שתף קטע נבחר

בצוואה: מתי לתת לילד אחד יותר

למרות החשש שצוואה בלתי שיוויונית עשויה לגרום לריב בין אחים לאחר מות האם או האב, יותר ויותר מבוגרים בוחרים לחלק את רכושם בדרך שונה מהמקובל. עו"ד מסבירה למה זה קורה ואיך אפשר לעשות את התהליך בצורה שלא תפגע באחדות המשפחה

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

כל הורה מוצא את עצמו במהלך חייו אומר את המשפט "אני אוהב את כל ילדיי בדיוק באותה מידה, אין לי ילד מועדף". האם המשפט הזה אשר נאמר על ידי כל הורה כלאחר יד באמת נכון? בהינתן שאכן שלושת ילדינו אהובים בעיננו בדיוק באותה המידה, האם זה בהכרח אומר שצריך להעניק לילדינו את רכושנו לאחר לכתנו בדיוק באותו האופן? או שמא יש שיקולים אשר עשויים לגבור על כך, ואשר למעשה יסייעו לילדינו יותר, מאשר החשש לסטייה מהמקובל.

 

עוד במדור 60 פלוס:

דווקא בגיל המבוגר: כך תשלבו מזון-על בתזונה

בלי תרופות: כך תמנעו יובש אינטימי 

הגעתם לגיל פנסיה? מסלול החיסכון שהכי נכון לכם 

 

מבוגרים רבים בוחרים לחלק בצורה לא שיוויונית את רכושם בין ילדהם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מבוגרים רבים בוחרים לחלק בצורה לא שיוויונית את רכושם בין ילדהם(צילום: shutterstock)
 

סיפור מקרה: אולגה בוחרת איך לחלק

לאחרונה נתקלתי במשרדי במקרה אשר גרם לי להרהר על סוגיה זאת, מה גובר? תחושת הילדים כי אכן קיבלו את ירושת הוריהם שווה בשווה או שמא טובתם של הילדים, אף אם חלקם עשויים לחוש מקופחים.

 

אולגה, אישה כבת 70, הגיעה לפגישה במשרדי כעוסה ועצובה. אולגה סיפרה כי יש לה שני ילדים אותם היא אוהבת יותר מכל דבר בעולם, חנן ושרה, להם היא מתכוונת להותיר את כל רכושה לאחר לכתה. אך היא איננה מצליחה לחשוב על הדרך בה הרכוש יעבור לילדיה בצורה הנכונה והטובה ביותר עבורם. אולגה סיפרה כי בטרם אוכל לייעץ לה, עליי להבין מי הם ילדיה ועל כן פירטה אודותיהם.

 

תחילה אולגה סיפרה על בנה חנן, אותו הגדירה כבחור אחראי וחרוץ. חנן עובד בעבודה מסודרת ובעל משפחה למופת, הצליח בכוחות עצמו לרכוש דירה ומכלכל את משפחתו בצורה מכובדת. בנוסף, חנן מסייע רבות לאולגה, מלווה אותה לרופאים ודואג לה שלא תישאר לבדה בחגים.

 

לעומת חנן, בתה של אולגה, שרה, טרם מצאה את מקומה. לשרה יש נטייה לקפוץ מעבודה לעבודה, ואיננה יודעת להתנהל עם כסף ועל כן מצויה בחובות רבים. כמו כן, לשרה אין דירה בבעלותה ובקושי מצליחה לשלם שכירות, כאשר מדי חודש אולגה מסייעת לה בכדי שיהיה בידה להתגורר תחת קורת גג. כן, כשבעלה של אולגה נפטר, הוא הוריש לשרה סכום כספי נכבד, אותה בזבזה שרה בצורה לא נבונה אשר רק העמיקה את חובותיה.

 

בחירה קשה מאהבה  

לאור ההבדל הרב בהתנהלות ילדיה, אולגה איננה רוצה לחלק את רכושה באופן שווה ביניהם, וזאת דווקא לאור אהבתה הרבה אליהם ומכיוון שהיא רוצה את הטוב ביותר עבורם. שאלתי את אולגה מה הכי חשוב לה בכל הקשור לילדיה, ותשובתה הייתה כנה מאוד, לגבי חנן אין לה כל דאגה, הוא מסודר וכל רכוש שתתן לו הוא ידע לנהל בצורה טובה. לעומת זאת, לגבי שרה, לאולגה דאגות רבות, אך העיקרית שבהן היא החשש שאולגה תישאר ללא קורת גג ותמצא עצמה ברחוב.

 

יחד עם אולגה חשבנו מה הדרך הנכונה ביותר לחלק את ירושתה, ולבסוף אולגה הגיעה למסקנה כי הפתרון האידיאלי הינו כי בנה חנן יקבל את כלל הכספים אשר ברשותה בעוד שבתה שרה תקבל את דירת המגורים אשר שווה עשרות מונים יותר, זאת כמובן ללא שמותירים לה אפשרות למכור את הדירה, אשר לאחר אריכות ימיה של שרה תעבור לילדיה, וזאת כדי לא להעניק לה את האפשרות להנזיל את הנכס ולאבדו.

  

התוצאה הבטיחה לאולגה את שלוות נפשה. היא ידעה שלמרות שהחלוקה לא תצא שוויונית, היא תטיב עם שני ילדיה בצורה הנכונה ביותר עבורם. אולגה אשר רצתה למנוע מריבות בין ילדיה לאחר לכתה, החליטה להשאיר וידאו המסביר בדיוק מדוע ביצעה את החלוקה כפי היא, בתקווה שכך ילדיה לא יצטרכו להישאר עם שאלות פתוחות בראשם.

 

המדובר במעשה שמאוד לא קל לעשות, אך בעבור אולגה, המדובר במעשה הנכון.

שיחה מכבדת ופתוחה עשויה למנוע ריב בין היורשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיחה מכבדת ופתוחה עשויה למנוע ריב בין היורשים(צילום: shutterstock)
 

חלוקה לא שיוויונית: מתי נכון?

קיימים מקרים רבים בהם הורים עשויים לשקול חלוקה לא שוויונית של ירושה. מספר מקרים נפוצים במיוחד, כמו למשל משפחות בהן חלק מהילדים כבר מסודרים בחייהם בעוד חלק מהילדים עדיין לא מצאו את כיוונם בחיים וזקוקים ליותר סיוע כמו בסיפורה של אולגה.

 

דוגמא נוספת הינה כאשר במשפחות קיימים ילדים מיוחדים אשר זקוקים ליותר סיוע. ניתן למצוא קשת רחבה של שוני בין ילדים אלו, יש ילדים המתפקדים ומשולבים באופן מלא בחברה, אך יש ילדים בעלי קשיים שונים כגון קשיים בתפיסה חברתית, קשיים בהבנה כלכלית וכן קשיים פיזיים ונפשיים ברמות שונות אשר מונעים את יכולתם להשתלב בחברה וישנם ילדים מיוחדים בעלי נכות קשה שאינה מאפשרת להם תפקוד ללא פיקוח והשגחה צמודים ועל כן זקוקים לעזרה רבה יותר מצד ההורים.

 

דוגמא שלישית אשר לאחרונה צוברת תאוצה הינה במשפחות הנוצרות מזוגיות שנייה, כאשר לעתים, הילדים מהזוגיות הראשונה כבר בוגרים בעוד קיימים ילדים קטנים במשפחה השנייה אשר זקוקים לסיוע רב יותר.

 

למעשה, יש אינספור מקרים אשר בהם ההורים עשויים לחשוב כי ילד אחד זקוק לתמיכה רחבה יותר וכי ירושתם עלולה להשפיע על חייהם באופן משמעותי יותר מאשר לילדים האחרים. המדובר בהחלטה בלעדית של ההורים אשר מכירים את ילדיהם, צרכיהם ואופן התנהגותם יותר מכל אדם בעולם.

 

דיאלוג פתוח: הדרך הטובה ביותר

הכל תלוי במשפחתכם ומידת הפתיחות ויכולת השיח ביניכם. ככל שבאפשרותכם לשוחח עם ילדיכם עוד בחייכם על רצונם בכתיבת צוואה או על קיומה של צוואה, עדיף לעשות זאת.

 

במידה ובאפשרותכם לשוחח עם ילדיכם על הנושא, רצוי להציג בפניהם את רצונכם ולהסביר את השיקולים השונים לכך. מומלץ לנהל עם הילדים דו שיח ולהקשיב לתגובותיהם ודאגותיהם. כאשר במידת הצורך, ניתן אף להסתייע בגורם חיצוני אשר יסייע לכם בהעברת המסר לילדכם.

 

במידה ואין באפשרותכם לדון בנושא הצוואה בפתיחות עם ילדיכם, קיימת אופציה נוספת. המלצתי הינה להוסיף לצוואה מכתב מנומק היטב.

 

מומלץ להוסיף לצוואה מכתב אישי המסביר מה היתה כוונתכם, הלך הרוח שלכם, וכיצד כל שעמד לנגד עיניכם היה טובתם של כלל ילדיכם, אף לבסוף תוצאת החלוקה איננה שוויונית. מכתב שכזה עלול להפיג את הכעס של הילדים בעת פתיחת הצוואה, וכן עשוי לסייע בהפגת מתחים בין הילדים שעשויים להיווצר.

 

קחו בחשבון: עלול להוביל לריב אחים

על ההורים לקחת בחשבון שחלוקה לא שוויונית עלולה ליצור מתחים רבים בין הילדים. בעיקר בניסיונות להביא לשינוי החלטות הצוואה על ידי הגעה להסכמות בין יורשים אשר עשויים לגבור על הצוואה.

  

המדובר בהחלטה שמאוד קשה להורים לקבל, אך לעתים היא אכן ההחלטה הטובה ביותר. על ההורים לזכור כי הם שמכירים את ילדיהם יותר טוב מכל אדם בעולם והם שיודעים מה הטוב ביותר עבורם. על כן, עליהם לסמוך על עצמם כי קיבלו את ההחלטה הנכונה. כמו כן, ככל שהתהליך של ההעברה הבינדורית ייעשה בצורה נכונה וטובה, כך ניתן להפחית את מידת המתח והדאגה של כלל המעורבים.

 

הכותבת היא הבעלים של משרד עו"ד העוסק בהון פרטי, נאמנות, העברה בינדורית של רכוש ועסקים – דיני משפחה, ירושה, גירושין ואפוטרופסות.

 

לצד הצוואה הכתובה, פיתוח ישראלי מאפשר להשאיר מסרים דיגטליים לילדים ולנכדים גם לעוד שנים רבות. צפו בראיון עם הוגה הרעיון: 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
החלטה לא פשוטה
צילום: shutterstock
צילום: איציק שוקל
עו"ד שירי מלכה
צילום: איציק שוקל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים