yed300250
הכי מטוקבקות
    שוטרים בשער שכם, אתמול. בתמונה הקטנה: אחת מזירות הפיגועים במתחם | צילומים: דניאל אליאור
    חדשות • 17.02.2016
    שער הטרור
    כשרואים את השוטרים עומדים דרוכים עם אצבע על ההדק, אפשר לשכוח לרגע שאנחנו נמצאים כמה מאות מטרים מבניין עיריית ירושלים • כתבי "ידיעות אחרונות" תיעדו יממה שגרתית של טרור בשער שכם
    רועי ינובסקי ואליאור לוי

    זה קרה קצת לפני השעה 10:40 בבוקר, ובאותו מקום בדיוק. פלסטיני מאזור ג'נין, שעבר ברחבת שער שכם בירושלים, עורר את חשדם השוטרים. הם ניגשו לבדוק אותו, ובחיפוש נמצאה סכין מוסלקת בשרוולו. הוא נעצר רגע לפני שביצע פיגוע.

     

    כמו בכל יום בתקופה האחרונה, האווירה בשער שכם הייתה אתמול מתוחה. שוטרים ולוחמי מג"ב שסביבם מחסומי ברזל עמדו דרוכים עם אצבע על ההדק ובחנו בקפידה ובחשדנות את העוברים והשבים. אחת לכמה דקות נעצר חשוד לבידוק פיזי. יהודים כמעט לא מגיעים לכאן.

     

    שגרת כוחות הביטחון בשער שכם מזכירה מתיחות מבצעית של גזרות לחימה, ולא מקום המהווה חלק מהלב התוסס של עיר הבירה, מאות מטרים מטרים בלבד מבניין העירייה בכיכר ספרא ומרחק נגיעה מתוואי הרכבת הקלה, שכונת מוסררה ומרכז העיר.

     

    הפיגועים וניסיונות הפיגוע במתחם השער, ביציאה הצפונית של העיר העתיקה, הפכו כמעט לשגרה יומיומית. המספרים בלתי־נתפסים: מתחילת השבוע אירעו שלושה ניסיונות פיגוע, אחד בכל יום. בשבועיים האחרונים אירעו שישה פיגועים וניסיונות פיגועים, ואלה מצטרפים לחמישה אירועים נוספים מאז ראשיתו של גל הטרור (ראו מסגרת נתונים). בשבועיים האחרונים התמודדו כוחות הביטחון גם עם הסלמה באופי הפיגועים בשער שכם. באחת מפעולות הטרור התקיים קרב יריות של ממש בין שלושה מחבלים לבין צוות מג"ב, שבמהלכו נהרגה הלוחמת רש"ט הדר כהן ז"ל. באירוע אחר, בתחילת השבוע, חוסלו שני מחבלים שירו לעבר שוטרים בנשק אוטומטי. בשני המקרים דובר בתושבי שטחים.

     

    הסכינים מהפיגוע בשער שכם | צילום: דוברות המשטרה
    הסכינים מהפיגוע בשער שכם | צילום: דוברות המשטרה

     

     

    גורמי ביטחון מצביעים על כמה גורמים לריבוי האירועים ברחבת שער שכם. הראשון הוא "אפקט החקיינות" המאפיין את גל הטרור האחרון; הגורם השני הוא הקרבה להר הבית והקשר למיתוס "אל־אקצא בסכנה" החוזר על עצמו בתקשורת הפלסטינית; והגורם השלישי הוא תפקידו של שער שכם כמרכז תחבורתי בין ערי הגדה השונות. כמעט כל הפלסטינים מערי הגדה המגיעים לירושלים בתחבורה ציבורית עוברים כאן. לכן, ההערכה היא שחלק מהמחבלים לאו דווקא תיכננו פיגוע בשער, אלא נתקלו בכוחות הביטחון, מה שמנע פיגוע רב־נפגעים.

     

    קאסם (שם בדוי), בעל חנות שנמצאת מול הרחבה, מספר שראה ממקום מושבו את כל הפיגועים שאירעו כאן בארבעת החודשים האחרונים. "'באב אל־עמוד' (שער שכם) הוא השער הגדול ביותר מבין שערי העיר העתיקה וכמות השוטרים שנמצאת כאן הכי גדולה", הוא מסביר. "אם לא היו כאן שוטרים אז יכול להיות שבכלל לא היו כאן פיגועים. תסתכל על שער הפרחים או השער החדש או שער האשפות. היו שם פיגועים? לא. אז כנראה שלנוכחות השוטרים יש משמעות".

     

    לטענתו, "אתם הישראלים בטוחים שאם אתם יורים במישהו שעשה פיגוע כדי להרוג אותו, אז אתם מרתיעים אחרים. זה נכון אולי לדור המבוגר, אבל זה יוצר דבר הפוך אצל הצעירים. הדם שלהם חם והם רואים את זה ורוצים לנקום".

     

    מנהל תחנת המוניות שנמצאת מול הרחבה של השער הסביר שלמקום עצמו יש משמעות מיוחדת. "הכינוי של השער הזה באיסלאם הוא שער הניצחון. זהו סמל איסלאמי, ומי שרוצה לבצע פיגוע מעדיף להגיע לכאן בגלל מה שהמקום הזה מייצג עבורנו". נהג מונית שעמד לידו חייך במרירות, וסינן כי מאז שהחלה ההסלמה הפלסטינים החליפו את השם מבאב אל־עמוד לבאב אל־תדחייה. שער הקורבנות. 

     

    yed660100