yed300250
הכי מטוקבקות
    אראל מרגלית | צילום: אוראל כהן
    ממון • 03.04.2016
    "יש לנו 5 דקות, או שיש הצבעה או שאין הצבעה"
    הלחץ של גפני, השמחה של יחימוביץ' ומחיאות הכפיים בסוף: כך התנהלה ישיבת ועדת הכספים על הצעת החוק להגבלת שכר הבכירים
    רועי ברגמן

    בשבוע שעבר אישרה הכנסת את החוק להגבלת שכר הבכירים בענף הפיננסים בקריאות שנייה ושלישית. קריאה בפרוטוקול ועדת הכספים מ־16 במארס, אז התקיים הדיון בנושא, מלמדת על הלחץ שהפעילו חברי הכנסת להעביר את החוק עוד באותו היום לקריאות שנייה ושלישית למרות השינויים הרבים שהוכנסו בו. עוד ניתן לראות את הרצון העז של יו"ר הוועדה משה גפני לא לאפשר העברת הסתייגויות לחוק למליאה, ואיך נקבע הרף שמגביל את השכר לעד פי 35 מעלות השכר של העובד בעל השכר הנמוך בחברה.

     

    החוק שהוגש בתחילה לוועדת הכספים על ידי שר האוצר משה כחלון קבע רף של 2.5 מיליון שקל בשנה, שמעבר לו כל שכר לבכירים בבנק לא יוכר כהוצאה לצורכי מס. את השינוי המהותי בחוק הסופי, המגבלה הקשיחה, הובילה ח"כ שלי יחימוביץ'.

     

    יחימוביץ': "הסנקציה מגוחכת. אנחנו עובדים כאן על מנגנון בושה. זה אומר שוועדת שכר לא תאשר שכר, כי היא תצטרך חס וחלילה לשלם איזה תוספת מס מזערית על כל תוספת, דבר שלא מהווה סנקציה כשאנחנו מדברים על סכומים כל כך חזיריים. לא מפחיד אותם הסכומים. לכן אני מציעה שלא ייקבע שכר גבוה יותר מ־2.5 מיליון שקל בשנה, מה כל כך קשה לחוקק את זה?"

     

    כאן פונה היו"ר גפני לברוך לוברט, סגן היועץ המשפטי במשרד האוצר, ושואל אותו אם הממשלה מסכימה להצעה הזו. לוברט משיב בשלילה.

     

    שלי יחימוביץ | צילום: אוראל כהן
    שלי יחימוביץ | צילום: אוראל כהן

     

     

    יחימוביץ': "יש כאן מחסום מנטלי, כי בסופו של דבר ברטוריקה כולנו חושבים ששכר הבכירים מטורף, אבל צריך לומר שסעיף הבושה כבר לא קיים, כי בשעתו כשחייבו את החברות לפרסם את שכר חמשת הבכירים, היו בטוחים שזה הדבר שייצר את מנגנון הבושה, ובמקום זה ייצרת מנגנון 'של מי יותר גדול', שבעצם העלה את שכר הבכירים".

     

    יחימוביץ' היא כאמור הראשונה להציע הגבלה של השכר בפועל, ואף מציעה נוסחה: שהוועדה הרלוונטית לקביעת השכר תהיה רשאית להעלות את השכר מעבר לתקרה, בהלימה לשכר הנמוך ביותר בחברה, לרבות עובדי קבלן, המנקה והמאבטח. תוספת שמעל לתקרה המותרת תתאפשר בשיעור של פי 20 מכל תוספת לשכר הנמוך.

     

    על כך עונה היו"ר גפני: "רעיון לא רע".

     

    חברת הכנסת זהבה גלאון: "אנחנו צריכים לעשות Fine Tuning להצעה, בין אם היא 2 או 2.5 מיליון, ואני מציעה מגבלה — נניח שזה 2 מיליון או 2.5, נניח אם זה 2 מיליון, אני מציעה מגבלה או פי 20 מהשכר הכי נמוך בחברה – הגבוה מביניהם".

     

    משה גפני | צילום: עמית שעל
    משה גפני | צילום: עמית שעל

     

     

    ח"כ מיקי זוהר מהליכוד מציע רף של פי 35 מהשכר הנמוך ביותר, ומביע חשש שהמהלך יפגע בעובדי הקבלן: "ההצעה מבורכת, רק אנחנו צריכים לחשוב, חלילה, על השלכות שליליות".

     

    כאן הציע ח"כ אראל מרגלית חלופה אחרת שנפסלה: "אני מציע רובריקה של מס למה שנקרא משכורות גבוהות למדי. תחשבו על זה טוב, עוד רובריקה של 65%, 70%".

     

    הלחץ מתחיל לשחק תפקיד ויו"ר הוועדה גפני אומר: "רבותיי, יש לנו אפשרות להצביע עד 11:15. לא קיבלתי אישור ליותר מזה, גם זה בקושי. אין אפשרות טכנית לדבר עם שר האוצר עכשיו כדי לנהל איתו דין ודברים ומו"מ. אני פוחד מאי־הצבעה על החוק. אני יודע גם את הוויכוחים בתוך הממשלה עם הלחצים. אני לא אוהב שזה אופוזיציה וקואליציה. אני מציע שתגישו את ההסתייגויות עד המליאה. עד המליאה ננהל כולנו מו"מ, הרי יש דברים הגיוניים שאפשר להגיע איתם לאיזשהו דבר".

     

    יחימוביץ': "וה־2.5 נכנס עכשיו?"

     

    ציון קינן מנכ"ל בנק הפועלים | צילום: אוראל כהן
    ציון קינן מנכ"ל בנק הפועלים | צילום: אוראל כהן

     

     

    גפני: "כן".

     

    יחימוביץ': "אולי ננסה להשיג בכל זאת את השר?"

     

    גפני: "בבקשה, יש לנו רק עוד חמש דקות, זה הכל, או שיש הצבעה או שאין הצבעה. אתם רוצים שנצביע ושתהיה רביזיה? בבקשה. נכניס בחוק פי 35 מהשכר הממוצע במשק".

     

    הוועדה יוצאת להפסקה של 4 שעות לדיונים במליאה. בדיון אחר הצהריים פותח גפני ואומר: "אני מבין שגם הגענו להסכמה שהמהלך הזה יהיה מהלך משותף של כל חברי הוועדה, קואליציה ואופוזיציה כאחד, מהלך ששר האוצר תרם לו תרומה מכרעת, והדיונים כאן התקיימו באופן מקצועי".

     

    אחרי הקראת סעיפי החוק ח"כ יחימוביץ מתקשה להסתיר את שביעות רצונה: "מעולה, אני לא מאמינה שאני רואה את זה. גפני, יש אלוהים, יש אלוהים, אני רוצה שזה יירשם בפרוטוקול".

     

    עו"ד טל נד"ב, שייצג את איגוד הבנקים, מנסה בשלב זה להסביר לחברי הכנסת כי אין בעולם סעיף דומה לזה, אך דבריו אינם נשמעים.

     

    יחימוביץ': "מצוין, פורצי דרך".

     

    נד"ב: "זה סעיף שמתערב ממש באופן ישיר ובוטה בשכר. זה כבר לא מגבלות על תשלום מסים, זה כבר לא דרגי אישור מיוחדים. פה קובעים את השכר ולסקטור מסוים בלבד".

     

    גפני "מר נד"ב, אתה דיברת בבוקר".

     

    נד"ב: "אבל זה לא היה בבוקר, זה חדש. אין דבר כזה בשום מקום בעולם".

     

    מרגלית: "אין דבר כזה? בארצות־הברית".

     

    נד"ב: "אין דבר כזה בשום מקום".

     

    אחרי דיון בפרק הזמן שיינתן לחברות להתארגן לחוק מסכם גפני: "מותר לנו גם לשגות. רבותיי, איך אמרו שלי וכל החברים? אנחנו הולכים למהלך היסטורי, שבו אנחנו מתחילים בתהליך של הגבלת שכר הבכירים. אני לא מנסח את זה משפטית, אבל זה תהליך שאנחנו הולכים לצמצום פערים".

     

    אחרי הדברים של גפני מאשרים חברי הוועדה ברוב מוחץ של 13 בעד, וללא מתנגדים ונמנעים, את הצעת החוק שעוברת לכנסת. לאחר האישור מחאו חברי הכנסת כפיים. בשבוע שעבר ההצעה עברה גם בכנסת ברוב של 56 חברי כנסת ללא מתנגדים.

     

    Roee.bergman@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 03.04.16 , 21:10
    yed660100