שתף קטע נבחר

מחאת משפחות ילדי הסרטן בכנסת: "המדינה מעבירה אותנו שבעה מדורי גיהנום"

בכנסת מתקיים דיון בעקבות מחאת משפחות, שילדיהן חולים בסרטן ומקבלות קצבאות מוגבלות מביטוח לאומי. נציגת ביטוח לאומי בדיון אמרה כי הכנסת אישרה קצבה מוגדלת למשפחות שבהן יש ילדים סיעודיים ואם לילד חולה סרטן התפרצה לעברה: "אלה צקצוקי לשון"

 

 

תחת הכותרת "הקריסה הכלכלית של משפחות עם ילדים חולי סרטן" מקיימת בצהריים (ב') ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת דיון במצבן הכלכלי של משפחות שילדיהן חולים ומקבלות קצבאות מוגבלות מהביטוח הלאומי, שאינן מאפשרות במקרים רבים היעדרות ממושכת מהעבודה ומנגד נותרות ללא כיסוי ביטוחי מקסימלי מחברות הביטוח. ynet העביר בשידור חי את הדיון.

 

גאולה קשת, אם לילד חולה סרטן, שאלה את חברי הכנסת: "למה ההורים צריכים לקרוס כלכלית כדי להשיג לילדים האלה הקלות בבגרות שלוש שנים אחרי שהם חלו? מעבירים אותנו שבעה מדורי גיהנום בירוקרטיים. אנחנו מבקשים צדק ולא צדקה".

 

אלון אשכנזי, אביה של אופיר (11) שאובחנה עם גידול סרטני בראשה, דיבר בקול שבור. "הפרנסה לא מעניינת אותך. מעניין להציל את הילדה שלך. אחרי כמה ימים אתה מבין שאתה נכנס לתהליך ארוך. אשתי עזבה את עבודתה לא מבחינרה. אז מתחילים לבדוק איך מתמודדים מבחינה כלכלית ומגלים שמגיעים לנו 2,500 שקלים מביטוח לאומי ואתה מגלה שיש לך חור כלכלי. גם המעסיק שלי פיטר אותי. המעסיקים מסתכלים בפייסבוק ורואים שלבת שלי יש סרטן. אין שום הגנה, משהו שמונע משני המפרנסים למצוא את עצמם ללא עבודה".

      

הדס ליקסנברג, אמו של מעוז בן השש, שחלה בסרטן המוח והחלים, עוררה מחאה ציבורית בנושא לאחר שכתבה פוסט בפייסבוק. "מעוז שלנו חלה בגיל שלוש וחצי", סיפרה ליקסנברג בראיון לאולפן ynet. "אני זוכרת שנכנסנו לבית החולים שניידר, שהצוות הרפואי עושה עבודת קודש, וחשבתי שהמדינה נותנת לי מענה. הילד שלנו היה סיעודי ועבר דרך כלשהי, אבל אז גיליתי שאנחנו עוברים למלחמה אחרת, כזאת שהמדינה תופסת אותנו בבטן הרכה".  

 

לדבריה, "מעוז נדרש לעשרה ניתוחים. הגענו לוועדה של הביטוח הלאומי, שם התייחסו אלינו בצורה קרה, והחליטו בסופו של דבר לתת לנו קצבה מלאה. חמישה ימים לאחר מכן התקשרו להגיד שהייתה טעות ונקבל רק 2,500 שקל. אמרו שנוכל לערער, אבל זו בירוקרטיה שלא נותנת לנו לחיות חיי שגרה".

 

היום בכנסת סיפרה ליקסנברג כי בנה כבר עבר 12 ניתוחי מוח. "הילד שלך נראה כמו עכבר מעבדה. כל מה שאתה רוצה הוא שהוא ייצא חי. ביטוח לאומי שלחו לנו אחות כדי שאוכיח שהבן שלי חולה בסרטן. את רמת ההשפלה שחווינו אי אפשר לתאר. בכל פעם שאני רואה את הילד שלי, אני מבינה שהמדינה שלנו אטומה".

מיכל בוים עם בתה כרמל (ציום: גיל יוחנן) (ציום: גיל יוחנן)
מיכל בוים עם בתה כרמל(ציום: גיל יוחנן)

הגיעה להילחם עבור חבריה. שחר שלמן לוי (ציום: גיל יוחנן) (ציום: גיל יוחנן)
הגיעה להילחם עבור חבריה. שחר שלמן לוי(ציום: גיל יוחנן)

לימור לנידאו, מנהלת אגף נכות במוסד לביטוח הלאומי, הסבירה כי יש כמה רמות קצבאות. "כל ילד אונקולוגי מקבל מיד 100%. קצבה בגובה 188% אושרה לפני שלוש שנים על ידי הכנסת למספר מצומצם של משפחות, שבהן יש ילדים סיעודיים".

 

בשלב זה ליקסנברג קטעה אותה והתפרצה לדבריה: "את בכלל יודעת איזה בירוקרטיה אני עוברת ביום יום? צקצוקי הלשון האלה מאוד נעימים".

 

לניאדו, סיפרה כי במוסד לביטוח לאומי הכינו הצעת לחקיקה בעלות של 18 מיליון שקלים שתאפשר העברת קצבה מוגדלת ל-550 משפחות בשנה, ובהן אחד ההורים חייב להיות עם ילדו החולה בכל שעות היממה".

 

החודש פורסם ב-ynet גם סיפורה של התינוקת כרמל בוים הסובלת מסתמונת מסכנת חיים ומטופלת בכימותרפיה ניסיונית. מצבה חייב את אמה לעזוב את עבודתה ולהישאר צמודה לבתה. אבל כשביקשה קצבה מוגדלת, התברר שיש בעיה בחוק: "רק מגיל 3 נוכל לקבוע אם התינוקת תלויה לחלוטין באחרים".

 

אמה של כרמל, מיכל, פנתה לנציגת הביטוח הלאומי בדיון: "אנחנו לא מקבלים ממענה ממשרד הרווחה. עזבתי את עבודתי ובימים הכי נוראיים שלי לא חשבתי שאני צריכה להיות נתמכת סעד. הגעתי למצב שאני צריכה לחשוב על כל שקל במקןם לשמור עליה. הביטוח הלאומי ושר הרווחה צריכים למצוא פתרון לילדים עד גיל שלוש. היא תלויה לחלוטין. בבקשה תתעוררו. אל תגרמו לנו להיות במצב שאני צריכה לבקש תרומות".

 

אבידן כלפא, אב לילד חולה סרטן דיבר כשהוא נסער תוך שהוא צועק לעבר נציגי הביטוח הלאומי והאוצר: "אני ארבעה חודשים לא נמצא בעבודה. איזה ביזיון. זה פשע ובושה וחרפה. ההורים קורסים, ילדים נפטרים. עד מתי אתם רוצים שנמשיך? עד שנמות כמו שעשיתם לניצולי שואה?".

 

שחר שלמן לוי, בת 18 מניצן, חלתה בסרטן לפני כשנתיים. בקול נרגש היא פנתה לחברי הכנסת: "תוך כדי הניתוח והטיפולים ניסיתי להמשיך בחיים. לא הצלחתי לחזור לבית הספר במשך שלושה חודשים. היום אני נמצאת לפני סוף הלימודים, אבל אני בכלל לא בטוחה שאקבל תעודה. בעוד כמה שנים, כשארצה להתקבל לאוניברסיטה, אף אחד לא יזכור שהיה לי סרטן".

 

הצעירה סיפרה כי איבדה חמישה חברים שחלו בסרטן. "הייתי בטיפול פסיכולוגי והוריי לא קיבלו שום החזר. חלמתי להיות לוחמת קרבית בעוקץ ובו ברגע התנפץ חלומי. אין לי קרחת והשיער שלי גדל, אבל אני כאן כדי לזעוק בשביל החברים שלי והמשפחות שלהם. הסרטן לא עוזב אותך ביום שהטיפולים נגמרו, אז למה להקשות".

 

שמולי אמר בפתח הדיון: "אנחנו מדברים על 450-400 ילדים חולי סרטן, שהבקשה שלהם ממדינת ישראל פשוטה והיא לקיים את עצמם. ההורים אמורים להיות המשענת שלו, אבל במדינת ישראל, אם אפשר לשים רגל להורים, למה לא. מדינת ישראל יורקת בפרצוף של ההורים האלה".

 

עוד אמר שמולי: "חברות הביטוח אומרות לילדים האלה: אתם לא סיעודיים. אתם מסוגלים לתפקד כילדים חולי סרטן באופן עצמאי, אבל הטירוף הזה לא מתחולל רק בשוק הפרטי. מדינת ישראל אומרת ל-450 הילדים היום: אין לנו כסף לתת לכם וחברות הביטוח אומרים להם: אתם לא מעניינים אותנו. ח"כ אילן גילאון הוסיף: "ההורים צריכים להיות משוחררים מהעול של המאבק הכלכלי. אנחנו אור לגויים, לא?".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים