוות ציון דרך במרוץ: ראשי המפלגה הבטיחו כי יפעילו לחץ על ג'ב בוש

לפרוש, מה שיסייע לרוביו להתמודד ראש בראש עם טראמפ. הם גם הבטיח להביא לו תורמים כדי להקפיץ את טיב הקמפיין שהוא מנהל: הם מוכנים לפרוש לו שטיח אדום, רק שיעזור להם לסלק את טראמפ שצפוי הלילה לנצח בניו המפשייר ולמנף את הניצחון שלו גם למדינות הבאת.

 

במרחק של שעת נסיעה משם, במנצ'סטר, התקיימה אסיפה של הילרי קלינטון. שם הכול היה מאורגן מדי, שקט מדי. הילארי לא הצליחה להדליק ניצוצות, והקהל שלה נראה כבוי בדיוק כמוה. היא זקוקה לצ'לסי כדי שתחזק את תמיכת הנשים הצעירות, שכרגע נוהרות אחרי סנדרס והבשורה הסוציאליסטית שלו. היא צריכה את ביל כדי שיתקוף את סנדרס אבל יחזיר לה את תמיכת הגברים הלבנים בני גילו, שגם הם רואים בסנדרס אחד שמבין אותם.

 

קלינטון הביאה איתה לקמפיין לא רק ניסיון של עשרות שנים בזירה הציבורית אלא גם אתגר לתושבי ארצות הברית: לבחור לראשונה אישה לבית הלבן. בתחילת הדרך הסיפור צבר תאוצה, אך כרגע נראה שהנשים הצעירות לא מתפעלות מההיסטוריה שצפויה להירשם. דבר נוסף שעלול לפגוע בקלינטון הוא שבניגוד לסנדרס היא מסמלת את הפוליטיקה הישנה, את התככים והשערוריות של וושינגטון. סנדרס מבוגר ממנה אך מצליח להפיח בקמפיין את הניחוח שהביא אובמה ב-2008: רוח חדשה וטובה. וחשוב מכך: הוא מצליח להפיח תקווה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קלינטון בניו המפשייר
צילום: רויטרס
מומלצים