שתף קטע נבחר

בדיקה: על מה מבזבזים הסטודנטים כסף?

תקופת הלימודים של הסטודנטים כבר מזמן לא מסתכמת רק בתשלום שכר הלימוד - אלא מורכבת גם מגובה שכר הדירה, הנסיעות ועלות הבילויים. נתונים שנאספו לרגל פתיחת ההרשמה לשנת הלימודים הבאה חושפים באיזה אזור בארץ בוחרים הסטודנטים לגור עם ההורים, באיזו עיר חוגגים הכי הרבה, איפה נהנים ממחירים נמוכים - ואיזה מהסטודנטים הכי עצמאים

בימים אלו נפתחת ההרשמה לאוניברסיטאות ולמכללות - זמן טוב לבדוק כמה נתונים על מצבם הפיננסי של הסטודנטים, על מה הם בוחרים להוציא כסף, ועד כמה הדבר מהווה שיקול בזמן בחירת מוסד לימודים אקדמי.

 

כתבות נוספות בערוץ הלימודים

הודעות טקסט, חניה ושימוש בספרייה: היכן הסטודנטים משלמים הכי הרבה?

הקלה לסטודנטים: הנחה בארנונה במעונות

 

על רקע נתונים המצביעים על מגמת התייקרות מתמשכת במחירי השכירות, לצד דישדוש בהצעת החוק בנושא, בהתאחדות הסטודנטים בדקו כמה יצטרכו לשלם ילדי דור ההיי-טק על התענוג של מגורים בסמוך למוסדות האקדמיים בו הם לומדים, ומה הן שאר ההוצאות העיקריות שלהם.

 

שכר הלימוד בארבע האוניברסיטאות הגדולות בישראל זהה, אך ההפרשים בהוצאות הנלוות משמעותיים מאוד ויכולים להגיע לאלפי שקלים.

 

מנתוני מרכזי המידע לנגב ולגליל עולה כי סטודנט שבחר ללמוד ולחיות בתל אביב ישלם בממוצע כ-2,540 שקלים בחודש - ואילו מקבילו בבאר שבע ישלם כ-1,070 שקלים ממוצע לחודש בלבד - הפרש של 17,640 שקלים בשנה רק בשכר הדירה.

 

הבליינים הגדולים: הירושלמים

בעוד שממצאי שכר הדירה היו צפויים, ההפתעה הגדולה חבויה דווקא בסעיף ההוצאות על בילויים. מסקר שערכה התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל מתברר שמבין ארבע האוניברסיטאות, הסטודנטים הירושלמים התגלו כבליינים הגדולים עם הוצאות גבוהות בכ-15% מאלה התל אביבים, שמוקמו במקום האחרון.

 

הסטודנט הירושלמי מוציא בממוצע כ-466 שקלים בחודש על בילויים, בעוד התל אביבי כ-406 שקלים בלבד. אם לוקחים בחשבון כי מחירי האלכוהול והבילויים יקרים יותר בתל אביב לעומת שאר המקומות, ההפרש גדול אף יותר.  

 
סטודנטים שגרים עם ההורים

סטודנטים שגרים עם ההורים
עיר גרים עם ההורים
תל אביב 33.5%
ירושלים 19.5%
חיפה 18.5%
באר שבע 15.0%

גרים עם ההורים: התל אביבים

מחירי הדיור הגבוהים בגוש דן מהווים חלק מהשיקול האם לצאת מבית ההורים בתקופת הלימודים. הסקר הראה קשר ישיר בין המחירים להחלטה להישאר בבית. מתברר שכ-33% מהלומדים באוניברסיטת תל אביב עדיין גרים עם ההורים, שבעוד בירושלים ובחיפה רק כ-20% מהלומדים נשארו בבית הוריהם. העצמאים ביותר הם הסטונדטים של אוניברסיטת בן גוריון בנגב - כ-15% בלבד עדיין גרים עם ההורים.

 

"אני גר בשכירות כי ההורים שלי גרים בצפון", הסביר עמית בר (27) סטודנט למנהל עסקים במכללה למנהל. "זה אומר שרוב השבוע אני לומד, ובזמן הפנוי אני עובד בבית קפה. אני מצליח להיות מאוזן באמצעות עזרת כספית קטנה מההורים. חיסכון בטוח שאין פה.

 

"לפחות מחצית מהסטודנטים במכללה גרים אצל ההורים. אלה שגרים רחוק יותר שוכרים. וזה עניין לא פשוט. בתל אביב לא ממצים את העיר לגמרי בתקופה הסטודנטיאלית.

 

"אני לא יודע איפה הכיף הגדול של התקופה הזו שסיפרו לי עליו. אני לא משתגע מבחינת לימודים. אבל לשרוד כלכלית כשאתה גר בתל אביב אומר שאתה צריך לעבוד הרבה".

 

עמית בר ()
עמית בר

יובל סבן (25), סטודנט לפוליטיקה ממשל ופסיכולוגיה באוניברסיטה בן גוריון, במקור מחיפה, אומר "החלטתי לעזוב את חיפה כדי לא לגור עם ההורים, להיות עצמאי וליהנות מהסביבה הסטודנטיאלית".

 

סבן שוכר דירה בשכונה ב' בבאר שבע, הנחשבת לנחשקת עבור סטודנטים. יחד עם חברה שלו הם חולקים את שכר הדירה בגובה של 2,600 שקלים.

 

"הדירה שלנו יחסית יקרה, אבל מאוד גדולה ובמיקום טוב. היא נמצאת במרחק של 10 דקות מהאוניברסיטה. המחירים באיזור יותר נמוכים מהמרכז. בבאר שבע רוב השכונות של הסטודנטים מקיפות את האוניברסיטה במרחק הליכה. זה יוצר הרגשה של עיירת קולג'.

 

"אתה יכול ללכת ברגל לפאב, למרכז הספורט או עם אופניים. יש לי חבר שלומד באוניברסיטת תל אביב וגר בעיר עם חברה, ואחרי שנה עבר לרמת גן - פשוט אי אפשר לגור שם בלי עזרה מההורים".

 

על הבילויים ציין כי המחירים עבור הסטודנטים זולים בהרבה. "לכל יום שאתה רוצה לצאת יש לך לאן. נורא קל לצאת ולהוציא הרבה כסף כי המחירים זולים ויש מה לעשות".

 

אריה דרעי, שר הפנים והשר לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל אמר כי ״עלויות המחיה בנגב זולות משמעותית ממקומות אחרים ובוודאי ממרכז הארץ. אולם אלו אינם היתרונות היחידים".

 

"ליתרונות תימחור המחיה מתווספות רמת לימודים גבוהה ואווירת לימודים מצוינת שמורגשת בכל מקום. זהו יתרונה של אוניברסיטת בן גוריון. לכן אני מקדם הקמת אוניברסיטה גם בגליל, ובע״ה היא תקום על אף ההתנגדויות״.  


סטודנטים בישראל

סטודנטים בישראל
עיר

שכ"ד ממוצע ליחיד

(בדירות שותפים בלבד)

אחזקת דירה נסיעות תקשורת בילויים סה"כ
תל אביב 2,540 352 558 147 406 4,003
ירושלים 2,220 327 592 159 466 3,764
חיפה 1,240 371 565 159 433 2,768
באר שבע 1,070 326 577 158 435 2,566

אלה קפצנל (25), במקור מחיפה, לומדת מדעי התזונה במכללת תל חי. קפצנל משכירה דירה בקריית שמונה יחד עם בן זוגה ב-2,000 שקלים. "יש פה שקט ואווירה רגועה, בלי כל ההמולה של העיר.

 

"ישנם כמה פאבים קטנים, כך שבדרך כלל כשיוצאים, כולם מכירים את מכירים. לא הייתי יכולה להרשות לעצמי לגור בתל אביב וללמוד. קצת מוזר שבתל אביב מוציאים פחות כסף על בילויים. פה הרבה יותר זול".

 

לדברי גלעד ארדיטי, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל, הסטודנט הישראלי נאלץ היום לבחור את המוסד האקדמי בו ילמד לא רק על פי התואר המבוקש ונתוני הקבלה, אלא גם בהשפעת הוצאות המחייה הסובבות, ובראשן שכר הדירה.

 

"נוצר מצב אבסורדי בו סטודנט צריך לשלם כספים רבים כדי לגור קרוב למוסד האקדמי. יותר ממחצית הסטודנטים משכירים דירה, ורק 7% חיים במעונות".

 

הנתונים המלאים יוצגו בועידת הנגב של המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל בירוחם בתאריך 12.4

 

ובינתיים באוניברסיטה העברית הסטודנטים מפגינים בטענה לניצול מתמשך . צפו בהפגנה: 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים