שתף קטע נבחר

קטאר 2022: סחיטה, התעללות ועבודה בכפייה

ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" פרסם דו"ח חמור ומזעזע על תנאי העבודה של הפועלים הזרים העומלים על בניית האצטדיונים. המעסיקים הקטארים נוהגים להחרים דרכונים ולהלין שכר כדי למנוע בריחה של עובדים

אינספור ביקורות וטענות נשמעו סביב מונדיאל 2022 המתוכנן להיערך בקטאר. מספר תחקירים עיתונאיים העלו חשדות לקניית קולות בהליך בחירת המארחת וגם ההזזה הצפויה של הטורניר לחורף לא התקבלה בסיפוק בלשון המעטה אצל מרבית קבוצות הכדורגל הבכירות בעולם. אך ככל הנראה הדיווחים המדאיגים ביותר סביב קטאר 2022 עוסקים בבניית המתקנים ובעובדים הזרים הרבים שנהרגו במהלכם.

 

דו"ח חדש שפרסם ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" חושף נתונים מזעזעים לגבי תנאי העובדים במקום. בדו"ח המבוסס על ראיונות עם מעל ל-200 עובדים זרים מתוארים תנאי עבודה קשים המבוססים על סחיטה, התעללות ועבודה בכפייה. בין השאר מתוארים מקרים של החרמת דרכונים והלנת שכר במשך חודשים על מנת למנוע מהעובדים לברוח.

 

בדרך לאצטדיונים המרהיבים הללו הפועלים עוברים התעללות (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בדרך לאצטדיונים המרהיבים הללו הפועלים עוברים התעללות(צילום: gettyimages)

 

בין השאר מתואר בדו"ח מקרה בו לעובד שביקש לחזור לארצו, נאמר במפורש על ידי קבלן קטארי: "תמשיך לעבוד או שלעולם לא תעזוב". בעוד שטענות קודמות של ארגוני זכויות אזרח על תנאי העבודה בנסיכות הקטארית נפלו על אוזניים ערלות, הרי שעקב הקשר המובהק למונדיאל, ההערכה היא שהלחץ יגבר והקטארים יאלצו לבצע רפורמות בתחום העבודה.

 

בנוסף מצוין כיצד העובדים הזרים, המכילים 90 אחוז מכוח העבודה הקטארי ומגיעים ברובם ממדינות דרום מזרח אסיה, נאלצים לשלם דמי גיוס שמגיעים עד ל-4,300 דולר רק על מנת להיכנס לקטאר, תשלום שאינו חוקי כלל על פי החוק הקטארי, ו'מזכה' את העובדים בתנאי דיור צפופים, ובמשכורת שעל פי חלק מהמרואיינים לא עולה על 250 דולר בחודש. אם זה לא מספיק, הרי שחלק מ'המגייסים' לא מצליחים לחדש את אשרת העבודה של המהגרים, דבר החושף אותם למעצר וקנסות על ידי השלטונות הקטארים.

 

הדו"ח אף מכיר בניסיונות הקטארים לשפר את המצב בשוק העבודה בעקבותיהם אף נחתם חוק חדש על ידי אמיר קטאר, תמים בן חמד אאל ת'אני, בו הוא מקל על העובדים הזרים להחליף עבודה או לעזוב, עם זאת, החוק עדיין לא נכנס לתוקפו. כמו כן הוא מכיר בכך שהוכנסו שינויים שיאפשרו תנאי מחייה סבירים יותר לעובדים ואף הוקם מנגון לפיקוח על התשלום במדינה.

 

ג'יאני אינפטינו. איך הוא יפעל נוכח הממצאים החמורים? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'יאני אינפטינו. איך הוא יפעל נוכח הממצאים החמורים?(צילום: AFP)

 

עם זאת, הפיאסקו הזה מצטרף לשערוריות קודמות הזכורות מימיו של ספ בלאטר כנשיא פיפ"א, ולבטח לא מועיל לתדמיתה המתחדשת של הארגון בראשות ג'יאני אינפטינו. פיפ"א מצידה מסרה בתגובה לסוכנות הידיעות, איי.פי כי היא "מודעת לסיכונים העומדים בפניי עובדי הבניה בקטאר, ולהזדמנות שלה להוביל ביחד עם בעלי עניין אחרים, את השיפור בתנאי העבודה במדינה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים