שתף קטע נבחר

אחד תמורת אחד: סוף למשבר המהגרים באירופה?

לאחר שיחות מרתוניות, הושגה הסכמה על קווי המתאר של עסקה כוללת. על פי ההצעה הטורקית, על כל פליט סורי אחד שתקלוט אירופה, יוחזר סורי אחד מאיי יוון לטורקיה. הונגריה: נטיל וטו

 

פריצת דרך בשיחות בבריסל: מנהיגי האיחוד האירופי הסכימו להעניק לטורקיה סיוע כלכלי נוסף ולאפשר לאזרחיה הליך מזורז לקבלת ויזות אירופיות - בתמורה לסיוע במשבר המהגרים. העסקה הסופית צפויה להיחתם בפסגה נוספת שתתקיים בשבוע הבא. לפי תוכנית "אחד תמורת אחד", שהוצעה על ידי הטורקים ופורסמה ב"גרדיאן", על כל פליט סורי אחד שאירופה תשכן בשטחה, תסכים טורקיה לקבל פליט סורי מאיי יוון. בהונגריה כבר אמרו כי הם יטילו וטו על הצעה שכזו.

   

לאחר שיחות מרתוניות של 15 שעות בין מנהיגי המדינות, האיחוד האירופי מסר הלילה (ב') כי הושגה הסכמה על נושאים מרכזיים בעסקה עם טורקיה, בתמורה לכך שתקלוט בחזרה אלפי מהגרים ופליטים שהגיעו מסוריה והמשיכו ממנה לארצות האיחוד האירופי. נשיא האיחוד דונלד טאסק אמר כי "תקופת ההגירה החריגה באירופה הגיעה לקִצהּ".

  

ראש ממשלת טורקיה אחמט דבוטאולו התעקש בשיחות שכל הסכם שיושג יכלול את קידום תקוותה של טורקיה להצטרף לאיחוד האירופי. דבוטאולו הפתיע את מנהיגי האיחוד כשתבע סיוע כספי גבוה בהרבה משלושת מיליארד האירו שטורקיה כבר צפויה לקבל. הוא לא חשף כמה כסף טורקיה מבקשת, אך ציין כי הכספים מיועדים רק לפליטים: "אפילו אירו אחד לא יגיע לאזרחי טורקיה - כל אגורה תוקדש עבור פליטים סורים".

 

"ההגירה החריגה לאירופה הגיעה לקִצה". דבוטאולו וטאסק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ההגירה החריגה לאירופה הגיעה לקִצה". דבוטאולו וטאסק(צילום: AFP)

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה כי היא רואה בהצעה של טורקיה לקלוט בחזרה מהגרים פריצת דרך לקראת פתרון המשבר. במסיבת עיתונאים שערכה לאחר הפסגה אמרה מרקל כי מנהיגי המדינות הסכימו לקווים המנחים של העסקה, אך טרם הוחלט על הסכם סופי.

 

נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר: "הפסגה יצרה תקווה שבעיית המהגרים תטופל באמצעות סולידריות בקרב מדינות אירופה ושיתוף פעולה יעיל עם טורקיה. כדי לעצור את הפליטים המגיעים ליוון, אנחנו צריכים לשתף פעולה עמה". ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון ציין: "יש לנו בסיס לפריצת דרך המהווה את האפשרות שבעתיד כל המהגרים המגיעים ליוון יוחזרו לטורקיה".

 

כל העיניים מרוכזות כעת בפסגה שתתקיים ב-18-17 במרס, שבה יוחלט על העסקה באופן סופי. ההסכם צפוי לסייע לכ-14 אלף מהגרים שתקועים כעת בקור בגבול בין יוון למקדוניה. בטורקיה שוהים 2.75 מיליון פליטים, רובם מסוריה.

 

מוקדם יותר אתמול תקף נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן את האיחוד האירופי על עיכוב של ארבעה חודשים בהעברת שלושת מיליארד האירו שהובטחו למדינה לצורך טיפול בפליטים שהגיעו מסוריה. "עברו ארבעה חודשים והם עדיין צריכים להעביר את הכסף", אמר ארדואן בנאום באנקרה. "ראש ממשלת טורקיה כרגע בבריסל. אני מקווה שהוא יחזור עם הכסף", הוסיף ארדואן. 

 

"אסור ששיתוף הפעולה יתפרש כקבלה של שלילת הזכויות בטורקיה"

נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר במהלך השיחות כי אסור ששיתוף הפעולה בין האיחוד לטורקיה יתפרש כקבלה של שלילת זכויות הטורקים, והתייחס להשתלטות הממשלתית על העיתון הטורקי המרכזי "זמאן" בסוף השבוע האחרון. "העיתונות צריכה להיות חופשית בכל מקום, כולל בטורקיה", אמר. מרקל הוסיפה כי מנהיגי האיחוד ציינו בפני דבוטאולו את דאגתם לאחר ההשתלטות הממשלתית, והדגישו את תמיכתם בעיתונות חופשית.  

 

לאחר ההשתלטות התגלעו עימותים בין משטרת טורקיה למפגינים מחוץ למשרדי העיתון, והמשטרה פיזרה גז מדמיע והשתמשה בזרנוקי מים כדי לסלק אותם. הם צעקו "לא ניתן להשתיק את חופש העיתונות". ארגוני זכויות אדם וגורמים רשמיים באירופה מתחו ביקורת על ההשתלטות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ראש ממשלת טורקיה אחמט דבוטאולו
צילום: AP
מומלצים