שתף קטע נבחר

לקראת פורים: כך תזהו בקבוקי אלכוהול מזויפים

הממונה על התקינה במשרד הכלכלה פרסם הנחיות כיצד לזהות בקבוקי משקאות אלכוהוליים, שאינם עומדים בתקני הייצור. וגם: מהם שלושת סוגי משקאות האלכוהוליים שהכי מזייפים בישראל?

לקראת פורים שיצויין השבוע, הממונה על התקינה במשרד הכלכלה מפרסם אזהרה מפני בקבוקי אלכוהול שאינם עומדים בתקני היצור. על פי נתוני המשרד, ב-60% מהמדגמים שנערכו ב-2015 התגלו בקבוקים בעלי ליקויים חמורים שעלולים להוות סיכון לשותים.

 

במענה לשאלת ynet מסרה לודמילה ניימן ממינהל התקינה, כי המשקאות שהכי מזייפים בישראל הם: ערק, וודקה, או משקה בטעם ברנדי. כמעט שלא מוצאים פגמים ביין, או וויסקי למשל. חלק מהמשקאות הבעייתיים לא מזויפים, אלא שיש בעייה בתווית שלהם.

  

קניתם אלכוהול וגיליתם שהוא מזויף? מכירים מקומות שמוכרים אלכוהול מזויף? כיתבו לנו >>

 

מכירים מקום שמוכר אלכוהול תקני בזול ורוצים להמליץ עליו? כיתבו לנו >>  

 

 

לפי ניימן, את המשקאת הבעייתיים לא תמצאו (לרוב) ברשתות שיווק גדולות (סופרמרקטים וחנויות משקאות מוכרות), אלא בפיצוציות, חנויות קטנות, משווקים וכן אצל יצרנים מקומיים שלעיתים מייצרים משקאות עם חומר גלם זול, למשל מערבבים במשקה מתנול. כמובן שרוב המשקאות גם אצל גורמים אלה - חוקיים.

 (מקור: אגף התקינה במשרד הכלכלה) (מקור: אגף התקינה במשרד הכלכלה)
(מקור: אגף התקינה במשרד הכלכלה)

 

בעיה בהרכב המוצר (מקור: אגף התקינה במשרד הכלכלה) (מקור: אגף התקינה במשרד הכלכלה)
בעיה בהרכב המוצר(מקור: אגף התקינה במשרד הכלכלה)

 



 (מקור: אגף התקינה במשרד הכלכלה) (מקור: אגף התקינה במשרד הכלכלה)
(מקור: אגף התקינה במשרד הכלכלה)

 

 

כך ניתן לזהות משקאות כוהליים העומדים בדרישות התקן 

אריזתו של משקה כוהלי חייבת להיות מסומנת בשתי מדבקות - בחזית ובגב האריזה.

 

התווית בחזית הבקבוק

תסומן בשם המשקה בעברית, בתכולה של המשקה ביחידות נפח (מ"ל או ליטר) ובחוזק המשקה באחוזי נפח.

 

התווית בגב בקבוק המשקה

חייבת לכלול מידע מלא על יצרן או יבואן של משקה בעברית: שם היצרן/היבואן, כתובת מלאה של היצרן או הייבואן ומספר טלפון של יצרן או יבואן; תאריך הייצור או מנת הייצור של המשקה הכוהלי (קוד ייצור) או תאריך שימוש אחרון של המשקה וכן ערך קלורי של המשקה הכוהלי.

 

כמו כן עליה לכלול אזהרה בנוסח הבא: "אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסוכנת ומזיקה לבריאות!".

 

בנוסף, משקה העומד בתקן יסומן ב"חייב בפיקדון" וסכום הפיקדון וכן אם המשקה מסומן במילה "כשר", יסומן שם נותן ההכשר ומקום יישובו, או בסימן רשום בארץ של הארגון נותן ההכשר.

 

במשרד מסרו כי: "במקרים בהם התגלו ליקויים במוצרים, נפתחו תיקי אכיפה וננקטו אמצעי אכיפה על-פי חוק התקנים".

 

לפי המשרד, בחלק מהדגימות נמצאו ליקויים הקשורים לסימוני המוצר, שאין בהם השפעה על בריאות הצרכן.

 

וודקה שעולה פחות מ-30 שקל: זה חשוד

עוד מזהירים במשרד, מפני משקאות שמחירם נמוך יותר מהסביר, וכי יש להקפיד על רכישה מעסק המחזיק במסמכים המעידים על מקור אספקת הסחורה.

 

שאלנו את לודמילה ניימן, איך צרכן יכול לדעת מה זה מחיר "נמוך מדי" לאלכוהול. "פנינו לרשות המסים כדי לברר זאת, ולתת אינדיקציה לכך לפי מס הקנייה. רצינו לעת מה מחיר המינימום לסוגי אלכוהול שונים, אך עדיין לא קיבלנו תשובה. יש לנו הערכה כללית אך לא רשמית. למשל, וודקה, משקה שיש בו 40% כוהל אתילי, שנמכרת בפחות מ-30 שקל ל-750 מ"ל זה מחיר לא סביר. מתחת ל-30 שקל בשבילנו זה חשוד, אבל זה לא מידע רשמי".

 

הממונה על התקינה, איגור דוסקלוביץ, מסר כי: "בימים אלו מקיים מינהל התקינה ביקורות מתוגברות ולא יהסס לנקוט ביד קשה כנגד מפיצים שעוברים על החוק ומסכנים את בריאות הציבור. אנו מפקחים כל העת על שוק האלכוהול על מנת לאתר ולעצור את מכירתם של מוצרים המסוכנים לבריאות וקוראים לציבור הצרכנים לשים לב לאזהרות המתפרסמות בהתאם לצורך, ולאמץ את הכללים לאיתור אלכוהול שאינו מתאים לדרישות התקן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים