שתף קטע נבחר

סקר על מוגבלים שכלית: "צוחקים ומצביעים עלינו"

סקר שנערך בקרב הציבור הרחב העלה תמונה חיובית באשר ליחס לבעלי מוגבלויות, אלא שסקר שנערך בקרב בעלי מוגבליות מציג תמונה כמעט הפוכה, לפיה צוחקים עליהם ולא מוכנים להיות שכנים שלהם. יו"ר אקים עמי אילון: "יש הבדל בין הדיבור על שילוב לבין היישום בשטח"


יו"ר אקים עמי אילון, ויו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין (צילום: לשכת יו"ר הכנסת) (צילום: לשכת יו
יו"ר אקים עמי אילון, ויו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין(צילום: לשכת יו"ר הכנסת)

סקרים של אקים ישראל, שאחד מהם נעשה בקרב אנשים עם מוגבלויות, מגלים כי קיים פער בין היחס של הציבור הרחב למוגבלים, לבין התחושות שהם מקבלים ביום יום. הסקרים מלמדים על שיפור ביחס הכללי לבעלי מוגבלויות, אך גם חושפים כי 40 אחוז מהנשאלים אינו תומך בזכות של בעלי מוגבלות שכלית להביא ילדים לעולם ורבע אינם תומכים בזכותם להצביע בבחירות.

 

הסקרים הם חלק מדוח "מדד ההכללה", שהוגש היום (א') ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין על ידי יו"ר אקים, עמי אילון, מתפרסם זו השנה הרביעית. בדוח של האנשים שהוגדרו כמוגבלים שכלית, שנערך לראשונה, השתתפו 110 נשאלים, ומחציתם דיווחו שאנשים צחקו עליהם או הצביעו עליהם ברחוב; 41 אחוז העידו כי נחשפו לחוסר נכונות של אנשים להיות שכנים שלהם.

 

בישראל יש 34 אלף בני אדם שמוגדרים כמוגבלים שכלית. הסקרים שנערכו גילו כי קיים פער מה שהם מרגישים לבין מה שמדווח שאר הציבור. בעוד שהסקר הכללי מלמד גם על עמדות חיוביות ועל שיפור במרבית מרכיבי העמדות ביחס לאנשים עם מוגבלות שכלית לאורך השנים, אנשים עם מוגבלות שכלית מדווחים כי נחשפו להתנהגות פוגענית (אנשים שצוחקים ומצביעים עליהם, התעלמות מהם, אנשים שקוראים להם בשמות מעליבים ומתייחסים אליהם כאל ילדים).

 

כך, לדוגמא, 90 אחוזים מהנשאלים בקרב הציבור הרחב השיבו שיהיו מוכנים להיות שכנים של אדם עם מוגבלות שכלית ו-70 אחוזים מהמשיבים ענו כי יהיו מוכנים להיות חברים של אדם עם מוגבלות שכלית. עוד עולה מהנתונים, שכ-80 אחוז מקרב הציבור הרחב דיווחו כי יציעו עזרה לאנשים עם מוגבלות שכלית, 75 אחוזים השיבו שיחושו נינוחים לידם, 90 אחוזים מוכנים לקבל מהם שירות ו-88 אחוזים דיווחו כי יסכימו שהילד שלהם ילמד באותה כיתה עם ילד עם מוגבלות שכלית.

 

בסקר השני התוצאות לא ממש תאמו. 46 אחוז מהאנשים עם מוגבלות שכלית דיווחו שאנשים בציבור הרחב מתעלמים מהם, 40 אחוזים סיפרו שקוראים להם בשמות מעליבים, ו-42 אחוזים סבורים שהציבור מתייחס אליהם אחרת בגלל שהם שונים.

 

למרות השיפור בעמדות הציבור (כך, למשל, עשרה אחוזים מהמשתתפים בסקר חושבים שאדם עם מוגבלות שכלית עלול להיות מסוכן, לעומת 15 אחוזים במדד השלישי, 24 אחוזים במדד השני ו-22 אחוזים במדד הראשון שנעשה), רבע מהמשתתפים בסקר עדיין סבורים כי אנשים עם מוגבלות שכלית צריכים להיות במסגרות נפרדות.

 

"למרות עדות המשתתפים בסקר הציבור על עצמם, שהם רואים באנשים עם מוגבלות שכלית אנשים שווי זכויות, עולה כי האנשים עם מוגבלות שכלית חווים זאת אחרת. האנשים מדווחים על השפלות וביזוי, ודבריהם מעוררים צער רב", אומר יו"ר אקים ישראל עמי אילון. "דומה כי נוצר מצב שאין זה פולטיקלי קורקט לדבר סרה בשילובם של האנשים עם המוגבלות, אך כנראה שבפועל הדבר עדיין לא בא לידי ביטוי מעשי".

 

מנכ"לית אקים ישראל, סיגל פרץ יהלומי, הוסיפה כי במדד הרביעי ניכר כי האנשים מרגישים רגש רחמים כלפי האנשים עם מוגבלות שכלית. "אנו מעריכים כי הדבר קורה בשל ראיית המוגבלות כחזות הכל. כלומר, האנשים לא רואים את האדם עצמו הניצב מולם, בגובה העיניים כשווה להם, אלא כל שהם רואים הוא את מוגבלותו. תפיסה זו תשתנה ככל שאנשים ייחשפו לאנשים עם מוגבלות".

 

הדוח בוחן גם את יחסם של הערים השונות לאנשים עם מוגבלות שכלית. בעניין זה, מציינים בעמותה לטובה את הערים רעננה, ירושלים, כפר סבא, אשדוד, ראשון לציון ונתניה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לשכת יו"ר הכנסת
אילון מוסר את הסקר לאדלשטיין
צילום: לשכת יו"ר הכנסת
מומלצים