שתף קטע נבחר

איך תקנו יין איכותי ב-16 ש"ח?

מחירי חלק מהיינות צונחים בעשרות אחוזים: איך תקנו יין ששוויו 135 ש"ח ב-16 ש"ח? בקלות: בזכות שנת השמיטה הכורמים מרוויחים, היקבים מפסידים והצרכנים מקבלים הזדמנות פז לרכוש יינות טובים במחירים מצחיקים

כל היקבים הגדולים בישראל הם כשרים – והם כשרים כיוון שהם יודעים מי רוכש את היינות שלהם. אם הקהל החילוני היה שותה יין בכמויות של שומרי המסורת, היקבים לא היו צריכים להיות כשרים. כדי להמשיך ולזכות בתעודת הכשרות של היקב, אחת לשבע שנים נדרשים היקבים להשבית חלק מהייצור בשל מצווה חקלאית מוכרת: "שנת שמיטה".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
ארז וינר, מנכ"ל יקבי ירושלים, המחזיק בכ-3% מנתח שוק היין בישראל, מספר כי בשנת שמיטה יש שלוש אפשרויות לחקלאים:

 

הראשונה - פשוטה ולא כלכלית: משביתים את הכרמים ונותנים ליבול לגדול פרא. במקרה זה, המדינה מעניקה איזה פיצוי זעום לחקלאים, שלצערנו רחוק מאוד מלהחזיר עלויות.

 

השנייה - פתרון הלכתי שמתאים לציבור הדתי-לאומי, שנקרא "היתר מכירה" (כמו מכירת החמץ בפסח). מדובר במענה הלכתי, שקבעו בזמנו רבנים גדולים מן הדור הקודם: כשהגיעו ראשוני החקלאים לארץ, וכדי שלא יפשטו את הרגל בשנת שמיטה, מצא הרב קוק פתרון הלכתי, שבו החקלאים מוכרים את הקרקע לגוי, ממשיכים לעבד את האדמה ולייצר את התוצר.

 

האפשרות השלישית - "אוצר בית דין": במקרה זה, מתמנה בית דין, המקבל באופן זמני בעלות על היקב, וקובע למעשה מה הן ההוצאות הישירות של החקלאי ובעל היקב, ומשלם להם ישירות נטו.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"זה כאב ראש לא פשוט עבור החקלאים", טוען וינר, "מה זו ההוצאה הישירה של היקב: הענבים, הבקבוק והתווית? אבל זה לא מספיק כי יש גם הוצאות חשמל, ארנונה, משכורות ועוד אינספור דברים שלא נרשמים. בשל כך, לא הרבה יקבים מסתמכים על הפתרון הזה. בסופו של דבר, הצרכן מקבל בקבוק שמחירו קבוע מראש, ללא תוספת עלויות נלוות. כמובן שיש משא ומתן, אבל בית הדין קובע את המחיר, וזה המחיר שיימכר היין".

 

עוד כשבועיים ישיקו ביקבי ירושלים יינות פרימיום במחיר מצחיק. שמונה יינות פרימיום שנמכרים במחיר רגיל של 135 ש"ח, ועתה ימכרו בכ-16 ש"ח לבקבוק. יהיו שם גם יינות פרימיום פלוס עם ענבים משילה והר ברכה, אשר בדרך כלל כל בקבוק נמכר ב-60 ש"ח ויותר.

 

אפשר גם למצוא כמה הפתעות מבעבעות במיוחד, כך למשל היין המבעבע של כרמל מסדרת פרייבט קולקשן ברוט, יימכר ב-39 ש"ח במקום ב-69 ש"ח.

 

מה לקנות ואיפה?

תלוי בשנת הבציר. שנת השמיטה הקודמת, 2008, הייתה שנה מבורכת במיוחד בגשמים ועל כן יוצרו בכל הארץ יינות מצוינים. שנה לאחר מכן, כשהיקבים החלו להשיק את היינות הטובים במחירי שנת שמיטה, אנשים קנו כמויות גדולות ונהנים מיינות משתבחים אלו עד היום. "אנשים קנו ארגזים שלמים להשקעה", נזכר וינר, "הם הבינו שזו הזדמנות פז במחיר נמוך, ופשוט קנו בכמויות אסטרונומיות".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עם זאת, תקופת הבציר של שנת השמיטה האחרונה לא הייתה טובה במיוחד: בקיץ היו מכות חול, עננות ואובך, והענבים אצל רוב הכורמים יצאו פחות מוצלחים, ועל כן זה נחשב בציר מוצלח פחות.

 

היינות לא נמכרים בדרך כלל בחנויות היין ובסופרמרקטים, אלא בתחנות חלוקה אשר עובדות בזמן מוגבל מאוד ומסיימות את תפקידן לאחר כמה חודשים. וינר מסביר: "מאחר שעקרונית אסור למכור יינות אלו, ההלכה מדברת על חלוקה, והיקב שלנו עשה הסכם עם יינות ביתן, ושם ימכרו את זה בקרטונים ולא בבקבוקים בודדים. בנוסף להם, יהיו עוד 20 נקודות חלוקה, כמו אנשים פרטיים שעושים זאת בשנות שמיטה. הכל מפורסם בעיתונים ושבועונים, מטבריה ועד נתיבות".

 

 (צילום: מיכל אקרמן) (צילום: מיכל אקרמן)
(צילום: מיכל אקרמן)

הפסדים כלכליים ליקבים

יוסי שור, מנכ"ל יקב ציון ובעלים של יקב 1848, מספר כי כל יינות היקב עברו דרך "אוצר בית דין", ומסכים באופן חד משמעי, כי יינות טובים נמכרים במחירים מוזלים, וברור שיש הפסד כלכלי ליקב.

רועי הראל, סמנכ"ל שיווק של יקב טפרברג, מספר כי היקב הגדיל פי שניים את בציר 2014, בשביל שיוכלו להתמודד טוב יותר עם שנת השמיטה: "יש לנו היתר מכירה, אבל אין לנו אוצר בית דין. בסך הכל ייצרנו בשנה זו בערך 500 אלף בקבוקים. יינות טפרברג שבהיתר נמכרים במחיר רגיל".

 

לעומת טפרברג, שאין להם אוצר בית דין, דווקא יקב רמת הגולן הולך בגישה אחרת: "כל היינות מבציר 2015 הינם 'אוצר בית דין'. היינות הצעירים של בציר 2015 כבר יצאו לנקודות המכירה, כולל היין המיוחד, שהוא אדום חצי יבש (ממסך של כמה זנים), במחיר מיוחד שהיקב מייצר בכל שנת שמיטה". היין יימכר במחיר של 160 ש"ח לקרטון (12 בקבוקים), וניתן יהיה לרכוש אותו ביקב ובמרכז הלוגיסטי בשוהם. 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
(צילום: Index Open)
  

בראש השנה של שנה שעברה (ספטמבר 2014), החלה שנת שמיטה, וכבר התחלנו לראות על המדפים את בקבוקי היין הראשונים בסדרות העממיות מהתוצרת של השנה הזו. אולם ממש בימים אלו יוצאים למדפים היינות האיכותיים של היקבים, מענבים שנבצרו בשנת שמיטה, אלה ששכבו עד היום בחביות או בבקבוקים, ולאחר שהתבגרו כשנה או יותר, הם נמכרים לצרכנים במחיר מצחיק ומשתלם במיוחד.

  

והיקבים מפסידים כסף בשנת שמיטה?

וינר: "בטוח שאנחנו לא מרוויחים. אתה נותן שירות לכורמים שעובדים איתך שנים על גבי שנים, כדי שאלו לא יפסידו יותר מדי, ומתוך מטרה לשמור איתם על יחסים לאורך שנים. אבל כמובן, יש גם את המצווה עצמה. בהיבט כלכלי נטו, כן הרווחתי הרבה פחות, ועבדתי הרבה יותר קשה. נתתי שירות לחקלאי ושירות לציבור, נתתי להם סחורה איכותית מאוד במחיר טוב מאוד. בסופו של דבר, כיהודי מאמין אני יודע, שאם השקענו את זה עכשיו, זה שלמעלה יחזיר לנו את זה בעתיד".

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שנת שמיטה: הזמנות לרכוש יינות במחירים מצחיקים
צילום: shutterstock
מומלצים