שתף קטע נבחר

יזמי נדל"ן: "קבלנים זרים יוזילו את הדירות"

אחרי התנגדות הקבלנים, מקבלים שרי האוצר והשיכון רוח גבית על המהלך להבאת חברות בנייה בינ"ל לישראל. יזמים טוענים: "בגלל מחסור בכ"א בענף הבנייה יש פיגורים במסירת דירות. הבאת חברות זרות תהווה תפנית בקצב הביצוע". בינתיים קבלנים זרים כבר החלו להתעניין ביוזמה. נציג חברת בנייה קנדית המבקר בארץ: "נוכל לחסוך כ-35% מזמן הבנייה"

אחרי ההתנגדות החריפה של הקבלנים להבאת חברות בנייה זרות לישראל, מקבלים היום (א') שרי האוצר והשיכון רוח גבית. אתמול הודיעו משה כחלון ויואב גלנט כי פרסמו קול קורא לחברות בנייה בינלאומיות לבנות בישראל, לאחר שקבינט הדיור אישר בחודש האחרון את היוזמה. כעת גורמים בענף הנדל"ן מברכים על המהלך וטוענים כי הוא יוזיל את מחירי הדיור.

 

קבלנים זרים הוזמנו לישראל: "הבנייה תואץ"

קבלנים זרים יצליחו להוזיל את הדירות?

"חברות בנייה זרות ילמדו אותנו איך לבנות?"

 

מדובר בתוכנית שנועדה להתמודד עם מצוקת הדיור, ומטרתה לקדם טכנולוגיות ושיטות בנייה מתועשות כדי להגדיל את תפוקת הבנייה. עם פרסום ההודעה על היוזמה לפני כחודש, יצאו בהתאחדות הקבלנים בהתנגדות נחרצת למהלך, וטענו כי מדובר "ביריקה בפנים". בחברות ביצוע אחרות אף תהו כיצד הגיעו למצב שבו "חברות בנייה זרות ילמדו אותנו איך לבנות".

 

עם זאת, חלק מהיזמים סבורים כי מדובר במיזם הכרחי להורדת מחירי הדירות בישראל. "אנחנו תומכים במהלך של שרי האוצר והשיכון - מדובר במהלך מבורך שיתמודד עם מצוקת המחסור בפועלי בניין, הפוגעת בחברות היזמיות", אומר היום מנור גינדי, מנכ"ל ובעלים משותף בחברת גינדי השקעות.

החברות הזרות יגדילו את תפוקת הבנייה? אילוסטרציה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
החברות הזרות יגדילו את תפוקת הבנייה? אילוסטרציה(צילום: Gettyimages)

גינדי תולה את תופעת הפיגורים במסירת דירות לרוכשים - במחסור בעובדי בניין. "בשנים האחרונות אנו עדים ליותר יזמים וקבלנים שלא עומדים בלוחות הזמנים, ולכן יש פיגורים במסירת דירות. הכל נובע מבעיית מחסור בכוח אדם ובתחרות בענף הביצוע. עם 'פתיחת השמיים' תהיה תפנית בקצב הביצוע, במחירי הביצוע, ואף במגמת מחירי הדיור - שלהערכתי יילכו ויירדו", הוא טוען.

 

ג'קי סוויסה, בעלי חברת אילה אגם, חושב אחרת מהמתנגדים למהלך. כמו גינדי, הוא סבור כי "הכנסת חברות זרות תגדיל את היצע הקבלנים, תוזיל את העלויות, תעלה את איכות הבנייה ותביא את היזמים וקבוצות הרכישה לעמידה בלוחות הזמנים. להערכתי, מהלך זה גם יביא לירידה במחירי הדיור". לטענתו, "מדובר בצעד חשוב ואמיץ מול המתנגדים בעלי האינטרסים".

 

שמאי המקרקעין רונן וגנר מחזק את הדברים. "המחסור בכוח אדם מקצועי בענף הבניין מהווה את אחד החסמים המהותיים בהוצאה לפועל של תכנון עירוני - בניית דירות לפי תב"ע", הוא אומר. "מסיבות כאלה ואחרות, חלקן אובייקטיביות וחלקן של בעלי אינטרסים כלכליים, השיטה הקיימת של יבוא עובדים זרים נכשלה. מהלך הממשלה נועד לעקוף את הסיבות הסובייקטיביות המכשילות את יבוא העובדים המקצועיים, ואני מברך על הצעד - ולו למען הניסיון להסיר חסם זה למען הגדלת היצע הדירות".

 

חברת בנייה קנדית כבר מתעניינת בישראל

בתוך כך, נראה כי קבלנים זרים כבר מתחילים להתעניין בבנייה בישראל. בימים אלה מבקר בארץ נציג חברת ביצוע קנדית, המתמחה ביכולת בנייה מודולרית. "לאחרונה התבשרנו בתקשורת על התוכנית לייבא לישראל טכנולוגיות בנייה חדשות ומתקדמות, במטרה לבנות במהירות ולהוריד את מחירי הדיור", אומר ג'ון מארק בוייר, מנהל המכירות והפיתוח העסקי הבינלאומי בחברת הבנייה הקנדית nudura, שהגיע לכנס איגוד מהנדסי הערים שייפתח מחר באילת.   

 

בנייה בשיטה מודולרית של חברת nudura הקנדית ()
בנייה בשיטה מודולרית של חברת nudura הקנדית

לדבריו, "בעקבות הפרסומים הגעתי לישראל כדי להציג את יכולות הבנייה המודולריות והייחודיות של החברה, כדי לקחת חלק פעיל בתוכנית. אנחנו בונים ב-30 מדינות ברחבי העולם בשיטה מיוחדת שנקראת ICF - Insulated Concrete Forms, כלומר בנייה באמצעות תבניות מבודדות ליציקת קירות בטון. השיטה מביאה לחיסכון משמעותי בתקורות הבנייה וחוסכת כ-35% מזמן הבנייה".

 

בויר מדגיש כי חברה ישראלית כבר יצרה עמו קשר, במטרה לייבא את טכנולוגיות הבנייה לשוק הישראלי. "אנחנו עומדים בתקנים המחמירים בעולם, ובנוסף ישראל וקנדה חתומות על הסכם סחר חופשי בין המדינות - מה שמסייע בהסרת מגבלות מסחר ומכסים ולכן עובדה זו גם תקל ותוזיל את העלויות של הסכמים עתידיים בנינו", הוא מסכם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
המהלך יוזיל את מחירי הדיור? בנייה ביפו
צילום: Gettyimages
מומלצים