שתף קטע נבחר

הוזלת מחירי הנופש בארץ: "לא על חשבון הסביבה"

הארגונים הירוקים מתנגדים להצעת החוק של שר התיירות, המבקש לאשר תוכניות לבניית בתי מלון באופן מהיר כדי להוזיל את מחירי הנופש ב-20%. בחברה להגנת הטבע אמרו: " ההצעה תסלול את הדרך לפיתוח דורסני בחופים ובאתרי טבע ונוף"

מה הקשר בין מלונות ומגורים לבין תשתיות לאומיות? הצעת החוק של שר התיירות יריב לוין, שצפויה לעלות ביום שני לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת לקראת קריאה שנייה ושלישית - עשויה לקשור בין השניים. הארגונים הירוקים מתנגדים להצעת החוק ואומרים כי אם היא תתקבל – הדבר עלול לפגוע בסביבה.

 

מליאת הכנסת כבר אישרה בקריאה ראשונה את הצעת השר לוין, לפיה בתי מלון יוכרו כתשתיות לאומיות ותוכניות לבנייתם יאושרו באופן מהיר בוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל). הות"ל הוא גוף שהוקם בתחילת שנות ה-2000, והיא מקדמת תוכניות לתשתיות לאומיות במסלול מואץ, כגון תוכניות למסילות ברזל, כבישים, תוכניות לתחנות כח, נמלי תעופה, תשתיות מים ועוד. אל הוועדה מנותבות תוכניות שהוכרזו כבעלות חשיבות לאומית על ידי שר הפנים, שר האוצר וראש הממשלה.

 

 (מתוך העמדה של החברה להגנת הטבע) (מתוך העמדה של החברה להגנת הטבע)
(מתוך העמדה של החברה להגנת הטבע)
 

 

הירוקים מזהירים מפני פגיעה בסביבה והליך תכנוני לא תקין. בתוך הצעת החוק מסתתרת גם הרשאה לתוספת שטחי בנייה למגורים. "עירוב שימושים של מלונאות ומגורים במבנה מלונאי מקובל כיום בעולם. עירוב כאמור משתלב עם מאמצי המדינה להרחבת היצע הדיור", נכתב בהצעה.

 

שר התיירות הכריז על הצעת החוק כתוכנית להוזלת מחירי הנופש בישראל. לפי הערכות הגורמים המקצועיים במשרד, הדבר יוזיל את מחירי החופשה בישראל בכ-20% בתוך 5 שנים. לפי הערכת אנשי משרד התיירות, בתוך כ-5 שנים יתווספו כ-15,000 חדרי מלון בישראל, ובתוך 10 שנים כ-27,000 - דבר שיגדיל את התחרות בין בתי המלון ויביא להורדת מחירים.

 

התוכנית המקודמת תחת הסיסמא של "הורדת מחירי הנופש", עלולה, לדברי הארגונים הירוקים, להביא לפגיעה בסביבה. בנייר העמדה שהעבירה החברה להגנת הטבע לחברי הכנסת מוועדת הפנים ואיכות הסביבה, שצפויים לדון בהצעה, מתריעים על פגיעה קשה בחופים ואתרי הטבע הייחודיים של מדינת ישראל.

 

"פיצול ועיקור מערכת התכנון"

בחברה להגנת הטבע אמרו כי העברת סמכויות התכנון של מלונאות ותיירות לות"ל, ועדה שאין לה כל מומחיות או יתרון בתכנון פרויקטים כאלה, מהווה פגיעה בהליכי התכנון הדמוקרטיים הסדורים. "העברת הסמכויות לות"ל היא חלק ממהלך כולל של פיצול ועיקור מערכת התכנון, ותסלול את הדרך לפיתוח דורסני בחופים ובאתרי טבע ונוף, תוך מניעת יכולתו של הציבור הרחב והרשויות המקומיות להגן על האינטרסים שלהם", כתב דרור בוימל, רכז תכנון תשתיות וים בחברה להגנת הטבע.

 

יש לציין כי בות"ל יכולים להחליט גם על פטור מתסקיר השפעה על הסביבה, דבר שמזרז הליכים, אבל עלול להיות הרסני לטבע. במשרד התיירות ציינו בעבר כי "כיום יש מחסור בחדרי המלון בישראל ויזמים רבים נמנעים מבנייה חדשה בגלל הליכי תכנון ארוכים ומסורבלים וסיכון כלכלי גבוה".

 

 (מקור: משרד התיירות) (מקור: משרד התיירות)
(מקור: משרד התיירות)

 

ההצעה של השר לוין יוצרת מסלול עוקף לוועדות התכנון הרגילות, בדיוק הדבר ממנו חששו במנהל התכנון. ראש מנהל התכנון לשעבר, אסיף שמאי, התריע על הסכנות הטמונות בות"ל בדו"ח לציון חמש שנות פעילותו. הוא הזהיר כי אחת הסכנות הם הניסיון לפתור פגמים בתהליכים הקיימים על ידי יצירת המסלול העוקף. הצלחה של ניסיון כזה עלולה, לדבריו, להביא להזנחה של המאמץ החיוני לייעול הליכי התכנון "הרגילים".

 

"הצורך באישור שר התיירות לקידום פרויקטים בהליך התכנוני המהיר שבות"ל מטריד, שכן הוא מהווה פתח להתנהלות ממשלתית וציבורית בלתי תקינה", כותבים בחברה להגנת ה טבע. "ההצעה לאפשר שימושי מגורים בתוכניות מאושרות למלונאות תשמש גם היא להכנסת שימושים פרטיים בחופי הים התיכון והכנרת, שסותרת את דרישות הציבור ואת המדיניות התכנונית. לא רק שהממשלה מתעלמת מדרישת הציבור לשמור על חופיו כמשאב ציבורי, היא גם מזלזלת בו בכך שמציעה להסב חדרי מלון מתוכננים למגורים ומציגה זאת כמהלך להתמודדות עם מחסור בחדרי מלון".

 

בעמותת "אדם טבע ודין" הביעו אף הם התנגדות להצעת החוק. יעל דורי, ראש תחום תכנון באט"ד, הסבירה כי "רבים ממיזמי התיירות והמלונאות הקיימים והמתוכננים נמצאים בסמוך לחופי הים. הצעת חוק זו צפויה לפגוע אנושות בגישה החופשית של הציבור הרחב לחופים, כאשר בהליך בזק יתאפשר להקים פרוייקטים מלונאים נוספים בשטחי הסוף".

 

דורי הוסיפה כי "הצעת החוק מאפשרת לשכבה העליונה של עשירי ישראל לרכוש בתים במלונות, ובכך למעשה ביד אחד מונעת מהציבור הרחב את הגישה אל החוף וביד השניה מאפשרת מגורי קבע בחופים למי שידו משגת".

 

גורמים בסביבתו של השר לוין מסבירים כי "יש נציג לשר להגנת הסביבה בות"ל שיכול להביע את ההסתייגות שלו".

 עוד הסבירו גורמים במשרד התיירות כי דווקא שטחי מגורים במלונות משתלבת עם ראיית העולם של הירוקים ובה ינצלו את השטח בבנייה רוויה ליחידות דיור במקום בניה של מתחמי מגורים נוספים.

 

גורמים במשרד התיירות הסבירו כי בכל הנוגע לסוגיית המגורים, הצעת החוק מסמיכה את הוועדה המקומית לאשר מגורים של עד 20% מהיחידות במלון, והדבר לא יידון בות"ל. "מדובר בהוראת שעה לשנתיים הקרובות, על מנת שהמגורים ייבנו כעת". עוד ציינו כי הצעת החוק צפויה לעודד רשתות גדולות להשקיע בארץ, שכן כך הן יהיו משוחררות מלהגיש את התוכניות לכל ועדה בנפרד באם ברצונם לבנות מלונות ברחבי הארץ. "מנהל התכנון ומשרד האוצר תומכים בהצעת החוק. המטרה היא להוריד מחירים וליצור ליזמים אטרקטיביות תכנונית במטרה להוריד מחירים". בכל הנוגע להשפעה על הסביבה החופית ציינו כי כל תוכנית תיאלץ לעבור דרך הוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו"ף).

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
השרים כחלון ולוין באירוע ההכרזה על התוכנית
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים