שתף קטע נבחר

רק 4 מראשי הדירקטורים בת"א 100 - נשים

מנתונים שפרסמה רשות ני"ע עולה כי שיעור הנשים בדירקטוריונים בחברות הציבוריות עדיין נמוך וכך גם שיעור המנהלות. ראש המחלקה הכלכלית ברשות ני"ע: "אנחנו יודעים שנשים יותר משכילות, אבל כדי לתרגם את ההשכלה הזו לנוכחות ולשכר צריך גם סביבת עבודה תומכת"

רק 4% מיו"ר הדירקטוריונים בחברות במדד ת"א 100 הן נשים, ורק כ-2% מיושבי ראש הדירקטוריונים ביתר החברות הציבוריות הן נשים. כך עולה מנתונים שפרסמה היום (ב') המחלקה הכלכלית ברשות ניירות ערך לקראת יום האישה הבינלאומי שיצויין מחר.

 

עוד עולה מהנתונים, כי נשים מהוות כ-13% מכלל נושאי משרה בכירה בחברות, אולם הן מרוויחות פחות מגברים בתפקידים אלו. בממוצע - גברים נושאי משרה בכירה מרווחים בכ-52% יותר מהנשים במשרות בכירות. בממוצע, נשים מהוות כ-20% מהדירקטוריון בחברה. במרבית הענפים, אחוז הנשים בדירקטוריון נע בממוצע סביב 20%-23% ובענף נפט וגז אחוז הנשים בדירקטוריון בממוצע עומד רק על כ-14%.

 

בניסיון לצמצם את הפערים בהעסקת נשים בדירקטוריונים, במרס 2011 נכנס לתוקף תיקון 16 לחוק החברות הקובע כי במינוי דירקטור בחברה ציבורית, יתחשבו במין של המועמד. בסקירה צוין כי התיקון לחוק בא, בין היתר, על רקע עדויות אמפיריות התומכות בתרומתו של הגיוון המגדרי לביצועי חברות בשוק ההון. אבל לפי הנתונים, שיעור הנשים בדירקטוריונים בחברות הציבוריות טיפס מאז כניסת התיקון לתוקף מ-18%, לכ-21% בלבד. שיעור החברות שבהן מכהנות בדירקטוריון יותר משתי נשים טיפס מ-6% ל-9% כיום.

 

הבורסה בת"א. נשים מהוות כ-13% מנושאי משרה בכירה - אבל מרוויחות פחות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הבורסה בת"א. נשים מהוות כ-13% מנושאי משרה בכירה - אבל מרוויחות פחות(צילום: ירון ברנר)

הבשורות המנחמות הן, כי אחוז הנשים בדירקטוריונים בחברות גדולות בישראל עומד על כ-24% - מעל הממוצע הן בהשוואה למדינות ה-OECD ובהשוואה לממוצע במדינות אירופה. בנוסף, אחוז הנשים המכהנות כיו"ר דירקטוריון בחברות הגדולות ביותר עומד על כ-12% והוא מעל הממוצע במדינות אירופה.

 

לצד זאת - הפערים בשכר ובשיעור הנשים המנהלות אינם מעידים על טיבן של העובדות, להיפך. כפי שמעלים הנתונים - שיעור הנשים המשכילות בחברות גדול יותר, כאשר כ-71% מהנשים בדירקטוריון יש תואר שני או יותר, לעומת רק כ-56% מהגברים. עוד מצוין, כי שני המינים מציגים מומחיות חשבונאית או פיננסית בסדרי גודל דומים. ההבדלים ניכרים בעיקר בכך שגילן הממוצע של הנשים בדירקטוריונים צעיר מזה של הגברים ורובן מחזיקות בוותק קצר יותר.

 

ברשות ני"ע, כמחצית מהעובדות הן נשים, ונשים אף מהוות 40% מההנהלה. ראש המחלקה הכלכלית, ד"ר גתית גור גרשגורן, אמרה ל-ynet בעקבות הממצאים כי "קיים תסכול וחשש הנובע מכך שאנחנו אמנם רואים שיפור, אבל קטן יחסית. אנחנו גם רואים שצרת רבים זה אולי חצי נחמה, כי ביחס לעולם אנחנו במצב לא רע - אבל זה רחוק ביחס לאידיאל של ייצוג שוויוני וביחס למחקרים, שמראים שלחברות עם נוכחות נשית חזקה יש ביצועים גבוהים יותר. לכן היינו רוצים לראות את השינוי הרבה הרבה יותר גדול.

 

"הנתונים הללו מתיישבים עם מה שאנחנו מכירים לא רק משוק ההון", היא מוסיפה. "אנחנו יודעים שנשים יותר משכילות, אבל כדי לתרגם את ההשכלה הזו לנוכחות ולשכר צריך גם סביבת עבודה שתומכת בנשים וכנראה גם עוד זמן. כשמסתכלים על העולם הפיננסי אפשר לראות גם דוגמאות לנשים שתפסו הרבה עמדות מפתח, אבל הדוגמאות הללו לא מייצגות ביחס לממצאים. אנחנו מקווים שלפחות המודלים ישנו בסופו של דבר את התמונה כולה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים