שתף קטע נבחר

אלברט איינשטיין צדק: "פתיחה של חלון חדש ליקום כולו"

בעקבות הוכחת התיאוריה של אלברט איינשטיין מלפני 100 שנים על גלי כבידה, אומרים מומחים מאוניברסיטת תל-אביב: "מה שקרה היום מזכיר את מה שקרה לפני 400 שנה, כשגלילאו כיוון טלסקופ לשמיים בשביל להתחיל ולהבין ממה היקום מורכב"

ייתכן מאוד שבסוף השנה יקבלו המדענים שהוכיחו את התיאוריה של אלברט איינשטיין בפרס נובל, אך האם אפשר לקרוא לזה מהפכה? לאחר הכרזת המדענים בארצות-הברית כי הצליחו להוכיח אחרי 100 שנה את התיאוריה של אלברט איינשטיין על קיומם של גלי כבידה, אמר פרופסור דן מעוז, ראש בית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה באוניברסיטת תל-אביב, שהתגלית היא מהפכנית. "זה פרס נובל ודאי, זהו גילוי ראשון לתופעת גלי הכבידה כתוצאה ממיזוג של שני חורים שחורים במרחק של מיליארד שנות אור מכדור הארץ".

 

הדמיה מתוך אתר נאס"א ()
הדמיה מתוך אתר נאס"א

 

החשיבות, אומר פרופ' מעוז, נמצאת למעשה בטכנולוגיה. "מדובר בפתיחה של חלון חדש ליקום כולו, הדרך הכמעט יחידה שבה צפינו עד עכשיו ביקום היה בעזרת קרינה אלקטרו מגנטית כגון אור, קרינה אולטרא סגולה, גלי רדיו וקרינה אינפרא אדומה", הוא אמר. "מה שהתגלה עכשיו היא תופעה אסטרונומית שניתן לראות אותה בסוג שונה לגמרי של גלים, גלי הכבידה, שמעולם לא נצפו בשום מקום, ונחזו לפני 100 שנה על ידי התיאוריה של אינשטין, שבזמנו גם חישב מה צריך לעשות על מנת לראות את אותם גלים".

תיאור של הניסוי (צילום: AFP)
תיאור של הניסוי(צילום: AFP)

 

פרופ' מעוז הוסיף: "לפני 100 ואפילו 50 שנה זה היה רק חלום, לא הייתה טכנולוגיה שאיפשרה את זה ובעזרת עבודה מאוד קשה במשך כ-40 שנה, ניתן כעת למדוד את השינויים המאוד קטנים במרחקים בין עצמים שמתרחשים שהגלים עוברים דרכנו, וההפרעות הקטנות האלה בגיאומטריה של מרחב הזמן הם למעשה גלי הכבידה במהותן, כמו לכל המדע הבסיסי אין לזה שימוש מעשי, כי המטרה היא לראות ולהבין את היקום שאנחנו חיים בו. מה שקרה היום מזכיר את מה שקרה לפני 400 שנה, כשגלילאו כיוון טלסקופ לשמיים בשביל להתחיל ולהבין ממה היקום מורכב".


אחד המקומות שבהם נערך הניסוי (צילום: AP) (צילום: AP)
אחד המקומות שבהם נערך הניסוי(צילום: AP)

 

 

גם פרופ' צבי מזא"ה, מבית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה באוניברסיטת תל אביב, מסכים עם עמיתיו וחושב שאכן זאת פריצת דרך אדירה מבחינה טכנולוגית. "הקליטה של האות בשני מקומות שונים - זה בעצם האישור שאומר שמה שקרה הוא אמיתי", הוא אומר. "אני חושב שזה צעד מאוד חשוב מאז 1975, אשר בזמנו נמצאו בעצם שני כוכבי נויטרונים שמסתובבים אחד סביב השני ופולטים פולסים, ואכן עכשיו אחרי שעברו 40 שנה זה הצעד הבא שניתן בעצם לראות שני חורים שחורים, אבל פה הם למעשה מתמזגים. למשל כדור הארץ והשמש מסתובבים אחד מסביב לשני ולא קורה כלום, ופה רואים את השלב הסופי שבו שני חורים שחורים מתמזגים ומשחררים כמות אדירה של אנרגיה, וזה למעשה מה שקלטו שני הטלסקופים".

 

התצפית נעשתה בעזרת זוג מצפים מיוחדים לגלי כבידה בשני מקומות מרוחקים בארה"ב, ושניהם ראו את אותו האות. "המצפים האלה הם מכשירי המדידה הכי מדויקים שניבנו אי פעם", ציין פרופסור מעוז. "בספטמבר האחרון הגיע למעשה האות לכדור הארץ שמראה שהתופעה התרחשה, כמובן שזה קרה למעשה מיליארד שנה קודם לכן, אבל האות על קיום התופעה הגיע לאחרונה, ועכשיו אנחנו יודעים שנראה עוד הרבה אירועים כאלה דרך הסוג החדש הזה של הטלסקופים שצופים ביקום דרך גלי הכבידה".

 (צילום: ארדון בר חמא , באדיבות האוניברסיטה העברית) (צילום: ארדון בר חמא , באדיבות האוניברסיטה העברית)
(צילום: ארדון בר חמא , באדיבות האוניברסיטה העברית)

 (צילום: באדיבות האוניברסיטה העברית) (צילום: באדיבות האוניברסיטה העברית)
(צילום: באדיבות האוניברסיטה העברית)

  

בזמן מסיבת העיתונאים השמיעו החוקרים את הצליל שגלי כבידה משמיעים - והדהימו את הקהל שנכח באולם.

 " זאת הייתה דרך ארוכה וזה גילוי אחד מתוך רבים שיבואו אחריו. עכשיו כשאנחנו יודעים שיש שם בחוץ חורים שחורים שמקיפים אחד את השני, אנחנו יכולים להתחיל להאזין ליקום", אמרה גבריאלה גונזלס, דוברת LIGO.

 

מצד שני, הוסיף פרופסור מזא"ה כי "ניתן לראות בעזרת הטכנולוגיה אירועים מאוד יוצאי דופן ונדירים וכמובן זאת הייתה המטרה, כלומר בנו את המכשירים והתוכנה שיחפשו במיוחד את האירוע הזה, היה להם מזל שבזמן מאוד קצר מאז הפעלת הטכנולוגיה התרחש אירוע שכזה, מתי יקרה האירוע הבא? אף אחד לא יודע, כולם מחכים לאירוע הבא, וכשיהיו הרבה יתחילו לחשוב האם יש תבנית מסוימת. לדעתי אין פה איזה מהפכה קונספטואלית, אני לא מזלזל בהישג האדיר. אני זוכר שהתחילו לדבר על זה, זה היה נשמע דמיוני ועכשיו שזה התרחש זה פנטסטי, אבל מבחינה תיאורטית זה בדיוק מה שצפו, והיה עד כה אירוע יחיד, התגלית אומנם איששה את ההשערה של אינשטין וגם את הטכנולוגיה למעשה, אבל צריך לראות ולהמשיך לחקור ואז אולי תוגדר מהפכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages Imagebank
אלברט איינשטיין
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים