שתף קטע נבחר

עובדים במתקני גרעין בלגיים הצטרפו לדאעש

החשש ממתקפה של "המדינה האיסלאמית" על מתקני גרעין באירופה: לפי דיווחים, שני עובדים במתקן גרעין בלגי נסעו להילחם בסוריה ואחד מהם אף נהרג. הם יכלו לספק לדאעש מידע יקר. במסגד הגדול בבריסל מוסלמים מבטיחים: "די, מספיק. הפעם נילחם בקיצונים בתוכנו"

החשד שדאעש ומחבליו באירופה מתכננים לתקוף מתקני גרעין ולהשתמש בפצצות מלוכלכות קיבל היום (א') חיזוק נוסף עם הדיווחים על כך ששירותי הביטחון של בלגיה גילו לאחרונה ששני עובדים לשעבר במתקן הגרעין הבלגי בדואל, ברחו לסוריה והצטרפו לדאעש.

 

לפי דיווחים בבלגיה, אחד מהשניים, אליאס בורלב, נהרג בלחימה בסוריה, ועובד שני – שישב בשנת 2014 זמן קצר בכלא הבלגי אחרי שהורשע בעבירות הקשורות לפעילות טרור – התגייס ל"מדינה האיסלאמית" אף הוא. התגייסות של השניים לדאעש מטרידה משום שהם יכלו למסור לדאעש מידע על מבנה המתקן או על התנהלות במתקני גרעין בבלגיה ובאירופה בכלל – מידע שיכול להיות שימושי עבור הארגון למימוש המזימה המסוכנת שלו.

במסגד בבריסל ביום שישי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
במסגד בבריסל ביום שישי(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפרסום בא אחרי שבסוף השבוע נחשף כי מאבטח במתקן גרעין בלגי אחר נרצח, ולפי חלק מהדיווחים תג העובד שלו נגנב. שלושת ילדיו של האיש מצאו אותו ירוי ללא רוח חיים כששבו הביתה מבית הספר. פרשת הרצח עוררה חשש שמדובר בחלק מהניסיון של דאעש להשיג גישה למתקני גרעין, אבל שירותי הביטחון בבלגיה טוענים כי הרקע לרצח פלילי.

 

בינתיים בבלגיה מנסה הקהילה המוסלמית להתמודד שוב עם החשש שהזעם יופנה לעברה. כתבי סוכנות הידיעות AFP דיווחו כי המתפללים שהגיעו ביום שישי לתפילת הצהריים במסגד הגדול של בריסל, יצאו ממנו בקריאות "אללה אכבר" אבל גם בקריאות "תחי בלגיה". בימים אלה הם מרגישים לחץ מצד הציבור להילחם בהקצנה בקרב בני קהילתם, שהביאה בין השאר למתקפות הטרור בפריז ובבירה הבלגית. "הגיע הזמן לפעול", אמר לסוכנות הידיעות AFP האימאם נדייה מוחמת לפני התפילה. "היום אנחנו משיקים תוכנית נגד הרדיקליזציה".

 

בעוד המתפללים מגיעים למסגד, דגלי בלגיה והאיחוד האירופי התנופפו בכניסה אליו, קרוב למטה האיחוד האירופי ולכמה שגרירויות זרות. "הפושעים האלה ביצעו פשעים ברבריים", אמר האימאם, "אנחנו הולכים להגיד להם שמה שהם עשו לא קשור לאיסלאם". "תפילת יום השישי", הודיע למאות המתפללים, "תתמקד באירועים האחרונים". היא גינה בפניהם את מתקפת הטרור ואמר כי המוסלמים עצובים ומלאי צער. הוא קרא לקהל לתת את דמו לפצועים.

 

כשתפילת יום השישי הסתיימה התאספו המתפללים מחוץ לבניין, באחד הפארקים של בריסל, וצעקו קריאות תמיכה בבלגיה. עשרות מוסלמים ומוסלמיות נושאות זרי פרחים יצאו משם לתחנת הרכבת התחתית במלביק והניחו זרים לרגל הקורבנות התמימים שנרצחו שם על-ידי מחבל ביום שלישי שעבר.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המסגד הגדול של בריסל, שבו שוכן גם המרכזי האיסלאמי והתרבותי הבלגי, נחנך ב-1978 הודות לסעודיה שמימנה את הקמתו. "אנחנו לא ממומנים על ידי סעודיה, אנחנו ממומנים על ידי הליגה האסלאמית העולמית", הסביר בסוף השבוע האימאם של המסגד, יליד סנגל. "מתוך 400 או 500 הצעירים שיצאו מבלגיה להילחם בסוריה, אף לא אחד בא מתוכנו. הכול קרה ברשתות החברתיות, באינטרנט, ורובם היו פושעים לשעבר".

 

ההלם ממתקפת הטרור גרם לאנשי המסגד להחליט לדבריהם לפעול למניעת הקצנה בקרב צעירים. "גינינו שוב ושוב את מה שקרה בפריז ובמקומות אחרים. הגיע הזמן לפעול, בלגיה נפגעה", אמר האימאם. המרכז האיסלאמי במסגד מתכוון להשיק תוכנית לצעירים מוסלמים שתכלול לימוד תיאולוגיות הקשורות באיסלאם המתון. כבר כעת מייעץ האימאם למשפחות החוששות שבניהן

עוברים תהליך של הקצנה: "אנחנו מנסים ליצור איתם קשר וכבר מנענו מכמה צעירים לנסוע לסוריה. חלק אפילו לומדים כאן עכשיו".

 

מחוץ למסגד ביום שישי עמד צעיר מוסלמי אחד שניסה להסביר: "מוסלמים אינם טרוריסטים". אחר הוסיף: "אנחנו עצובים מאוד על כל מה שקרה, זה חייב להיעצר". שוהאייב בן עיאד, צעיר בן 25, טען: "המחבלים הם כולם סוחרי סמים וכאלה שמתעסקים בנשק. אנחנו לא צריכים להצדיק את עצמנו כמוסלמים, גם אנחנו מכירים אנשים שנפצעו בנמל התעופה או במטרו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מתקן גרעין בבלגיה
צילום: AFP
מומלצים