שתף קטע נבחר

"לנתק כפרים פלסטיניים מירושלים באמצעות גדר ביטחון"

ברקע גל הטרור, חברי "התנועה להצלת ירושלים היהודית" ערכו סיור מקלנדיה ועד לג'בל מוכבר. התוכנית שהם מציעים תוציא מתחומי ירושלים כ-200 אלף פלסטינים: "עושים מאמץ עליון להתחיל ממשהו גם כשיודעים שזה לא מהלך אופטימלי"

משקיפים על השטח. חברי התנועה, היום (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
משקיפים על השטח. חברי התנועה, היום(צילום: אוהד צויגנברג)

ההסלמה האלימה הנוכחית שהחלה בבסיסה במזרח ירושלים הובילה להקמת התנועה "להצלת ירושלים היהודית" שמייסדיה הם גורמים שהיו בעברם בכירים במערכת הפוליטית והביטחונית אשר קוראים לצאת בתוכנית היפרדות חלקית מהכפרים הפלסטינים במזרח ירושלים. היום (ד') הם ערכו סיור בכפרים הפלסטיניי שהחל בתצפית בקלנדיה ,תצפית בתל אל פול אל, שועפט, א-טור, רס אל עמוד וג'בל מוכבר.

 

בין החברים נמצאים חיים רמון, חבר הכנסת לשעבר והניצב בדימוס דוד צור, מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר האלוף עמוס ירון, עמי אילון, אל"מ במיל' שאול אריאלי שמתמחה בתוכנית גדר ההפרדה ואמיר חשין ששימש כיועצו לענייני ערבים של ראש עיריית ירושלים טדי קולק.

 

חברי התנועה אינם משתמשים במינוח חלוקת ירושלים מכיוון שלדעתם הפוליטיקאים בישראל זורים חול בעיניו של הציבור הישראלי כאשר הם מדברים על התנגדותם לחלוקת ירושלים כאשר בפועל חלק מהשכונות הירושלמיות נמצאות מחוץ לגדר ההפרדה וחלק אחר מהשכונות, כמו ג'בל מוכבר וערב אל-סוואחרה אינן קשורות כהוא זה במרקם החברתי, הפוליטי והאנושי שלהן לשאר השכונות הירושלמיות הטיפוסיות.

מימין לשמאל: דוד צור, חיים רמון, אריה עמית, אליק רון ושאול אריאלי (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מימין לשמאל: דוד צור, חיים רמון, אריה עמית, אליק רון ושאול אריאלי(צילום: אוהד צויגנברג)

להגדלת המפה - הקלידו

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

"אחוז ניכר מהפיגועים בהסלמה הנוכחית הגיע ממזרח ירושלים", הסביר חיים רמון, "אז כדי לחזק את הביטחון חייבים לנתק את הכפרים הללו מירושלים באמצעות גדר ביטחון". על פי תוכנית התנועה, ישראל צריכה להקים גדר הפרדה שתתחבר לגדר הנוכחית ותפריד בין השכונות היהודיות מנווה יעקב דרך פסגת זאב, הגבעה הצרפתית ועד לשכונת הר חומה לבין השכונות הפלסטיניות שנושקות להן מבית חנינא בצפון דרך שועפאט, עיסאוויה, ג'בל מוכבר ועד לצור באהר בדרום. אותם כפרים יזכו למעמד של שטח C או B בשליטה ישראלית ביטחונית מלאה בדומה לכפרים רבים בגדה המערבית.

 

מייסדי התנועה מבינים כי הם מתחילים תהליך ארוך מאוד שבו הם יצטרכו זמן רב לשכנע את הציבור בישראל בצדקת התוכנית שלהם. "להמון אנשים שמתעסקים בנושא ירושלים אין בכלל מושג על מה הם מדברים כי הם מעולם לא היו בקלנדיה ולא במחנה הפליטים שועפאט", אמר ניצב בדימוס אריה עמית, אחד מראשי התנועה. "הם בכלל לא היו כאן בשכונות במזרח ירושלים, אבל הם כן יודעים לדבר. ברור לנו שזה יהיה סיפור קשה ושיהיו לנו המון התנגדויות אבל החלטנו ללכת על זה שלב אחרי שלב עד שננצח".

 

תוכנית זו תוציא הלכה למעשה מתחומי ירושלים כ-200 אלף פלסטינים שיאבדו גם את תעודת הזהות הכחולה שלהם ולאחריה אחוז היהודים בירושלים יגדל ל-80% במקום 60% כיום. "במצב הנוכחי אם הפלסטינים יחליטו יום אחד שהם יצביעו בבחירות אז ראש העיר ירושלים יהיה הנכד של המופתי", הסביר רמון. "אי אפשר לבנות בצורה הזאת אסטרטגיה של בירה יהודית וציונית רק על סמך זה שהם החליטו לא לבחור".

 

על פי התוכנית, לא כל השכונות הפלסטיניות יופרדו מהבירה. השכונות הרגישות יותר הקרובות לאגן הקדוש כמו סילוואן, ואדי ג'וז, ראס אל-עמוד ואבו תור יישארו בתחומה המוניציפאלי של העיר על תושביהן. חלקיות התוכנית ואי מתן פתרון לכלל השכונות ובראשן לאזור האגן הקדוש, יוביל קרוב לוודאי להתנגדות מוחלטת של הרשות הפלסטינית למהלך, ואנשי התנועה מודעים לכך.

 

"אנח נו עושים מאמץ עליון להתחיל ממשהו גם כשאני יודע שזה לא מהלך אופטימלי" הודה ניצב בדימוס אליק רון. "אני לא מאמין שזה יכול להיות מהלך שבמעלה הדרך יעמוד בפני עצמו אבל חובתנו להתחיל ממשהו". ואילו רמון הבהיר כי אין ולא הייתה תוכנית הקשורה בסכסוך הישראלי-פלסטיני שלא היו בה בעיות או חסרונות: "יש את הרע ויש את הרע במיעוטו – כך גדר ההפרדה וכך היציאה מרצועת עזה – גם כאן זה אותו הדבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
חבי התנועה בסיור כפרים, היום
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים