שתף קטע נבחר

שטייניץ על טרור גרעיני: "ישראל יכולה לישון בשקט"

בוועידת ביטחון הגרעין בבית הלבן אמר שר האנרגיה שישראל היא אחת המדינות המוכנות בעולם לטרור גרעיני ורדיואקטיבי. הוא אמר כי "הקטנת הפאניקה" תפחית את מספר הנפגעים בזמן אמת וזכה למענה מהנשיא אובמה

 

שטייניץ ואובמה בבית הלבן ()
שטייניץ ואובמה בבית הלבן
 

"ישראל היא אחת המדינות המוכנות ביותר בעולם לתרחישים של טרור גרעיני ורדיואקטיבי ופיתחה אמצעים למניעה של טרור כזה". כך אמר שר האנרגיה יובל שטייניץ, שעמד בראש המשלחת הישראלית לוועידת ביטחון הגרעין שנערכה בבית הלבן.

 

לפי שטייניץ ישראל פיתחה אמצעים למניעת הברחות של חומרים רדיואקטיביים, ובישראל יש יחידת תגובה שמוכנה לטרור רדיואקטיבי 24/7 וגם כוח כוננות. כמו כן נערכו בישראל הרבה תרגילים, חלקם בהתייעצות עם גורמים בינלאומיים. "בסך הכול אפשר לישון בשקט באופן יחסי, בטח בהשוואה למדינות אחרות".

 (צילום: הבית הלבן) (צילום: הבית הלבן)
(צילום: הבית הלבן)
 

בוועידה התקיימו סימולציות על תרחישים שונים של טרור גרעיני. בסימולציית "תרחיש יום הדין" דנו המנהיגים בתרחיש אימה שבו דאעש מצליח להשתמש במל"טים כדי להוביל פצצה מלוכלכת ולפזר את החומר הרדיואקטיבי מעל ערים מערביות. ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הזהיר שאם דאעש ישים את ידו על חומרים גרעיניים, הסיכון שיבצע פיגוע כזה עם מל"ט "ממשי מאוד".

 

שטייניץ אמר בוועידה כי לפי ההערכות בישראל בחלק גדול מהתרחישים של פיגועים מחומרים רדיואקטיביים רוב הנפגעים ייגרמו כתוצאה מפאניקה, ולכן צריך לחשוב מראש איך להקטין את הפאניקה. השר גם הדגיש את הצורך בהגנת סייבר חזקה על כורים גרעיניים. נשיא ארה"ב ברק אובמה הגיב לדברי שטייניץ ואמר כי צריך לשים דגש על הערותיו.

 

כשנשאל על תרחיש של פיגוע גרעיני אמר שטייניץ: "זה בהחלט דבר מאוד מפחיד. זה לא טרור של נשק גרעיני. זה לא שמישהו יצליח לגנוב או לייצר פצצה למרות שגם זה לא בלתי אפשרי, אלא יותר טרור של חומרים רדיואקטיביים שגונבים מכורים גרעיניים או שגונבים מבתי חולים או מפעלי תעשייה. ואז אם אתה לוקח דבר כזה ומפזר אותו אתה יכול לגרום לנזקים לא פשוטים. ישראל מתכוננת לתרחיש כזה".

 

במהלך הוועידה אמר שטייניץ שישראל מוכנה לסייע במניעת הברחות של חומרים רדיואקטיביים לכל מדינות המזרח התיכון, גם אם אין להן יחסים דיפלומטיים עם ישראל.

 

הוועדה לאנרגיה אטומית אחראית על ההיערכות לטרור רדיואקטיבית. לישראל יש טכנולוגיה שקיימת בנמלים שיכולה לזהות הברחה של חומרים רדיואקטיביים. בעבר פורסם כי מכולות שיקוף כאלה הוצבו בנמלי חיפה ואשדוד.

 

בקריה למחקר גרעיני (קמ"ג) בדימונה מבוצע מחקר בפורנזיקה גרעינית שיודע להתחקות אחר טרור רדיולוגי. בשנים האחרונות הובילה הקמ"ג מחקרים בשיתוף פעולה בינלאומי בנושאים של פיזור זיהום, בשטח בנוי ובשטח פתוח, בעקבות אירועי טרור אפשריים. בין השאר, אירועים של "פצצה מלוכלכת" שבה מפוזרים חומרים רדיואקטיביים, בעזרת מטעני חומר נפץ. המחקרים שילבו ניסויי שדה, סימולציות ומדידות קרינה.

 

כמו כן נערך מחקר אודות פיזור חומר רדיואקטיבי באמצעות שחרורו בשטח בנוי לרבות בתרחיש של כלי טייס בלתי מאוישים. הוועדה לאנרגיה אטומית ומנהל הגרעין במשרד האנרגיה האמריקני (NNSA) ערכו בשנת 2013 קורס בישראל בנושא ניהול אירוע טרור רדיולוגי.

 

הקורס נועד עבור גורמי מערכת העוסקים בנושאי בטיחות קרינה ומגיבים ראשונים בחירום, ומטרתו הייתה להרחיב את היכרותם של המשתתפים עם שיטות לניטור קרינה והערכת סיכונים בעקבות אירוע טרור רדיולוגי. האימון בוצע על-ידי אנשי מקצוע ממנהל הגרעין האמריקני ומהמעבדות הלאומיות של משרד האנרגיה.

 

"מדינת ישראל מייחסת חשיבות רבה לפיתוח יכולות בתחום ההתמודדות עם טרור רדיולוגי. בהקשר זה, מקיימת ישראל תרגילי היערכות עיתיים, במטרה לחזק את הביטחון הגרעיני ואת יכולות התגובה לאירוע טרור רדיולוגי", נכתב במסמך של הוועדה לאנרגיה אטומית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים