שתף קטע נבחר

"מחבל נמלט חוסל בשגרירות פלסטין בבולגריה"

ישראל דרשה מבולגריה להסגיר לידיה את עומר זאיד, שרצח ב-1986 את תלמיד הישיבה אליהו עמדי ונמלט מהכלא. הוא הסתתר בשגרירות - והבוקר נמצאה גופתו. החזית העממית: "המוסד אחראי". ישראל בתגובה רשמית: "למדנו על הרצח מהתקשורת"

חשד לחיסול מחבל בתוך שגרירות פלסטינית בבולגריה: באתרים בבולגריה דווח כי הבוקר (יום ו') נמצא מת בבניין השגרירות בסופיה עומר נאיף זאיד, בן 51 שישראל דרשה שיוסגר לרשותה. זאיד, שהסתתר בבניין השגרירות בחודשיים האחרונים, הורשע ברצח תלמיד ישיבה ב-1986, אך בעקבות שורת מחדלים נמלט מהכלא. החזית העממית האשימה את המוסד בחיסול ואבו מאזן פרסם הודעת גינוי רשמית והורה להקים ועדת חקירה לבירור הנסיבות.

 

באתרים בבולגריה דווח כי בשעה 7:35 בבוקר התקבלה קריאה על צורך בטיפול רפואי דחוף, לאחר "אירוע אלים". באחד הדיווחים נטען כי הופל אל מותו. זמן קצר לאחר מכן נקבע מותו של זאיד. חוקרים וצוותי זיהוי פלילי הגיעו לזירה, באישור השגריר הפלסטיני.

הכתבה על רצח אליהו עמדי, ב-1986 ()
הכתבה על רצח אליהו עמדי, ב-1986
 

משרד החוץ הפלסטיני הודיע כי זאיד, פלסטיני פעיל ארגון החזית העממית שהתחבא בבניין השגרירות הפלסטינית בבולגריה במשך כמה חודשים, נמצא הבוקר כשהוא פצוע קשה בגינה שנמצאת בשטח השגרירות. הוא הובהל לבית חולים מקומי בסופיה ושם מת מפצעיו. החשד הוא שאותו פעיל נרצח.

 

זאיד, נשוי בן 51 ואב לשלושה ילדים, הנושאים כולם דרכונים בולגריים. במקור הוא מהכפר הפלסטיני יאמון ליד ג'נין. בשנת 1986 הוא ושני פלסטינים נוספים רצחו בעיר העתיקה בירושלים את תלמיד הישיבה אליהו עמדי. זאיד הורשע ונידון למאסר עולם, וארבע שנים לאחר מעצרו פתח בשביתת רעב.

זאיד. התחבא בבניין השגרירות ()
זאיד. התחבא בבניין השגרירות

אחרי 40 יום הוא הועבר לבית חולים לחולי נפש בבית לחם לשם טיפולו. במאי 1990 הצליח זאיד לברוח מבית החולים והסתתר עד שהצליח לברוח מישראל לאחת ממדינות ערב – שם חי עד לשנת 1994 ומשם עבר להתגורר בבולגריה.

 

לטענת הפלסטינים ישראל דרשה לפני חודשיים משלטונות בולגריה להסגיר אותו לידיה, בהתאם להסכם ההסגרה הקיים בין המדינות. השלטונות הבולגריים דרשו לעצור אותו למשך 72 שעות כדי לדון בבקשת ההסגרה, אלא שהוא נמלט ומאז הסתתר במבנה השגרירות הפלסטינית בסופיה. סגן שר החוץ הפלסטיני תייסיר ג'ראדאת מסר כי על פי האישורים הראשוניים שהתקבלו ברמאללה זאיד נמצא כשהוא פצוע בפלג גופו העליון, אולם הדגיש כי זאיד לא נהרג מירי שבוצע לעברו.

 

המשטרה הבולגרית אף הציבה לו אולטימטום ופשטה על ביתו, אך הגיעה מאוחר מדי. ישראל ניהלה דיאלוג שקט עם הבולגרים כדי לסיים את הפרשה. שגריר פלסטין בבולגריה אחמד מדבוח אף אמר לתקשורת הבולגרית לפני כחודשיים שהקציב לזאיד 24 שעות להסגיר את עצמו לבולגרים, מה שלא קרה. אחיו של זאיד, חמזה, אמר שעומר לא יסגיר את עצמו ולא ייצא מבניין השגרירות – כי עבר עינויים וסבל ממכות בכלא הישראלי ואף הושם 60 יום בבידוד.

 

ניתן להעריך שלטענה של הפלסטינים שהמוסד עומד מאחורי חיסולו אין שחר. ישראל לא הייתה מעזה להסתבך בחיסול שכזה אחרי שהגישה בקשה רשמית להסגרתו. רק אתמול שב ראש הממשלה הבולגרי בויקו בוריסוב מביקור עבודה בישראל, ביקור שבו נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא ראובן ריבלין.

 

גורמים שמעורים בפרטי הפרשה אמרו כי "אין שום קשר לישראל". לדבריהם, יותר סביר להניח שזייד "עלה על העצבים" של גורמים פלסטיניים או מקומיים. בתגובה הרשמית של משרד החוץ נאמר כי "ישראל אכן ביקשה את הסגרתו של זיאד שהינו אסיר נמלט, אך את הידיעה על רציחתו למדנו מאמצעי התקשורת ואנו לומדים את הפרטים".

 

ראש רשות האסירים הפלסטיניים והשר לשעבר עיסא קראקע האשים את ישראל ברצח זאיד, האשמה שממנע נמנע אבו מאזן. לאחרונה שלח מושל ג'נין איבראהים רמדאן איגרת לשגריר הפלסטיני בבולגריה ובה ביקש ממנו להעניק את כל הסיוע הנדרש לזאיד, בשל מה שהגדיר כלחצים שהפעילה ישראל על בולגריה כדי שזו תגרום לשגרירות להסגיר אותו לידי השלטונות. לאחרונה דרשו פעילים בארגון החזית העממית עם חברי פרלמנט של האיחוד האירופי בדרישה שיעניקו לו הגנה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים