שתף קטע נבחר

לצער הצבא: הנגד שגמל מאות חיילים מעישון – משתחרר

מח"ט גולני האגדי, נספח צה"ל בוושינגטון ושלל "מורעלים" אחרים – כולם פנו לרב־נגד איתן אמויאל כששום דבר אחר לא עזר. בסדנאות שהעביר אמויאל נגמלו מעישון מאות קצינים וחיילים. לצערם של המעשנים בירוק, הוא משתחרר בקרוב. ידיעות אחרונות מביא את הסיפור

במשך 12 שנה, מגיל 20 עד 32, רב־נגד איתן אמויאל (46) עישן סיגריות. בתקופת השיא שלו הוא צרך לפחות קופסה ביום. אבל לאחר שאצל אחיו הצעיר, יעקב — מעשן כבד גם הוא — אובחן סרטן ריאות, הוא החליט שהגיע הזמן להיגמל מהניקוטין, וכבר 14 שנים שהוא לא מעשן.

 

עם הזמן נרשם לקורס מנחי סדנאות לגמילה מעישון והחל לסייע לחיילים ולקצינים בצה"ל שחפצים ללכת בעקבותיו. עד כה עברו בסדנאות שלו כאלף לובשי מדים.

 

אמויאל, שמשרת בחיל הרפואה, מעביר סדנאות גמילה בצה"ל. בכל סדנה ישנם כ־15 חיילים בשירות חובה, קצינים ונגדים, שמנסים יחד להפסיק את ההרגל הלא בריא. נוסף על כך, אמויאל נותן ייעוצים אישיים לבכירים במערכת הצבאית שלא יכולים להגיע לסדנאות הקבוצתיות. "אני עושה בין ארבעה לשישה מפגשים 'אחד על אחד' לקצינים שהם מאוד עסוקים והלו"ז שלהם צפוף.

 

"הרבה פעמים אני מגיע אליהם למשרד או אפילו לבית ואנחנו עובדים יחד על הפסקת העישון", הוא מספר. ברשימת הנגמלים שלו נכללים אלוף יעקב עייש, נספח צה"ל בוושינגטון; תא"ל תמיר ידעי, בתפקידו האחרון מפקד אוגדת איו"ש; תא"ל אבי פלד, בעבר מח"ט גולני וכיום ראש חטיבת קשרי חוץ בצה"ל; ואל"מ יואב ירום, מפקד חטיבת אלכסנדרוני.

 

גמילה מעישון. שיעור העישון בצה"ל גבוה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גמילה מעישון. שיעור העישון בצה"ל גבוה(צילום: shutterstock)

 

60% ממי שהיה בסדנאות שלי - לא חזרו לעשן

"הייתי בשלב שמאוד רציתי להפסיק", מספר אל"מ ירום. "גם קודם ניסיתי בכל מיני דרכים, אבל זה לא הצליח. הייתי צריך שמישהו ידחוף אותי ויעזור לי, ואיתן היה הבן אדם הזה. הפעם זה עבד. מ־6 באפריל 2013 אני ללא סיגריות ואני לא מתכוון לחזור. פעם בשנה איתן מתקשר אליי כדי לוודא שלא חזרתי לעשן".

 

תא"ל פלד מספר: "התחלתי לעשן בגיל 25, ואחרי כל כך הרבה שנים העישון הפך לחלק משגרת היום. תמיד היה בי הרצון, אבל לא האמנתי שאצליח. לפני ארבע שנים פגשתי את איתן, והוא היה בטוח שאצליח. בזכות איתן, מאז 28 בפברואר 2013 לא עישנתי אפילו סיגריה אחת".

 

בבית שבו גדל רב־נגד אמויאל כולם עישנו מגיל צעיר. לפני שנתיים נפטר האח שחלה בסרטן ריאות. גם אביו של אמויאל הלך לעולמו בעקבות מחלת ריאות כרונית שנגרמת כתוצאה מעישון. לא פלא שהוא רואה בסדנאות שלו ייעוד, ושיעורי ההצלחה מדברים בעד עצמם. "כמעט 60 אחוז מאלה שעברו בסדנאות שלי המשיכו לא לעשן גם שנה ושנתיים לאחר הסדנה. בקרב אלה שקיבלו ייעוץ אישי השיעור גבוה עוד יותר — 75 אחוז".

 

שיעור העישון בצה"ל גבוה יותר מהממוצע בקרב כלל האוכלוסייה בישראל, שעומד על קרוב ל־20 אחוז מעשנים. בקרב אנשי הקבע המשרתים ביחידות סגורות המספרים גבוהים יותר ומגיעים ל־30 אחוז, אבל בשנים האחרונות העישון במגמת ירידה בצבא.

 

בשבוע הבא צפוי רב־נגד אמויאל לפרוש מצה"ל. "אני עוד לא יודע מה אני הולך לעשות באזרחות, אבל אני מאמין שאמשיך לעסוק בגמילה", הוא מסכם.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
רב נגד איתן אמויאל. הגומל מעישון
צילום: יריב כץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים