שתף קטע נבחר

אלוף במיל' אביגדור (יאנוש) בן-גל הלך לעולמו

מפקד חטיבה 7 במלחמת יום הכיפורים ומי שכיהן כאלוף פיקוד הצפון הלך לעולמו והוא בן 79. הוא הותיר אחריו שבעה ילדים. יעלון ספד: "יאנוש נמלט מאימי הנאצים, והפך למפקד עטור תהילה". אביגדור קהלני: "הלך לי חבר, מדינת ישראל איבדה מגדולי לוחמיה". נתניהו: "דואב על לכתו של גיבור ישראל"

 

 

 

אלוף במיל' אביגדור (יאנוש) בן-גל, לשעבר אלוף פיקוד הצפון, יו"ר התעשייה האווירית ואיש עסקים פרטי, הלך לעולמו בגיל 79. הוא הותיר אישה ושבעה ילדים, בהם תאומים בני 11. הלווייתו תיערך מחר בשעה 16:00 בבית העלמין הצבאי קריית שאול בתל אביב.

 

בן-גל היה מפקדה של חטיבה 7 שניהלה ב מלחמת יום הכיפורים קרב בלימה נגד כוח שריון סורי גדול בהרבה שנכנס לדברי הימים בהיסטוריה הישראלית. החטיבה הועלתה לרמת הגולן ערב המלחמה למרות שכמעט לא התאמנה ברמה ולא הכירה אותה.

 

 
 

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון אמר כי בן-גל ז"ל היה אחד מאותם מתי מעט מפקדים, שבעשייתם ופועלם עיצבו את צה"ל, חיל השריון ותורות הלחימה שלהם, באופן המשפיע על דורות של לוחמים, עד ימינו, ואף יוסיף וישפיע בעתיד. לדבריו, "מסע חייו היה מדהים ומיוחד במינו. מילד רך בשנים שנמלט עם אחותו, ללא הוריהם, מאימי הנאצים, דרך הנער שהתקשה למצוא בית ונדד ברחובות, ועד שמצא את ייעודו, בצה"ל, והיה למפקד עטור תהילה, שהוביל, בין היתר, את חטיבה 7, לוחמיה ומפקדיה, לכמה מהקרבות הקשים וההירואיים ביותר במהלך מלחמת יום הכיפורים - קרבות אשר סייעו לבלום את הצבא הסורי ברמת הגולן".

 
יעלון אמר עוד כי "לאורך מסלול שירותו הצבאי, גם כשהגיע לדרגת אלוף, היה יאנוש בלב העשייה המבצעית והפיקודית, תמיד במקומות שבהם התקבלו ההחלטות הקריטיות ביותר, לעתים מזומנות תחת אש. לוחם ומפקד ברמ"ח אבריו. יאנוש אמר את שעל לבו, באופן ברור ונחרץ, בישירות האופיינית לו. בחן רב אך בחדות מחשבה ובהירות, נעזר בניסיון העצום שלו והחוויות שצבר במהלך הדרך במבצעים ובמלחמות ישראל, בעיקר אלו ממלחמת יום הכיפורים, אשר עברו גם הלאה ונטמעו בצה"ל ובחיל השריון. ובעיקר זוכר את פקודיו שלא שבו מהקרבות".
בן-גל בתקופת מבצע ליטני. הכוח בפיקודו בלם את המתקפה הסורית (צילום: מוריס קושלביץ, ארכיון צה"ל) (צילום: מוריס קושלביץ, ארכיון צה
בן-גל בתקופת מבצע ליטני. הכוח בפיקודו בלם את המתקפה הסורית(צילום: מוריס קושלביץ, ארכיון צה"ל)
 (צילום: בני הדר, במחנה) (צילום: בני הדר, במחנה)
(צילום: בני הדר, במחנה)
תת אלוף במיל' אביגדור קהלני, ששירת במלחמת יום הכיפורים תחת בן-גל, אמר כי "יאנוש חלה בשנה האחרונה ואני הייתי לצדו כל הדרך. כמובן שזה לא מקטין את ההפתעה על מותו ואת הכאב שכולנו חשים. יאנוש היה אחד ממפקדי השריון הנערצים, בחור אמיץ בעל ראייה ארוכת טווח מקצועית ומעולה. הוא ידע במנהיגות שלו לתת פתרונות בשדה הקרב לאורך כל הדרך".

 

קהלני העיד כי החברות עם בן-גל הייתה עמוקה ביותר. "בשנה האחרונה היו לנו המון שיחות בארבע עיניים, ראיתי אותו בכאבים הגדולים שהוא עבר ובטיפולים המורכבים והמסובכים. ראינו אותו בסבלו בימים האחרונים, ימים קשים ביותר. קיווינו שהוא יחזיק מעמד יותר, ראיתי אותו לפני שבועיים בפעם האחרונה, הוא לא תמיד רצה שיגיעו אליו בסבל הקשה שלו. הלך לי היום חבר ומפקד ומדינת ישראל איבדה מגדולי לוחמיה וכולנו עצובים".

 

מדובר צה"ל נמסר כי "צה"ל מצדיע לאלוף (בדימוס) אביגדור (יאנוש) בן-גל, על פועלו, מורשתו ותרומתו רבת השנים לביטחון מדינת ישראל. הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט, פורום המטה הכללי של צה"ל, מפקדי צה"ל וחייליו בסדיר ובמילואים מוקירים את זכרו ומשתתפים בצער המשפחה".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ספד: "יחד עם כל עם ישראל אני דואב על לכתו של גיבור ישראל, אלוף במיל' יאנוש בן גל. בימים הקשים ביותר של מלחמת יום הכיפורים, כשגורל ישראל היה מוטל על הכף, יאנוש וחייליו האמיצים הגנו בגופם על גבולנו הצפוני, בלמו את ההסתערות הסורית ולאחר מכן עברו להתקפה שהביאה את צה"ל לשערי דמשק. יאנוש היה מצביא מחונן עם שאר רוח ואומץ לב בלתי רגילים. הוא ייזכר כאחד המפקדים הגדולים שקמו לעם ישראל בזמן החדש".

 

ראש האופוזיציה ויו"ר המחנה הציוני ח"כ יצחק הרצוג אמר כי "בן גל היה מגדולי גיבורי ישראל. זה שנים שבכל פעם שנפגשנו - בפעם האחרונה בבחירות -הייתי אומר לו 'יאנוש, מדינת ישראל חבה לך כל כך הרבה ולא ידעה להכיר לך תודה. כמעט לבדו בגבורה בלתי נתפשת בלם יאנוש את הצבא הסורי במלחמת יום הכיפורים והפך את קערת המלחמה על פיה. הוא נתן דוגמה אישית לדורות של לוחמים והנחיל להם את הלקח שבתעוזה, גבורה ומנהיגות יכולים מעטים לגבור על רבים. תנחומי הכנים למשפחתו".

 

הרעשה אריטלרית כבדה

המתקפה ב-73' נתחה בחזית הסורית בהרעשה ארטילרית כבדה והפצצה אווירית על רמת הגולן ולאחריהן תנועה בכוחות שריון גדולים לשטח ישראל. הכוח שהטילה סוריה למערכה כלל שלוש דיוויזיות ממוכנות, עם חטיבה משוריינת בכל אחת, ומאחוריהן שתי דיוויזיות משוריינות - כ-1,400 טנקים בסך הכול. כוחות צה"ל ברמת הגולן מנו בעת פתיחת המלחמה: שני גדודי חי"ר במוצבים, ושתי חטיבות שריון (חטיבה 188 וחטיבה 7) כ-177 טנקים בסך הכול.

 

במהלך המתקפה הבקיעו הסורים את קו המעוזים ברמת הגולן בשני צירי תנועה עיקריים בדרום הרמה ובצפון הרמה. כוחות השריון של צה"ל ניהלו קרבות מטווחים קצרים בניסיון לבלום את התקדמות הסורים. למרות נחיתותם המספרית הניכרת הצליחו כוחות צה"ל לבלום את המתקפה בגזרה הצפונית ופגעו בעשרות טנקים סורים.

בן-גל במלחמת יום הכיפורים (צילום: נרי גביש, ישראל סאן בע"מ) (צילום: נרי גביש, ישראל סאן בע
בן-גל במלחמת יום הכיפורים(צילום: נרי גביש, ישראל סאן בע"מ)

בגזרה הדרומית שם ניהלה חטיבה 188 קרב קשה לא פחות, הצליחו הסורים לפרוץ ולהתקדם לכוון דרום מערב הרמה. בתום יום הלחימה הראשון נותרו ברמה כ-30 טנקים ישראלים כשירים בלבד. ביום השני למלחמה הוצאה חטיבה 188 מהסד"כ הצה"לי לאחר שנשחקה ועיקר מפקדיה ולוחמיה נהרגו או נפצעו. בליל ה-6-7 באוקטובר פונו היישובים ברמת הגולן.

עם ראש הממשלה המנוח אריאל שרון (צילום: זום 77) (צילום: זום 77)
עם ראש הממשלה המנוח אריאל שרון(צילום: זום 77)

עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה (צילום: זום 77) (צילום: זום 77)
עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה(צילום: זום 77)

הגיע לארץ עם "ילדי טהרן" (צילום: מיכאל קרמר) (צילום: מיכאל קרמר)
הגיע לארץ עם "ילדי טהרן"(צילום: מיכאל קרמר)

מול הכוח הסורי ניצבו כוחות שריון וחיל רגלים משוריין (חרמ"ש) מצומצמים ושחוקים מן הגדודים שהיו תחת פיקודה של חטיבה 7. כישלון ניסיון הפריצה בעמק הבכא, ובלימתם של הכוחות הסורים בשאר הגזרות ברמה, הביאו לשבירת המאמץ הסורי לכיבוש הגולן ולמפנה במערכה כולה. ב-10 באוקטובר נהדפו הסורים מכל רמת הגולן, מלבד מוצב החרמון שנותר בידיהם עד היום האחרון לקרבות.

 

בן-גל התגייס לצה"ל ב-1955 ושירת בחיל השריון. לאחר "מבצע קדש" הוא עבר קורס קציני שריון ובין השנים 1963-1958 כיהן בשורה של תפקידי פיקוד בעוצבת "סער מגולן". במלחמת ששת הימים הוא כיהן כקצין האג"ם של חטיבת "אגרוף הברזל", ולחם עם החטיבה בחזית המצרית.

 

במלחמת ההתשה הוא פיקד על גדוד סופה, שנלחם בחזית בתעלת סואץ. לאחר מכן הוא שימש כסגן מפקד חטיבת "אגרוף הברזל" ובין השנים 1974-1972 פיקד על עוצבת "סער מגולן". בשנת 1976 הוא שימש כעוזר ראש אג"ם ונמנה עם מתכנני "מבצע כדור הרעם" להשבת החטופים מאנטבה.

 

בין השנים 1981-1977 שימש כאלוף פיקוד הצפון. בעת תפקידו זה ביצע צה"ל שורה של מבצעים נגד ארגוני הטרור בדרום לבנון. הגדול שבהם היה "מבצע ליטני" במרס 1978 כתגובה לפיגוע באוטובוס בכביש החוף. במלחמת לבנון הראשונה פיקד בן-גל על הגיס המטכ"לי שלחם בצבא הסורי בבקעת הלבנון ובשנת 1983 השתחרר משירות קבע בצה"ל.

 

בן-גל נולד ב-36' בעיר לודז' שבפולין ועם תחילת מלחמת העולם השנייה נמלטה משפחתו לברית המועצות. הוריו של בן גל נעלמו במסע לסיביר, אולם ארבע שנים לאחר מכן הגיעו בן גל ואחותו לפרס ועלו עם "ילדי טהרן" לארץ ישראל.

 

בשנת 99' נחקר בן-גל במשטרה בחשד שקיבל טובות הנאה משר החוץ דאז אריאל שרון תמורת שינוי עדותו במשפט הדיבה של שרון נגד עיתון "הארץ". בן-גל נחשד בכך שמתוקף תפקידיו ניצל את נסיעתו של שרון לרוסיה על מנת לקדם את עסקיו. לבסוף התיק נסגר מחוסר ראיות.

 

בן-גל אב לחמישה מנישואיו הראשונים ולפני כמעט 12 שנה הפך לאב לתאומים מאשתו אביטל, "כמח"ט חטיבה 7 לשעבר, יצטרפו שני התאומים למה שתהיה עכשיו השביעייה הפרטית שלי", אמר בשעתו לאחר הלידה.

 

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין כתב בדף הפייסבוק שלו כי "אלוף אביגדור בן גל היה מגיבורי האומה. שריונר מיוחד, עם חוש הומור, מפקד שהטביע את חותמו על ביטחון ישראל. יאנוש, הלוחם והאדם, שחסם בגופו, יחד עם לוחמיו, חיילי חטיבה שבע של חיל השריון, את המתקפה הסורית ברמת הגולן במלחמת יום הכיפורים. העם בישראל חב לו חוב נצחי".

 

שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט אמר כי "עם ישראל איבד מפקד דגול, ציוני ברמ"ח אבריו ובעיקר בן אדם. בגבורתו ובמנהיגותו בלם בן-גל את האויב הסורי מלזרום לתוככי ישראל במלחמת יום הכיפורים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים