שתף קטע נבחר

אוכלים את הלב: 2 מתכונים לארטישוקים

זה בדיוק הזמן לנצל את המחיר הנמוך של הארטישוק ולהכין ממנו שלל מנות: רותי קינן שולפת לבבות ארטישוק ומוסיפה אותם לפסטה וגם משרה בתחמיץ

כששמענו על אלפי הארטישוקים שהבשילו בבת אחת והציפו את השוק – נכמר לבנו. מיד כשנתקלנו בערימת הארטישוקים הראשונה שקרצה לנו אצל הירקן, לא חשבנו פעמיים ובחרנו 5 ראשים יפים.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

שם בקופה, נאלצנו להיפרד מסכום לא מבוטל (הארטישוקים עלו 20 שקל לק"ג והחמישייה שלנו שקלה יותר מקילוגרם וחצי).


הגענו הביתה ופצחנו בעבודת ההכנה, זו שלא הבאנו בחשבון בקנייה הספונטנית. הסוף היה טעים, אבל מערימת הארטישוקים ואחרי לא מעט התעסקות (כולל זמן פציעות) נותרו, בתוספת הפסטה, 4 מנות. וזה קצת הרגיז.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

במהלך הקילוף, החיתוך והתלישה, לא יכולתי שלא להיזכר שוב בשוקי איטליה, שבהם מוכרים את הארטישוקים הטריים כשהם קלופים ומוכנים לבישול, שרויים במי לימון או ארוזים בשקיות ואקום ולהתקנא בבשלנים האיטלקיים שנחסך מהם החלק הלא נעים בטיפול בירק הזה.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

זוהי קריאה שנייה מצדי לירקנים שלנו, אלה שקולפים לנו פירות אקזוטיים ומגישים אותם במגשיות – למה שלא תפתחו גם את הלב (של הארטישוק, כמובן)?

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

השבוע גילינו בסופר ארטישוקים ב-5 שקלים לקילוגרם. בגלל לבנו הרחום (והחסכנות הטבועה בנו מלידה) לא יכולנו להתאפק והעמסנו על העגלה. הפקת הלקחים מהסיבוב הקודם הפכה את עבודת ההכנה למהירה וקלה יותר וגילוי הלבבות הפעם הסתיים בשלום ובמהירות יחסית.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אם בסיבוב הראשון טיפלנו בארטישוקים בדרך הקלאסית, של קילוף סביב הבסיס, הסרת החלק העליון של העלים וחפירה לעומק להוצאת החלק השעיר לפני הבישול – הפעם בחרנו בדרך הנוחה: קודם חתכנו את החלק העליון של התפרחת עד לגובה חצי מהארטישוק והסרנו מסביב בסכין חדה את העלים החיצוניים הקמולים. הנחנו את הארטישוקים עם החלק החתוך כלפי מטה בסיר עם מים שלתוכם נסחט מיץ מלימון שלם. בישלנו עד שהתרכך, והוצאנו בכפית את העלים הפנימיים עם הלב השעיר.

 

אם יש לכם סיר גדול, אבל ממש, אפשר לזרוק לתוכו את הארטישוקים בשלמותם, בלי טיפול מקדים, ולבשל במי לימון עד שמתרכך. הטיפול בהם (הסרת העלים וחשיפת הלבבות) כשהם מבושלים פשוט וקל בהרבה, אך התוצאה פחות נאה לעין. הנה מה שעשינו מהארטישוקים שלנו הפעם.

 

פסטה עם לבבות ארטישוק

לבבות הארטישוק, בניגוד לתחתיות ארטישוק, כוללים גם את החלקים התחתונים והרכים של העלים.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

המרכיבים:

5 ארטישוקים

1 חבילה (500 גר') פסטה (טליאטלה, אטריות רחבות)

1/3 כוס שמן זית

2 כפות פטרוזיליה טרייה קצוצה

1 כף בזיליקום טרי קצוץ

מלח, פלפל

מיץ וקליפה מגוררת מ-1/2 לימון

קורט פפריקה חריפה

להגשה -

חופן גבינת פרמזן, מגוררת

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את הארטישוקים בשלמותם במים עם מיץ מלימון שלם עד שהם מתרככים. מצננים וחושפים את הלבבות: מסירים את העלים מסביב ואת החלקים הקשים של העלים במעגלים הפנימיים יותר ומוציאים בכפית את העלים הפנימיים והלב השעיר. חותכים כל לב ארטישוק לרבעים או לשמיניות.
  2. מבשלים את הפסטה במי מלח לפי ההוראות שעל האריזה, מסננים מהמים ושומרים בצד.
  3. במחבת רחבה או בסיר שטוח ורחב מחממים 3 כפות מהשמן. מוסיפים את לבבות הארטישוק ומטגנים, תוך כדי בחישה, כ-2 דקות. מוסיפים את השמן שנותר, מיץ הלימון, הפטרוזיליה, והבזיליקום, מלח ופלפל ומערבבים. מוסיפים את הפסטה ומקפיצים עד שהיא מתערבבת היטב עם הארטישוקים.
  4. זורים למעלה את קליפת הלימון, מעט פפריקה וגבינה מגוררת ומגישים.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
צפו במשבר הארטישוק: מזג האוויר גרם להבשלתו המוקדם:

 

ארטישוקים שלמים בתחמיץ

אם אין לכם חשק להתעסק עם הירק הטעים הזה, הנה הדרך הקלאסית להגשת ארטישוקים בשלמותם. מלווים את ההגשה ברוטב, שכל אחד מהסועדים טובל בו את קצות העלים שתלש מהתפרחת.

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

6 ארטישוקים

מלח

מיץ מ-1 לימון

לתחמיץ -

2 כפות חומץ בן יין לבן

2 כפות מיץ לימון

1 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור גרוס טרי

1 שן שום, כתושה

1/2 כוס שמן זית

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. מסירים מהארטישוקים את העלים הקמולים החיצוניים ביותר. חותכים כ-2 ס"מ מראש כל ארטישוק. מניחים אותם בסיר גדול, ממלאים במים ומוסיפים מלח ואת מיץ הלימון. מבשלים עד שהארטישוקים מתרככים.
  2. מכינים את התחמיץ: מניחים את כל החומרים בצנצנת עם מכסה אטום ומנערים היטב.
  3. מגישים את הארטישוקים חמים, וכל סועד תולש עלה וטובל את קצהו התחתון בתחמיץ.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ארטישוק - העונה החמה
צילום: ירון ברנר
מומלצים