שתף קטע נבחר

זינוק חד ברכישת דירות: טבריה מובילה

ברבעון הרביעי של 2015 נרכשו 28 אלף דירות - זינוק של 17% לעומת רמה נמוכה יחסית ברבעון הקודם. בטבריה מדובר בעיקר במשפרי דיור ומשקיעים. עלייה של 15% חלה בקניית דירה ראשונה, אך ביישובים שבהם הושלמו מכרזי מחיר למשתכן נרשמה המתנה של זוגות צעירים לפרויקטים אלו

ברבעון הרביעי של 2015 נרכשו 28 אלף דירות - גידול של 17% בהשוואה לרמה הנמוכה יחסית שנרשמה ברבעון הקודם, וללא שינוי בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2014. כך עולה מסקירת ענף הנדל"ן למגורים שפרסם הבוקר (ב') משרד האוצר. על פי הנתונים, הגידול בסך העסקאות הקיף את כל האזורים, אולם בהשוואה היסטורית, רמת העסקאות באזורי הפריפריה גבוהה יחסית ואילו רמת העסקאות באזורי הביקוש הייתה נמוכה.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן  של ynet:

עלייה של כ-4% בהתחלות בנייה ב-2015

בעלי דירה ריקה בת"א? תתכוננו לשלם יותר

יזמי נדל"ן: "קבלנים זרים יוזילו את הדירות"

 

בפילוח גיאוגרפי, בולטת העיר טבריה, שבה נרשמה הרמה הגבוהה ביותר של עסקאות, לפחות מאז תחילת העשור הקודם. באוצר מסבירים כי גידול זה חל, בין היתר, על רקע שיווק של מספר פרויקטים חדשים בעיר, שנרכשו בעיקר על ידי משפרי דיור ומשקיעים. לדברי יוסי בן דוד, ראש עיריית טבריה, "מדובר בבנייה בשכונות חדשות שמסייעת לצמיחה של העיר ומאפשרת את חיזוקן של השכונות הוותיקות ואת צמצום הפערים". כמו כן, באוצר מוסיפים כי גידול חד יחסית נרשם גם באזור חדרה, המתרכז במידה רבה ביישוב חריש.

טבריה. בולטת בגידול במכירת דירות (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
טבריה. בולטת בגידול במכירת דירות(צילום: אביהו שפירא)

על פי הסקירה, ברבעון האחרון של השנה החולפת חלה עלייה של 15% ברכישת דירה ראשונה בהשוואה לרבעון הקודם ושל 11% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2014. זאת, לאחר שנרכשו 11,900 דירות. עם זאת, משקל רוכשי דירה ראשונה מסך עסקאות הנדל"ן ירד במספר אזורים בשיעור חד. ניתוח הרכישות ביישובים בהם הושלמו במהלך הרבעון האחרון של 2015 מכרזים במסגרת "מחיר למשתכן" מצביע על המתנה של הזוגות הצעירים לפרויקטים אלו. הבולטים שבהם הם אזורי ירושלים, המרכז וחדרה.

 

מי שמיתנו ירידה זו היו אזור רחובות, על רקע שיווק פרויקט מחיר למשתכן במתכונתו הקודמת וכאמור אזור טבריה. בפילוח בין אזורי הפריפריה למרכז הארץ ניכר גידול משמעותי יותר ברכישת דירה ראשונה באזורי הפריפריה. בולט במיוחד היישוב חריש, בו נרשם גידול של פי 3 במספר הדירות שנרכשו ברבעון הרביעי על ידי מי שעבורם זוהי דירתם הראשונה.


 

מסתמן: שליש מהרוכשים בחריש - מיישובים מבוססים במרכז

עם זאת, באוצר מציינים כי ניתוח מאפייני רוכשים אלו מעלה ספקות ביחס לאפשרות שאכן מדובר ברכישות לצרכי מגורים. כך, למשל, נמצא כי שליש מאותם רוכשים מתגורר ביישובים מבוססים במרכז הארץ. כמו כן, נמצאה שונות גבוהה ברמות השכר של אותה אוכלוסייה, כאשר השונות במחירי הדירות שנרכשו על ידם הייתה נמוכה מאוד.

 

על רקע מסלול מחיר למשתכן, נמצא עוד כי בירושלים ובעפולה נרשם קיפאון ברכישות הזוגות הצעירים ברבעון הרביעי. מעבר לזאת, בירושלים נמצא כי רמות המחירים בעסקאות שבוצעו על ידי הזוגות הצעירים בעיר היו גבוהות משמעותית (בפער שבין 50%-40%) בהשוואה לרמת המחירים במסגרת המכרז שנסגר בעיר (בשכונת פסגת זאב).

 

באוצר אומרים כי פערי המחיר בין דירות "רגילות" לבין דירות "מחיר למשתכן" נעים בין 23% בדימונה ל-50% בירושלים (אם כי כאשר תוחמים את העסקאות בירושלים רק לשכונת פסגת זאב, בה נסגר המכרז, מצטמצם הפער ל-35%).

 

רק בשני ישובים שנבחנו, דימונה וקריית מוצקין, נמצא גידול משמעותי ברכישת דירה ראשונה. עם זאת, רק רבע מרכישות אלו היו דירות חדשות, כאשר רמות המחירים בדירות יד שנייה שנרכשו היו נמוכות משמעותית אף מהמחיר המוזל של הדירות שנסגרו במכרזי מחיר למשתכן בשני ישובים אלו. באוצר מוסיפים כי גם כאן עלו ממצאים שיש בהם כדי לרמז על רכישה שלא למטרות מגורים אלא למטרות השקעה.

 

כ-40% מהגידול בעסקאות ברבעון הרביעי נובע מגידול ברכישות המשקיעים, אולם משקל המשקיעים ברבעון הרביעי עמד על 20% (נרכשו 5,700 דירות להשקעה), ובסיכום המחצית השנייה של השנה על 18.5% - רמת שפל היסטורי. לשם השוואה, רק ביומיים שקדמו להעלאת מס הרכישה על משקיעים בקיץ 2015 נרכשו 3,600 דירות. סך הדירות שנרכשו להשקעה במחצית השנייה עמד על פחות מ-10,000 - ירידה של 56% בהשוואה למחצית הראשונה ואחת הרמות הנמוכות מאז החל גל רכישות המשקיעים ב-2007.


 

גידול במשקל המשקיעים בת"א, ירושלים וחיפה

בפילוח גיאוגרפי, נמצא כי בהשוואה לרבעון השלישי, הגידול במשקל המשקיעים בלט במיוחד ב-3 אזורים: תל-אביב, ירושלים וחיפה. עם זאת, האזורים שהובילו את הגידול ברכישות המשקיעים מאופיינים בפערי מחיר משמעותיים, בין הדירות הנרכשות על ידי משקיעים לבין אלו שנרכשות לצורך מגורים (משפרי דיור ורוכשי דירה ראשונה). במובן זה אין הם "מתחרים" על אותן הדירות באותם אזורים.

 

רכישות משפרי הדיור רשמו גידול של 13% בהשוואה לרבעון הקודם. נמשכה המגמה של צמצום תוספת המחיר, בין מחיר דירה שרוכשים משפרי הדיור לבין מחיר הדירה הנמכרת על ידם. צמצום זה בולט בעיקר בפריפריה.

 

רכישת דירות חדשות רשמה גידול של 22% בהשוואה לרמה הנמוכה שנרשמה ברבעון הקודם, לאחר שנרכשו 8,600 דירות חדשות. מנגד, גידול מתון של 3% בלבד באזור נתניה, על רקע ירידה של 14% ברכישות הזוגות הצעירים.

 

רכישת דירות יד שנייה רשמה עלייה של 14% לעומת הרבעון שלפני כן, לאחר שנרכשו 19,400 דירות. לא חל שינוי לעומת התקופה המקבילה. כ-23% ממכירת דירות יד שנייה ברבעון הרביעי נעשו על ידי משקיעים, כאשר 27% ממכירות אלו היו למשקיעים אחרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים