שתף קטע נבחר

מחקר: מתאמנים אחרי גיל 40? המוח שלכם לא יתכווץ

עברתם את 40 והפסקתם להתאמן? קחו סיבה טובה לחזור: חוקרים מאוניברסיטת בוסטון מצאו כי נבדקים מבוגרים שהיו בעלי כושר גופני נמוך, היו גם בעלי נפח מוח קטן יותר, הליך שעובר על הגוף כשמזדקנים. אלו שהתאמנו הצליחו לדחות את ההתכווצות

עוד סיבה לבצע פעילות גופנית – גם בגיל העמידה: מחקר חדש מגלה כי אנשים שאינם מתאמנים סובלים מנפח מוח קטן בהשוואה לאלה שמתאמנים. המחקר פורסם בגליון האחרון של כתב העת Neurology.

 

מחקרים קודמים טענו כי ירידה בנפח המוח היא חלק בלתי נמנע מתהליך הזקנה, אבל ממצאים חדשים מגלים כי חוסר פעילות גופנית מאיצה את הפגיעה בתפקוד המוח, בדומה להשמנת יתר, סוכרת ויתר לחץ דם.

 

קיראו עוד

מה קורה במוח: איך כושר משפר את מצב הרוח?

בלי להישבר: 10 עצות להתמדה באימון כושר

20 צעדים לגיל 40 - שימנעו מכם להזדקן מהר

 

להמשיך להתאמן בכל גיל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להמשיך להתאמן בכל גיל(צילום: shutterstock)

 

המחקר כלל 1,583 אנשים בעשור השלישי לחייהם, שעברו בדיקה על טרדמיל (הליכון בחדר כושר) להערכת רמת הכושר הגופני שלהם. המשתתפים לא סבלו ממחלות לב או מדמנציה.

 

כעבור שני עשורים, כאשר הנבדקים היו בני 58 בממוצע, החוקרים ביקשו מהם ללכת על ההליכון, ובנוסף ביצעו להם הדמיית מוח במכשיר תהודה מגנטית – MRI.

 

במבחן ההליכון הראשון, 89% מהמשתתפים הגיעו לדופק המטרה שלהם. בנקודה זו צרכו המשתתפים 39 מיליליטרים של חמצן לכל קילוגרם משקל לדקה (מ"ל לק"ג לדקה), מדד המוכר כ- VO2 ומהווה מדד לצריכת החמצן בגוף ולמידת הכושר הגופני. הערך 39 נחשב אופייני לאנשים בגילאי הארבעים שאינם אתלטים.

 

להמשיך להתאמן בכל גיל

ד"ר ספרטנו ועמיתיה מצאו כי שני עשורים אחר כך, אלה שהיו מתחת לרמת הכושר במבדק הראשון, היו בעלי נפח מוח קטן מאחרים. די היה בירידה של צריכת החמצן ב- 8 מ"ל לק"ג לדקה היתה קשורה לירידה של נפח המוח.

 

אלה שהראו עלייה גבוהה בדופק ובלחץ הדם במבחן ההליכון הראשון, מה שמהווה אינדיקציה נוספת לכושר גופני ירוד, היו בעלי נפח מוח קטן עוד יותר שני עשורים אחר כך.

 

אחת ממגבלות המחקר הייתה העובדה שמבחן ההליכון בסופו היה קל יותר מהמבחן שביצעו החוקרים בצעירותם, שני עשורים קודם לכן. כתוצאה מכך, החוקרים לא יכולים היו להעריך במדויק את היכולת הגופנית המקסימלית שלהם.

 

"מצאנו שכושר גופני נמוך באמצע החיים עשוי לתרום להזדקנות המוח", אמרה ראש צוות החוקרים ד"ר ניקול ספרטנו מאוניברסיטת בוסטון, "המסר חשוב במיוחד לאלה הסובלים ממחלות לב, אצלם מצאנו קשר הדוק עוד יותר בין כושר להזדקנות המוח".

 

פרופ' נעמה קונסטנטיני, מנהלת היחידה לרפואת ספורט בהדסה, אמרה בתגובה: "זה אינו המחקר הראשון שמעיד כי לפעילות הגופנית חשיבות רבה גם בהיבט המוח״ אומרת ל-ynet הפרופ׳ נעמה קונסטנטיני, מנהלת היחידה לרפואת ספורט בהדסה, פעילות גופנית מפחיתה את שכיחותן של מחלות כמו דמנציה ואלצהיימר ומשפרת את התפקוד במחלות נוירולוגיות רבות אחרות.

 

״המנגנונים לא לגמרי ברורים״, מוסיפה פרופ׳ קונסטנטיני, ״ אחד מהם קשור לנפח המוח. במחקר שבוצע לפני מספר שנים נמצא שהליכה של 1.5-2 ק״מ ביום הייתה קשורה עם שימור נפח המוח כעבור 9 שנים. שימור זה הפחית ב 50 אחוז את הסיכון לפגיעה קוגנטיבית״.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להפעיל את המוח אחרי גיל 40
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים