שתף קטע נבחר

כורדיסטן הסורית: אם תרצו אין זו אגדה

הנסיבות מאירות פנים בשנים האחרונות למיעוט הנרדף: בעיראק, לאחר הפלת משטר סדאם חוסיין, הקימו הכורדים אוטונומיה בצפון עם ממשלה, צבא וכלכלה עצמאית. תהליך דומה קורה עם הכורדים בצפון סוריה, שהכריזו על פדרציה ורק העמיקו את פירוקה של המדינה. מה הסיכוי שלהם לשרוד ומה יחסם לישראל?

 

 

נא להכיר: ישות חדשה נולדה במזרח התיכון, אוטונומיה חדשה לכורדים בשם "רוג'בה" - מערב כורדיסטן - תחת הנהגתו של סאלח מוסלם מוחמד בן ה-75. בירתה: קמישלי. לפני כשבוע שודרגה האוטונומיה הכורדית לפדרציה בהצהרה חד-צדדית של "מפלגת האיחוד הדמוקרטי הכורדי".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

תקוות סוריה. הכורדים נותנים פייט לדאעש

 

הכורדים קראו היטב את המפה. הם הבינו שהמשא ומתן בין המשטר הסורי לבין המורדים חסר תקווה. בחסות ההפצצות מהאוויר של המטוסים הרוסיים עברו כוחות המשטר הסורי מנסיגה להתקפה. הצבא הסורי, שהודיע היום (יום א') כי כבש מחדש את העיר העתיקה תדמור מידי "המדינה האיסלאמית" (דאעש), ישאף להמשיך את תנופת המלחמה. בשעה זו אין סיכוי שהנשיא הסורי בשאר אסד יסכים לפשרות, ואילו המורדים ימשיכו להישמע לתכתיבי תומכיהם בסעודיה, בקטאר ובטורקיה, וימשיכו לדרוש את התפטרות אסד, המכשילה מראש את הסיכויים להידברות בין הצדדים.

 

מחנה אימונים של לוחמים כורדים בסוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחנה אימונים של לוחמים כורדים בסוריה(צילום: AFP)
עדיין מוקדם להעריך את סיכוייו של אסד להשתלט על שטחים נוספים. תהליך פירוקה של סוריה יצא לדרך עם הצהרת הכורדים על הקמת פדרציה בצפון סוריה. האם צבאו של אסד צריך להדאיג את הכורדים יותר מדאעש? מהם סיכויי ההצלחה של "צפון כורדיסטן"? מה יחסה לישראל?

 

כבר לא מיעוט נרדף

במשך דורות רבים היו הכורדים קבוצה נרדפת. בסוריה הם מהווים כ-2.5 מיליון בני אדם. מאז עצמאות סוריה בשנות ה-40, דיכא הרוב הסוני את הכורדים. מדיניות הדיכוי התרבותי והפוליטי נמשכה גם בתקופת שלטון משפחת אסד משנות ה-70. המשטר בדמשק יישב את הערבים באזורי הכורדים והשימוש בשפה הכורדית נאסר. מנהיגים כורדים לאומנים נעצרו ונכלאו. לרוע מזלם, הכורדים מתפרשים על פני ארבע מדינות: סוריה, עיראק, טורקיה ואיראן, דבר שמקשה מאוד את סיכוייהם לזכות במדינה עצמאית בעתיד. 

 

אולם, הנסיבות ההיסטוריות מאירות לכורדים פנים בשנים האחרונות. בשנות האלפיים, אחרי חיסולו של סדאם חוסיין, ניצלו הכורדים בצפון עיראק את חולשת השלטון המרכזי בבגדד כדי ליצור ישות עצמאית לחלוטין עם ממשלה, צבא וכלכלה עצמאית. עתה אנו עדים לתהליך דומה בסוריה.

 

הכורדים הם היחידים בסוריה שעוסקים בבנייה של עתידם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכורדים הם היחידים בסוריה שעוסקים בבנייה של עתידם(צילום: AFP)
גם בסוריה איבד המשטר המרכזי את האחיזה, והכורדים נטלו את האחריות לגורלם לידיהם. במרס 2011, ממש לפני חמש שנים, פרץ המרד נגד משטר אסד, והצבא הסורי החל לאבד את השליטה בצפון המדינה. האחריות לביטחון עברה בהדרגה לכורדים, והם הקימו צבא עצמאי. הם אומנו על ידי אחיהם העיראקים, כוחות ה"פשמרגה". ב-2013 הפך גם אזור צפון סוריה למחוז אוטונומי, פורסמה חוקה דמוקרטית, הוקמה ממשלה והכורדית הוכרזה שפה רשמית באזור בדיוק כמו בצפון עיראק. "סוריה הצפונית" הפכה ל"כורדיסטן המערבית", תהליך שצבר תנופה בשבוע שעבר עם הצהרת הפדרציה של הכורדים הסורים.

 

כורדיסטן הסורית שונה מהעיראקית. הישות הכורדית בסוריה אמנם מוסלמית ברובה, אך היא חילונית יותר מהעיראקית. יש לה חוקה חילונית, אולי בשל העובדה שבאזור הכורדים בסוריה חיים גם מיעוטים ערבים, טורקמנים, יזידים ונוצרים ארמנים ואשורים. מצבם הגיאופוליטי של הכורדים בסוריה קשה יותר משל אחיהם בעיראק. הם לכודים בין טורקיה העוינת מצפון לבין דאעש בדרום.

 

בשטח קיימים כמה סימנים שטורקיה עודדה את הצלחת דאעש עד 2015 על ידי כך שאפשרה את זרם המתנדבים מתחומה ל"מדינה האיסלאמית", וקנתה ממנה בחשאי נפט זול. מדי פעם טורקיה אפילו הפציצה את הכורדים הנלחמים נגד דאעש. טורקיה חוששת מאוד משאיפות העצמאות של הכורדים, המהווים כ-20 אחוזים מאוכלוסייתה. למרות זאת, ממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן, פעם ראש ממשלה וכיום נשיא טורקיה, הגיעה למשא ומתן ולהבנות עם כורדיסטן העיראקית בראשותו של מסעוד ברזאני, כולל הסכמי רכישה של נפט. כתוצאה מכך, המחתרת הכורדית, ה-PKK, נמנעה במשך שנים רבות מביצוע פיגועים על אדמת טורקיה. באחרונה, בשל הפגיעה הטורקית בכורדים בעיראק ובסוריה, הופרו ההסכמות בין טורקיה לבין ה-PKK וזו חידשה את הפיגועים נגד חיילים טורקיים. בפיגוע האחרון באיסטנבול מיהרו הטורקים להאשים את הכורדים, אך גילו לדאבונם כי זהו פיגוע של דאעש.

 

למה הכורדים יצליחו

בתוך הוואקום שנוצר בסוריה עסוקים כל הצדדים במלחמת האזרחים בהרס והשמדה הדדיים, ואילו הכורדים עוסקים בבנייה של עתידם: גופים מייצגים, חוקה, המנון ודגל (צהוב-אדום-ירוק), צבא ומשטרה. על מנת להצליח לשמור על העצמאות, צריכים הכורדים לזכות בלגיטימציה של שתי המעצמות הגדולות - רוסיה וארצות הברית. על רקע המתיחות האחרונה בין הרוסים לבין הטורקים בסוריה, ניתן להבין מדוע הרוסים תומכים בשאיפות הפדרליות של הכורדים. רוסיה היא אחת המדינות הראשונות שפתחו קונסוליה לכורדיסטן הסורית בתחומה, בפברואר השנה.

 

רוסיה הביעה תמיכה במאבק הכורדים נגד המורדים המכונים "מתונים" המאיימים גם על משטרו של בשאר אסד. ארה"ב אמנם לא תמכה פומבית בהצהרת הפדרליות הכורדית כדי לא לעורר כעס בטורקיה, בעלת בריתה, אך בפועל היא תומכת בכורדים בלחימתם העיקשת נגד דאעש. התמיכה האמריקנית והחיפוי האווירי נגד דאעש בסוריה קיבלו תנופה לפני שנה בעקבות תמיכת דעת הקהל העולמית ב"יחידות הגנת העם" שבהן משרתים לוחמים ולוחמות כורדים כאחד.

 

לקחו את האחריות על גורלם בעצמם. הכרזת הכורדים על פדרציה בצפון סוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לקחו את האחריות על גורלם בעצמם. הכרזת הכורדים על פדרציה בצפון סוריה(צילום: AFP)
שיאה של ההצלחה בלוחמה הכורדית נגד דאעש בסוריה היה בניצחון בזירת קובאני ותל אל-אביד באוגוסט 2015. התוצאה הייתה שהכורדים איחדו את המחוזות הנפרדים אלג'זירה-חסכה במזרח וקובאני במערב, וחסמו את מעבר הסיוע והלוחמים מטורקיה קרוב לא-רקה, בירת דאעש בסוריה. כעת נותר רק לאחד שני חבלים אלה עם המחוז הכורדי השלישי בעפרין במערב, צפונית לחלב.

 

אור באפלה הסורית

בנוסף לחיפוי האווירי האמריקני במזרח, גם חיל האוויר הרוסי סייע באחרונה לכורדים במערב סוריה, בצפון חלב, להתחזק ולכבוש את תל-רפעת (100 קילומטרים צפונית לחלב) ולהסיג את האופוזיציה הסלפית של "אחראר א-שאם" הנתמכת על ידי טורקיה. בנוסף לעוצמה הצבאית, מבחינה כלכלית לא תהיה לחבל הכורדי העשיר בנפט ובחקלאות בעיה לקיים את עצמו. אמנם אין לו מוצא לים, אך הוא מקיים רצף טריטוריאלי עם האחים הכורדים בעיראק, שהם בעלי עתודות הנפט בין הגבוהות בעולם.

 

במכלול הקבוצות הנלחמות זו בזו, הכורדים הם נקודת אור. הם מרימים את דגל החופש, החילוניות והדמוקרטיה. באותו זמן, שאר סוריה מחולקת בין הג'יהאד הרצחני של דאעש וא-נוסרה, הסלפים הקנאים של "המורדים המתונים" - מהם אחוז קטן משתייך לקבוצות חילוניות של "צבא סוריה החופשי" - והדיקטטורה הרצחנית של מפלגת הבעת' הסורית בראשות אסד.

 

האוטונומיה הכורדית והתמיכה הרוסית ברעיון הפדרציה הן כאב הראש של הנשיא הסורי אסד. למעשה, התומכת העיקרית של הנשיא הסורי, רוסיה, השלימה עם העובדה שאסד לא ישלוט יותר על כל המדינה. הכרזת הפדרציה היא גם סטירת לחי למורדים הסורים, שלא טרחו מעולם להזמין את המפלגה הדמוקרטית הכורדית לשיחות השלום בז'נבה. המורדים ותומכיהם בסעודיה ובמדינות מפרץ אחרות כועסים על ההכרזה הכורדית, המפרה את שלמותה של סוריה ומבשרת את פירוקה לאזורים עצמאיים. איראן מודאגת לא פחות כי היא חוששת כי גם הכורדים בתחומה שסבלו מרדיפות בלתי פוסקות - כ-40 אלף הרוגים תחת השלטון האיסלאמי - יחדשו עתה את מאבקם לעצמאות. מבחינת הכורדים, הדרך למדינה עצמאית עדיין ארוכה, אך עיראק וסוריה הן ראשית התהליך.

 

אפילו נשיא רוסיה תומך בפדרציה סורית ובאוטונומיה כורדית. פוטין ואסד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אפילו נשיא רוסיה תומך בפדרציה סורית ובאוטונומיה כורדית. פוטין ואסד(צילום: רויטרס)

הצבא הכורדי, המונה כעת 50 אלף לוחמים, עומד להתרחב משום שהוא מאוים מכל עבר. באחרונה גם המשטר הסורי איים כי הכורדים יישאו בתוצאות הצהרתם "הבלתי חוקית". אמנם ההצלחה האחרונה של הצבא הסורי בתדמור אמורה לאיים גם על הכורדים, אך יש לזכור כי זו תוצאה של המעורבות העמוקה של הרוסים בלחימה. התמיכה המדינית של הרוסים בכורדים מנטרלת למעשה את האיום של המשטר הסורי. הסיוע האווירי והטכנולוגי של האמריקנים מבטיח את המשך ההצלחה הכורדית מול דאעש. כל אלה, לצד הסיוע של אחיהם הכורדים בעיראק, יכולים בהחלט לעורר אופטימיות לגבי עתידה של כורדיסטן הסורית.

 

בתקשורת הערבית מאשימים זה כמה שנים את נשיא כורדיסטן העיראקית ברזאני בקשרים חשאיים עם ישראל. בשנה שעברה הכחיש סלאח מוסלם את הדיווחים בדבר קשרים כאלה עם הכורדים בסוריה. ידוע כי עד אמצע שנות ה-70 סייעה ישראל ל"פשמרגה", והכורדים עזרו להעלות יהודים מהאזור לישראל. מאז נותקו הקשרים, אולם הכורדים נמנעו מלהביע ביקורת נגד ישראל.

 

כיום, כ-130 אלף יהודים כורדים חיים בארץ. אמנם ישראל שוקדת כעת על נרמול היחסים עם טורקיה, אולם הישויות הכורדיות בסוריה ובעיראק יכולות בעתיד בהחלט להיות ידידות של ישראל ושותפות כלכליות, בעיקר בתחום הנפט. טורקיה תמשיך בתמיכתה בחמאס וישראל תחדש את קשריה עם הכורדים - כל עוד זה לא ברמה הצבאית, זה יכול לעבור בשתיקה.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אור באפלה הסורית. כורדית בקמישלי, בירת הישות החדשה בצפון סוריה
צילום: AFP
מומלצים