שתף קטע נבחר

דיווח: ה-CIA צילם שבויים בעירום

ב"גרדיאן" הבריטי חשפו שבסוכנות הביון האמריקנית צילמו חשודים בטרור בעירום, ככל הנראה כדי לתעד את מצבם לפני שהועברו לחקירה בעינויים. פעילי זכויות אדם: "זו צורה של תקיפה מינית"

אנשי סוכנות הביון האמריקנית, ה-CIA, צילמו בעירום עצירים לפני ששלחו אותם למדינות זרות כדי שיעברו שם עינויים. כך חשף ה"גרדיאן" הבריטי. גורם רשמי אמריקני שראה חלק מהצילומים תיאר אותם "מחרידים ביותר".

העצירים הועברו לסוכנויות ביון זרות (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
העצירים הועברו לסוכנויות ביון זרות(צילום: shutetrstock)
  

המניע: להגן על ארה"ב מתביעות

הצילומים היו חלק מהליך שנקטו האמריקנים כלפי חשודים בטרור. הם העבירו אותם לידיהן של סוכנויות ביון זרות של מדינות המתירות עינויים ושימוש באמצעים אלימים במהלך חקירה.

 

ארגוני זכויות אדם טענו שביכולתם להצביע על כ-50 בני אדם שעברו את ההליך, רובם גברים. לא ברור כמה מהם צולמו בעירום. המניע לצילומים, כפי שתיארו אותו מקורות ל"גרדיאן", היה לשמור תיעוד למצבם של העצירים לפני שהועברו למחנות העינויים הזרים. כך ארצות הברית הייתה אמורה להיות מוגנת במקרה שתואשם בפציעות שנגרמו במהלך העינויים.

 

"האם זו תקיפה מינית? כן"

לפי מומחים לזכויות אדם, המעשה מוגדר "השפלה מינית", טכניקה שארצות הברית החלה לנקוט כלפי שבויים מאז פיגועי 11 בספטמבר. כמה פעילי זכויות אדם טענו שהצילומים עשויים להיחשב פשעי מלחמה.

עציר שתמונתו התפרסמה לפני כחודש וחצי (צילום: אתר ה-ACLU) (צילום: אתר ה-ACLU)
עציר שתמונתו התפרסמה לפני כחודש וחצי(צילום: אתר ה-ACLU)

"האם הצילום בעירום הוא צורה של תקיפה מינית? כן", טען בראיון ל"גרדיאן" ד"ר וינסנט יאקופינו, המנהל הרפואי של רופאים לזכויות אדם בפנסילבניה. "זה יחס אכזרי, בלתי אנושי ומשפיל לכל הפחות, ועשוי להיחשב גם עינויים".

 

נתניאל ריימונד, חוקר במיזם ההומניטרי של אוניברסיטת הארווארד, הסביר שלגילוי עשויות להיות השלכות משפטיות. "עדויות על כך שעצירים שנמצאו בידי ארצות הברית צולמו, ולא לשם הניהול התקין של מחנה מעצר, יכולות להוות הפרה של חוקי המלחמה, כולל אמנת ז'נבה בכמה מהמקרים". ב"גרדיאן" ציינו שהם בוחרים להסתיר את זהותם של כמה מהמצולמים מחשש לכבודם ולביטחונם.

 

כ-14,000 תמונות עירום צולמו בגואנטנמו 

זה אינו המקרה הראשון של צילומים שחושפים יחס שנוי במחלוקת מצד ארצות הברית לשבוייה. לפני כחודשיים הציג צבא ארצות הברית לבית המשפט כ-200 תמונות שבהן נראים שבויי מלחמה שעברו התעללות בידי האמריקנים מ-12 השנים האחרונות. באגודה האמריקנית לזכויות האזרח (ACLU) טענו שמדובר רק בקצה הקרחון, ושיש עוד כ-2,000 תמונות שבהן מתועדים מקרים חמורים יותר.

הצגת דו"ח העינויים בסנאט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הצגת דו"ח העינויים בסנאט(צילום: רויטרס)
 

ב-2015 התברר שבידי ה-CIA כ-14,000 תמונות של עצירים המוחזקים במחנה גואנטנמו בקובה. תמונות אלה אינן כוללות, ככל הנראה, עצירים שהועברו לידי מדינות זרות.

 

עינויים - לא מסייעים לסכל פעולות טרור

שנה לפני כן פרסם הסנאט האמריקני דו"ח מקיף על טקטיקות העינויים של ארצות הברית. במסמך נקבע ש"החקירות העוצמתיות" של ה-CIA היו לא יעילות ומעולם לא סייעו להפיק מידע שהוביל לסיכול פעולות טרור ממשמשות ובאות. כמו כן, מידע שחולץ מחשודים בטרור שהוחזקו על ידי ה-CIA לא מילא שום תפקיד באיתורו של אוסמה בן-לאדן, אף שה-CIA טוען כי ההפך הוא הנכון. עוד נטען בדו"ח הסנאט כי החקירות הקשות של ה-CIA אף הפיקו מידע מודיעיני "רע", כולל סיפורים בדויים על גיוס אפרו-אמריקנים בידי אל-קאעידה.

 
מעצר של ה-CIA מעבר לים שבו עציר קפא למוות אחרי שהוא נקשר לרצפת בטון, היה מאויש באנשי סוכנות לא מיומנים. מחברי המסמך קבעו כי ה-CIA מעולם לא דיווח באופן מלא לנשיא דאז, ג'ורג' בוש הבן, על שיטות החקירה שלו, אף שבוש עצמו טען כי הוא כן קיבל עדכון על כך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים