שתף קטע נבחר

איך נעשית החלטה על הטיפול בגידולי ראש צוואר?

הטיפולים הראשיים לסרטן ראש-צוואר כוללים ניתוח ושילוב בין טיפולי כימותרפיה, תרופות ביולוגיות והקרנות, שילוב אשר מגדיל את הסיכוי להחלמה וריפוי. חשוב לציין כי כאשר קיימות יותר משיטה אחת טיפולית, חשוב עד מאוד לשתף את המטופל בהחלטה

בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן

 

סרטן ראש-צוואר הינו הסרטן השישי בשכיחותו בעולם המערבי. סרטן ראש-צוואר מתייחס לכל הגידולים הסרטניים המופיעים מבסיס הגולגולת ועד לקנה הנשימה, כלומר לאותם איברים הקשורים למערכת הנשימה העליונה ולמערכת הבליעה.

 

הסוג הנפוץ ביותר בקבוצת המחלות של ראש-צוואר הוא סרטן האפיתל הקשקשי שמאפיין את האפיתל של מערכות הבליעה והנשימה.

 

גורמי הסיכון המרכזים של סרטן ראש-צוואר הם עישון ושתייה מרובה של אלכוהול. היום ידוע לנו כי עישון מעלה את הסיכון לתחלואה פי 100 ואלכוהול מעלה את הסיכון לתחלואה פי 10.

 

כמו כן, נמצא שחלק מגידולי ראש-צוואר מקורם בווירוסים: סרטן הלוע האפי נמצא קשור לווירוס הידוע כגורם למחלת הנשיקה - וירוס אפשטיין בר (EBV).

 

קיראו עוד במדור סרטן ראש צוואר

 

סרטן הלוע והשקד קשורים בחלק מהמקרים לווירוס הפפילומה האנושי (HPV), אותו וירוס אשר גורם גם לסרטן צוואר הרחם, כאשר הגורם ומנגנון ההדבקה הינו דרך פעילות מינית - בעיקר מין אוראלי, והזמן שחולף מרגע ההדבקות ועד להופעת הסרטן נע בין 20 ל- 30 שנים.

 

המנגנון בו הווירוס גורם לסרטן הוא דיכוי של מנגנון הבקרה על ידי תאי סרטן וכן דרך הפעלת מפעילי סרטן, כלומר דרך יצירת סרטן ודיכוי מנגנוני מנע. באופן כללי, ניתן לדבר על אחוזי הריפוי מסרטן ראש צוואר של 60%-70%, אך חשוב לציין שגילוי מוקדם משפר את סיכויי הריפוי.

 

תמרורי אזהרה

רוב גידולי סרטן ראש-צוואר יכולים להתגלות מוקדם הודות לתמרורי אזהרה מוקדמים. בחלק גדול מהמקרים יופיעו סימנים מחשידים לסרטן, כגון: כאבי גרון, כאבים בבליעה, כאבים שמקרינים לאוזן, צרידות, וכן הופעה של בלוטת לימפה בצוואר ללא מחלה זיהומית. כל אחד מתסמינים אלה מחייב בדיקת אף-אוזן-גרון מלאה ולעיתים גם צילומים וביופסיה.

 

במידה והממצא אכן יתגלה כגידול סרטני, תיעשה הערכת מחלה לקראת טיפול, שתכלול בדיקת אף-אוזן-גרון מלאה, כולל בדיקת גרון בסיב אופטי והדמיות; בדיקת אולטרה סאונד הינה הדמיה טובה לבלוטות צוואריות; הדמיית CT לבדיקת צוואר וגרון; הדמיית MRI להערכת שרירים, עצבים ועצם; ובדיקת PET CT להימצאות בלוטות לימפה נגועות וגרורות.

 

איזה טיפולים יעילים?

הטיפולים הראשיים לסרטן ראש-צוואר כוללים ניתוח ושילוב בין טיפולי כימותרפיה, תרופות ביולוגיות והקרנות, שילוב אשר מגדיל את הסיכוי להחלמה וריפוי.

 

כיום, ההקרנה המודרנית מתאפיינת בתחכום רב ומבוססת על שליחת קרניים מאלפי כיוונים, זאת על מנת לתת מנה אופטימית לטיפול בגידול מחד גיסא, ומאידך גיסא לצמצם את המנה והפגיעה באיברים חיוניים אשר לא צריכים קרינה, כגון: בלוטות רוק, חלל הפה, ושט ועמוד השדרה.

 

בסרטן חלל הפה, לרוב תהיה עדיפות ראשונה לטיפול כירורגי, כלומר הסרת הגידול באמצעות הליך ניתוחי. במידה ומדובר במחלה ממוקדת, לאחר הניתוח יתווספו גם טיפול בקרינה וטיפול כימותרפי.

 

בסרטן הלוע האפי ובסרטן הלוע, הטיפול הנבחר הינו קרינה ולפי הצורך טיפול כימי או ביולוגי במקביל, כאשר נמצא שחלק מהחולים יכולים לקבל, במקביל לקרינה, גם טיפול ביולוגי הפועל על רצפטורים אשר נמצאים בכמויות מרובות על החלק החיצוני של תא הסרטן.

 

טיפולים אלו פחות רעילים לכליות ולמערכת העצבים בהשוואה לטיפולים הכימיים המקובלים. לאחרונה יש גם עדויות לכך שניתן, בחלק קטן מהחולים עם סרטן הלוע, לטפל בעזרת ניתוח רובוטי ולצמצם את כמות הקרינה ו/או הטיפול הכימי.

 

הטיפול בסרטן הגרון, אשר מאופיין לרוב בצרידות וכך גם מתגלה מוקדם, הינו או בשיטה כירורגית, בדרך כלל בעזרת לייזר, או בקרינה ולעתים בשילוב עם טיפול כימי.

 

במקרים בהם הסרטן מפושט ונמצא בשלב מתקדם, כלומר נשלחו גרורות, לרוב הטיפול יהיה שילוב בין טיפולים כימיים וביולוגיים. לאחרונה התפרסמו מספר עבודות אשר מרמזות על תקווה חדשה לחולים עם מחלה מתקדמת, זאת באמצעות טיפול אימונותרפי המשפעל את המערכת החיסונית של החולה לפעול כנגד הגידולים.

 

גילוי מוקדם מציל חיים

יש לציין שבכל המחלות הללו, כאשר קיימות יותר משיטה אחת טיפולית, חשוב עד מאוד לשתף את המטופל ביתרונות ובחסרונות הנגזרים מכל טיפול, כדי שההחלטה תתקבל מתוך ראייה כוללת.

 

בנוסף, שיתוף החולה בתהליך קבלת ההחלטות ובפריסת כל המידע בפניו, עשויים להעלות את ההיענות שלו לטיפול ולסייע בהתמודדות שלו עם המחלה.

 

בשונה מחלק ממחלות הסרטן - רוב הגידולים הקשורים לסרטן ראש-צוואר יכולים להתגלות בשלב מוקדם הודות לתמרורי האזהרה.

 

בנוסף, בזכות אפשרויות הטיפול הרבות, סיכויי ההישרדות מהמחלה הם גבוהים (במידה והחולה מטופל נכון ובזמן). אך חשוב לזכור, שגם להפסקת עישון ולבחירה באורח חיים בריא יש מרכיב חשוב בשיפור מצבו הכללי של כל אדם ובמניעת המחלה.

 

הכותב הוא מנהל יחידת ראש-צוואר, סגן מנהל מרכז אונקולוגי מרכז דווידוף

ראש החברה הישראלית לגידולי ראש צוואר






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך מתבצעת ההחלטה על הטיפול.ץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים