שתף קטע נבחר

שקד הפיצה תזכיר החוק לביקורת על הפרקליטים

הצעת החוק מבקשת להחיל לראשונה ביקורת גם על היועץ המשפטי לממשלה, וקדם לה מאבק קשה בין ועד הפרקליטים לנציבת התלונות

שרת המשפטים איילת שקד הפיצה אמש (יום ד') את תזכיר החוק להקמת נציבות ביקורת על הפרקליטים. הביקורת תחול לראשונה גם על היועץ המשפטי לממשלה. ההצעה, שתופץ לכנסת בתחילת מושב הקיץ, מנוגדת לעמדת נציבת הביקורת על הפרקליטות הילה גרסטל שכן הביקורת המוצעת תפוצל בין ביקורת פרטנית לבין ביקורת מערכתית.

 

החלטת שקד בסוגיה התקבלה בתום מאבקים קשים וקרע בין ועד הפרקליטים לבין נציבת התלונות (הפועלת כיום רק מכוח החלטה מינהלית) וסירובם לשתף פעולה עם הדו"חות התקופתיים של הנציבה גרסטל.

 

שקד הודיעה כי תעגן בחוק את נציבות הביקורת על הפרקליטות ומייצגי המדינה בערכאות באמצעות התוויית שני מודלים שינוסו כל אחד לתקופה של שנה. בשנה הראשונה תעבוד הנציבות במתכונת הנוכחית - גם ביקורת פרטנית על פרקליטים וגם ביקורת מערכתית. בשנה השנייה, יהיה היועץ המשפטי לממשלה ממונה על הביקורת המערכתית ואילו הנציבה תהיה ממונה רק על הביקורת הפרטנית.

שרת המשפטים איילת שקד (צילום: אוליבייה פיטוסי) (צילום: אוליבייה פיטוסי)
שרת המשפטים איילת שקד(צילום: אוליבייה פיטוסי)
 

נציבות הביקורת על מערך התביעה ומייצגי המדינה בערכאות (נבת"ם) הוקמה על ידי שרת המשפטים הקודמת, ציפי לבני, כיחידת ביקורת ייחודית הכפופה למשרד המשפטים. תפקיד היחידה לבצע ביקורת מערכתית יזומה ולברר גם תלונות על פרקליטי המדינה ומייצגי המדינה בערכאות. בראש הנציבות עומדת השופטת בדימוס הילה גרסטל.

 

הנציבות הוקמה לאחר חתימה על מסמך עקרונות. הקמת הנציבות מעולם לא עוגנה בחוק, ועצם הקמתה עוררה הדים רבים והתנגדויות בקרב עובדי הפרקליטות. לאחר דיונים רבים בנושא והתעמקות בהשלכות דו"ח גולדברג, הודיעה השרה על כוונתה לפרסם תזכיר חוק עם שלוש עקרונות.

 

(1) בשנה הראשונה, מרגע היכנסו של החוק לתוקף, תחול תקופה שבה תתקיים ביקורת פרטנית לצד ביקורת מערכתית בגוף הנציבות. בשנה זו תינתנה ההגנות לפרקליטים החשופים לביקורת פרטנית.

 

(2) בשנה השנייה, כפי שהמליץ השופט גולדברג, הביקורת המערכתית תיושם במודל של ביקורת פנים והביקורת הפרטנית תישאר תחת נציבות הביקורת.

 

(3) לאחר שנתיים יוכל שר המשפטים להחליט מהו המתווה הנכון יותר להמשך פעילותה של הנציבות. לדברי שקד, המתווה יאזן בין האינטרסים, החששות והרצונות של הצדדים השונים ויאפשר בחינה רצינית של האלטרנטיבות דה פקטו.

 

שקד הסבירה כי "המטרה שעומדת לנגד עיניי היא פרקליטות חזקה ועצמאית, פרקליטות המשתפת פעולה עם נציבות הביקורת, ומאידך נציבות ביקורת איתנה ועצמאית המבצעת עבודתה נאמנה. יש הבדל בין פרקליטות רופסת לפרקליטות מבוקרת. הכל שאלה של איזונים ובלמים. שני הגופים נחוצים ועלינו למצוא את הנוסחה הנכונה כיצד ידורו בכפיפה אחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שרת המשפטים איילת שקד
צילום: מוטי קמחי
מומלצים