שתף קטע נבחר

ברוך שעשני? למה נשים חולות יותר מגברים

במשך שנים רבות, עולם הרפואה התבסס על זיהוי מחלות בהתאם לתסמינים גבריים, אולם בשנים האחרונות מחלחלת ההבנה שאכן לאותה בעיה רפואית התסמינים עלולים להיות שונים בקרב גברים ונשים. האם באמת נשים חולות יותר ואיך זה בא לידי ביטוי

גברים ממאדים ונשים מנגה - גם בבריאות. ערב חברתי נעים, אלכוהול חופשי, כל הנוכחים שותים כמות דומה, אך השפעת האלכהול על נשים וגברים הינה תהיה שונה. כל זאת למה? ההשפעה אינה נעוצה רק בהרגלי שתייה, משקל וגיל אלא בהבדלים ביולוגיים בין גברים לנשים ובעיקר באנזים הנקרא אלכוהול דהידרוגנאז, אשר אחראי לפירוק האלכוהול בדם.

 

בגלל העובדה שפעילות האנזים נמוכה יותר בקרב נשים, הרי שספיגתו של האלכוהול לדם מהירה יותר,  בעוד שאצל גברים הוא מגיע מהר יותר לאזור המוח, וכך השפעתו מהירה וחזקה יותר אצלן.

 

זו דוגמה להכרה שהולכת ומתרחבת בעולם הרפואה כי להבדלים מגדריים, ישנם גם היבטים בריאותיים וכי בתהליך האבחון והטיפול נדרש להתייחס גם להיבט המגדרי.

 

אצל נשים זה שונה

התקף לב: האם הוא קטלני יותר עבור נשים?

קורה בעיקר לנשים: כשלב שבור גורם לאשפוז בחדר מיון

למה נשים סובלות יותר מכאבים מאשר גברים?

 

במשך שנים זיהו מחלות ע"פ תסמינים גבריים

במשך שנים רבות, עולם הרפואה התבסס על זיהוי מחלות בהתאם לתסמינים גבריים, ומחקרים התבססו יותר על גברים. היום ישנה הבנה כי לאותה בעיה רפואית, התסמינים עשויים להופיע בצורה שונה בקרב גברים ונשים, השפה שבה ינקטו בחדר הטיפולים לתיאור הבעיה הרפואית תהיה שונה וכן התגובה לטיפול תהיה שונה.

 

רפואה המגדרית מבוססת על ההכרה כי קיימים הבדלים בבריאות של נשים וגברים, הנובעים מהבדלים ביולוגיים, ממבנה הכרומוזומים שבהם צייד אותנו הטבע, הבדלים הורמונליים, הבדלים פיזיים ואליהם מתווספים הבדלים בהתנהגות הבריאות ובהתייחסות שלנו לגופנו ולמחלות.

 

הספרות הרפואית מלמדת כי נשים חולות יותר מגברים. נשים מעל גיל 55 סובלות מיתר לחץ דם יותר מגברים, שכיחות יתר לחץ דם בקשישי בעולם הינו 64% בגברים ו- 78% בנשים. נשים חולות יותר בסוכרת, הסיכוי של אישה חולת סוכרת לפתח מחלת לב הינה פי 8 מאישה בריאה, בעוד אצל גברים סוכרתיים הסיכוי הינו פי 2.

 

תסמונת מעי רגיש נפוצה בקרב נשים פי 3 מאשר גברים, נשים סובלות מאוסטיאופרורזיס פי 2.7 יותר מגברים ופי 1.3 ממחלות כיס מרה. עוד אנו ידועים כיום כי נשים רגישות יותר לנזקי עישון וסובלות יותר ממחלת ריאה כרוניות ומסרטן ריאות התלוי בעישון.

 

השונות בין גברים לנשים אינם מסתכמת רק בהבדלים בהיקף התחלואה אלא גם באופן שבו מופיעים התסמינים. הסימפטומים במחלות לב בקרב נשים יתבטאו לעיתים קרובות באופן לא "קלאסי" – כאב דוקר, עייפות, קוצר נשימה ובחילה.

 

בקרב גברים הסימפטומים יופיעו לרוב באופן "קלאסי"- כאב לוחץ במרכז בית החזה, לעתים מקרין לכתף ולזרוע שמאל.

 

הסימנים להתקף לב בנשים שונים מאלה של גברים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הסימנים להתקף לב בנשים שונים מאלה של גברים(צילום: shutterstock)

 

מתייחסים פחות לתלונות של נשים

השונות המגדרית מקבלת גם ביטוי התנהגותי חברתי, נשים לא פעם פוטרות את הכאבים באמירה כי הכאבים הם תוצאה של " זה רק לחץ...כל מה שנדרש הינה מנוחה" והן לא ימהרו לפנות לעזרה רפואית.

 

גם כשפונים לקבלת שירות רפואי עשויה להתגלות שונות. היות וכלי הדם בלב של הנשים צרים יותר הרי שמחלת הלב עלולה לפגוע בכלי דם רבים ולא בעורק אחד, מה שיגרום לנשים ליהנות פחות מגברים מהתערבות מהירה של צינתור + תומכן.

 

לחיוב נציין כי לשונות המגדרית בתחום מחלות הלב קיימת מודעות הולכת וגוברת, אך יש תחומים נוספים בהם עדיין הנושא לא מוכר ציבורית דיו כמו במחלות מערכת חיסון .

 

כשיש חיידק או וירוס גוף האישה מתמודד יותר טוב מגברים עם ה'פולש' הזר וההסבר נועץ בכך שלנשים מערכת חיסונית פעילה יותר. בגלל שהיא פעילה יותר, נשים חולות יותר במחלות אוטואימוניות, מחלות בהם הנוגנדים בגוף תוקפים את תאי הגוף, כך אנו רואים בקרב נשים שיעור גבוה יותר של מחלות פרקים, כגון זאבת וארטריטיס ראומטואידית וכן מחלות בבלוטת התריס.

 

נתון מעניין נוסף הוא הוא שנשים חולות אסטמה יגיבו פחות טוב למשאפים, בגלל העובדה שדרכי הנשימה שלהן צרות יותר מגברים וחלקיקי התרופה בשאיפה לעתים לא יצליחו לחדור למערכת הנשימה. כיום יש מודעות לכך וישנם משאפים המכילים תרופה בחלקיקים קטנים.

 

הבדלים בתחום בריאות הנפש

לשונות המגדרית יש ביטויים גם בתחום בריאות הנפש כך למשל היום אנו יודעים כי דיכאון וחרדה שכיחים פני שניים ויותר בנשים. אחד ההסברים המקובלים כי נשים מדווחות יותר על ערך עצמי נמוך וגם נכונות יותר לשתף ברגשותיהם ונכונות לקבל יותר טיפול.

 

להבדל יש גם הסבר ביולוגי הקשור למבנה המוח ותגובה שונה לסטרס. אצל גבר בשעת סטרס הגוף מגיב בהפרשה של אדרנלין ועלייה בדופק שמתבטאת לרוב בפעלתנות, הרי שבקרב נשים התגובה לסטרס מתבטאת בעלייה ברמות האדרנלין אך גם בהפרשה של חומר הנקרא אוקסיטוצין, שהינו הורמון המופרש גם לאחר לידה ומגביר רגשות אימהיים ורגשות חברות וקרבה.

 

ומה באשר לטיפול תרופתי? גם כאן השונות מתבטאת בתגובה שונה של גברים ונשים לתרופות הנובעת מחומציות שונה בקיבה, ריכוז שומן גבוה יותר בנשים, ריכוז שונה של אנזימים בכבד ועוד. אמנם הולך ונצבר ידע בנושא זה אך בעתיד, סביר שיהיו הבדלים ברישום תרופות בין גברים ונשים.

 

לא רק זאת. נשים משמשות לא פעם כ'שרות הבריאות' של המשפחה ולוקחות על עצמן את הטיפול הרפואי בבני המשפחה: בילדים, בבן הזוג וגם מלווה את בעיותיהם הרפואיות של הורים אשר הגיעו לגיל השלישי.

 

למרות שהן פוקדות את קופות החולים יותר מגברים (שני שליש מהמבקרים במרפאה הם של נשים), הן לא מדקדקות בשמירה על אורח חיים בריא ורפואה מונעת. נשים בישראל מדווחות על מצב בריאות כללי, פיסי ונפשי, פחות טוב מגברים, כך עולה מסקר של מכון ברוקדייל 2000.

 

אנו מודעים לכך שיש להתייחס לנושא המגדר גם באבחון ובטיפול רפואי וכי יש להקשיב לשפה ולקרוא גם בין המילים שכן האופן שבו גברים ונשים יתארו את אותה בעיה רפואית עשוי להיות שונה .

 

הכותבת רופאת משפחה, מנהלת מרפאה במחוז ת"א ומטפלת מינית, שירותי בריאות כללית





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה נשים חולות יותר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים