שתף קטע נבחר

אלוהים שלי רציתי שתצחק

היושב במרומים מגיח לפעמים לתוך מסך הקולנוע - ובדרך כלל זה קורה בקומדיות. מי מעז לצחוק על הבוס הגדול? מל ברוקס וג'ורג' ברנס היהודים, אבל לא חסרים גם בדרנים נוצרים שחטאו בבדיחות על אלוהים. בינתיים לא קרה להם שום דבר רע, אז כנראה שגם הוא נהנה וצוחק. הומור בס"ד

פעם בכמה זמן אלוהים מחליט להתפנות מעיסוקיו ולחזור לתחביב ישן שלו, קולנוע. מאז הופעתו הקולנועית הראשונה לפני 101 שנים, הוא הספיק לככב בלמעלה משמונים סרטים, בדרך כלל קומדיות. בכל שלושת סרטי חבורת "מונטי פייתון" הוא אפילו זכה לקרדיט של שחקן שמשחק את עצמו.

 

הופעתו המוצלחת האחרונה היא בקומדיה בלגית מטורפת בשם "קומדיה אלוהית". העלילה עוסקת ביחסיו של הבוס הגדול עם בתו בת ה-10 שפרצה לו למחשב, ושלחה בהודעות טקסט לתושבי העולם את תאריך מותם. עכשיו הוא צריך לתקן את הנזק וגם לטפל בילדה הסוררת שמפגינה הרבה יותר חוצפה מאחיה, שנצלב, כזכור. מועדון הסרט המופרע יקרין את הסרט והמפגש, כמו טור זה, יוקדש הפעם לקומדיות בכיכובו של הגדול מכולם. 

 

הבעייה הראשונה היא לדעת שזה אלוהים האמיתי. מכיוון שהופעותיו נדירות, ובכל פעם הוא נראה קצת אחרת, מי שזוכה לפגוש את האל הכל יכול, מבקש הוכחות שמדובר באלוהים המקורי מהתנ"ך. הרי הוא יכול ללבוש כל צורה שירצה. מסנה בוער ועד מורגן פרימן:

 

למות על קדושת השם

בואו נתחיל את המסע בהיכרות עם שליחיו. בסרט "אלו חיים נפלאים", מסופר על ג'ורג' ביילי (השחקן ג'יימס סטיוארט) שמחליט להתאבד בקפיצה מגשר. אלוהים מבחין בעניין ומחליט לשלוח מלאך שומר שיציל את חייו. ביילי לא מרוצה מההתערבות האלוהית ומודיע למלאך שחבל שהציל אותו ומוטב שלא היה נולד. המלאך מבקש אישור מההשגחה העליונה ונותן לו את מבוקשו. עכשיו ביילי מסתובב בעיירה, ומגלה איך נראה העולם אם לא היה קיים. החיים של כולם הפכו לפחות טובים כי כל אחד מאתנו, משפיע על האחרים.

 

הסרט היה מועמד לחמישה פרסי אוסקר וכיום נחשב לאחת הקומדיות הנצפות ביותר בהיסטוריה של הקולנוע. הוא מוקרן באופן מסורתי בטלוויזיה בכל חג מולד, התברג לראש רשימת מאה הסרטים מעוררי ההשראה בהסטוריה של מכון הסרטים האמריקני, ולמקום שלישי ברשימת סרטי הפנטסיה הטובים בכל הזמנים.

 

למרות שעלילת הסרט מתרחשת בחג מולד מושלג, הסרט צולם במהלך גל חום ששטף את ארצות הברית, ובמהלך הצילומים היתה תחושה שאלוהים מתערב במזג האוויר כי עושים עליו סרט. פעמיים הצוות נשלח הביתה בגלל חום בלתי נסבל ואת העניין הכניסו לתסריט. בכל פעם שמזכירים את אלוהים, מזג האוויר משתנה בפתאומיות. למרות שהסרט נפתח בהתאבדות הוא נחשב מומלץ על ידי הכנסייה, ונחשב קלאסיקה לכל המשפחה.

 

האלילה רקל וולש

פגשנו את נציג האל. בואו נכיר את המתחרה הגדול ביותר שלו, השטן. הנה הוא בקומדיה בריטית שנונה בשם "הרי את מכושפת לי" מ-1967 עם שניים מהקומיקאים הגדולים של אנגליה - דדלי מור ופיטר קוק. השטן, שגר באיזור נידח בלונדון, מציע לקנות את נשמתו של אדם ובתמורה מעניק לו שבע משאלות. למרות כוחו האדיר, אפילו השטן לא מצליח להשיג לו את נערת חלומותיו. 

 

הסרט מבוסס על המחזה הגרמני "פאוסט" של גתה, מהמאה ה-16.  פיטר קוק, שתפקיד השטן השתלט עליו, הציע לקרוא לסרט "רקל וולש" על שם השחקנית הצעירה והיפהפיה שהשתתפה בסרט בתפקיד קטן. הוא הסביר שבדרך כלל רושמים את השמות של השחקנים ורק אחר כך את שם הסרט שהם בתוכו. ואז יהיה כתוב "Peter Cook and Dudley Moore in Raquel Welch" ("פיטר קוק ודאדלי מור ברקל וולש").

 

אלוהים פרק 1, 2 ו-3

ועכשיו, הגיע הזמן לפגוש את האל בכבודו ובעצמו. אחת הבעיות הגדולות של אלוהים היא שגם אם אתם מאמינים בו, אם הוא יבוא ויציג את עצמו, לא תאמינו לו. על הרעיון הזה מבוססת אחת הקומדיות הגדולות שנעשו בנושא - "הו, אלוהים!" שביים קארל ריינר, היהודי כמובן. אלוהים בוחר לעצמו נביא, שיבשר על כך שהוא עדיין כאן. הוא בוחר בעוזר למנהל בסופרמרקט. הנבחר שואל "למה אני?", ואלוהים מסביר: "זה כמו שאנשים עומדים בתור ללחוץ ידיים למישהו מפורסם, ואתה במקרה היית שם כשהחלטתי לחפש נביא חדש, זכית".

 

במקור וודי אלן היה אמור להיות הנביא ומל ברוקס אלוהים. זה לא הסתדר והיו צריכים למצוא אלוהים חדש. החליטו לפנות למישהו שבתחום הקומדיה נחשב סוג של אלוהים - ג'ורג' ברנס, שיצר וכיכב באחד הסיטקומים הראשונים בעולם. ברנס אגב נולד ב-1886 וחי יותר ממאה שנים.

 

הסרט הצליח ונוצרו לו עוד שני סרטי המשך. בסרט "הו, אלוהים! מספר 2", שם הוא פונה לנביאה שתפיץ את הבשורה, "הו, אלוהים! אתה השטן". ברנס מגלם גם את אלוהים וגם השטן, שמבקש לקנות את נשמתו של זמר רוק. התסריט נכתב אחרי מחקר מעמיק במקורות. הסרט בסופו של דבר מפרגן לאלוהים ונושא מסר שקיבלנו ממנו עולם כדי להיות אחראים ולשמור עליו.

  

שמישהו יקח אחריות

בכל ההסטוריה של הקומדיה אין סרטים שלועגים מפורשות לאלוהים. הלעג הוא תמיד לבני האדם שמפרשים לא נכון את כוונותיו. אחת הקומדיות הטובות היא קומדיה אוסטרלית משנת 2001 בשם "האיש שתבע את אלוהים". היא מבוססת על השימוש של חברות הביטוח שנושאות את שמו לשווא, בסעיף שאומר שהביטוח לא תקף "במקרה של כוח עליון".

חברות ביטוח משתמשות במושג כוח עליון בדרך כלל על מנת לדחות תביעה או להגיע לפשרה או לשלם פחות.

 

בסרט מסופר על עורך דין גרוש שחי ביאכטה (הקומיקאי בילי קונולי). יום אחד ברק פוגע ביאכטה והיא טובעת בים. חברת הביטוח דוחה את התביעה בגלל שמדובר ב"כוח עליון". העורך דין מחליט להגיש תביע לחברת נגד נציגי שלושת הדתות: נצרות, יהדות ואיסלאם.

 

הרעיון שעומד מאחורי הגשת התביעה הוא מבריק: אם בית המשפט יחליט שחברת הביטוח צודקת ומדובר בכוח עליון, אז נציגיו של אלוהים עלי אדמות אחראים לשלם לו על הנזק ליאכטה. זה יוביל לאינסוף תביעות שיגרמו למוסדות הדת לקרוס כלכלית. האפשרות השנייה היא שמנהיגי שלושת הדתות יוכיחו שאין דבר כזה כוח עליון, ואז יצטרכו להודות ש... אין אלוהים.

  

הסרט מבוסס על מקרים אמיתיים בהם חברות ביטוח לא הסכימו לשלם. למשל, חברת ביטוח לא הסכימה לשלם על רכב שעבר תאונה בגלל צמיג שהתפוצץ סתם ככה בגלל כוח עליון. רק אחרי שהוכח שהנהגת הזניחה את בדיקת הצמיגים ובגלל זה הוא התפוצץ, הכסף יגיע. 

 

הסרט הושפע מתביעות אמיתיות נגד האל. כמו הסנטור מנברסקה ארני צ'יימברס שהחליט לתבוע את אלוהים על אכזריות בלתי מוצדקת. כתב התביעה כלל האשמות בגין אסונות טבע, טרור עולמי, רעב של מיליוני ילדים וקשישים ברחבי עולם. הסנטור הרים את ההפקה ופנה לתקשורת כדי לגרום לאלוהים להגיב ולהגיע למשפט ודרך אגב להראות שיש תביעות חסרות שחר ומיותרות שמבזבזות את זמן בתי המשפט. עד כה לא נתקבלה תשובה ולכן לא ניתן היה לנקוט בצעדים משפטיים נוספים.

 

צחוקים לפי הספר

אז למי מותר לצחוק על אלוהים? ככל הנראה למי שמקבל על עצמו את קיומו. קומיקאים יהודים מעבירים עליו ביקורת באופן חופשי. מל ברוקס הרשה לעצמו לכתוב לו טקסטים שלמים. אם מישהו אחר היה מספר בדיחה כמו זו, היה נחשב אוטומטית לאנטישמי. אבל לנו מותר, סבלנו מספיק. 

 

כדי לאזן, הנה קולו של הסטנד-אפיסט ג'ורג' קרלין. הוא גדל כקתולי ובשנות השישים, אחרי שהשתחרר מהצבא על "חוסר התאמה" התחיל למתוח את גבולות הקומדיה. הוא נעצר ב-1972 על קטע סטנד-אפ על שבע המילים הגסות שאסור להגיד. בית המשפט שחרר אותו כי קללות הן לא פשע.

 

הוא ידע לשלב בין הומור שצוחק על בית ספר, והדברים שאנחנו שוכחים במקרר לבין סאטירה פוליטית וחברתית. אחד הקטעים המפורסמים ביותר שלו הוא על אלוהים. קטע שמאד הרגיז את הנוצרים שצפו בו בטלוויזיה. בגלל שהוא קתולי במקור, מותר לו להעביר ביקורת. הוא מבין בזה:

  

כשמסתכלים על עולם הקולנוע - מ"עשרת הדברות" של ססיל בי. דה מיל ועד "הבשורה על פי אלוהים" של אסי דיין - הוא באמת נמצא בכל מקום. וכמו לבני האדם, יש לו פנים רבות והרבה חוש הומור.

 

אלון גור אריה הוא במאי, תסריטאי ומרצה לקולנוע בארועי "מועדון הסרט המופרע " ברחבי הארץ. מועדון "אלוהים בקומדיה" יערך בסינמטק תל אביב בשבת (20 בפברואר) ובסיומו יוקרן הסרט "קומדיה אלוהית". ערב "טרנטינו: תולדותיו וסרטיו" יערך בסינמטק ירושלים ביום ה'  (18 בפברואר) עם הקרנת הסרט "שמונת השנואים". ערב טרנטינו יגיע לפאב ליאו בלומס תל אביב במוצ"ש (27 בפברואר).

 

ערב "בחזרה לניינטיז-אייטיז" על תכניות וסרטים נוסטלגים יערך בפולי בר ביום ג'  (23 בפברואר). אירוע "גיבורות מופלאות הסרטים" לכל המשפחה יערך בסינמטק תל אביב בשבת (20 בפברואר) עם הסרט "פוניו מהצוק ליד הים". האירוע יגיע לסינמטק ירושלים בשבת (27 בפברואר) עם הסרט "פלונטר". מפגש "עולמם המופלא של הרובוטים" יערך בסינמטק חולון בשבת (13 בפברואר) עם הסרט "ענק הברזל". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מל ברוקס הוא משה ב"ההיסטוריה המטורפת של העולם"
לאתר ההטבות
מומלצים