שתף קטע נבחר

שלום לוודקה: הרוסים מעדיפים בירה איכותית

גל של בירות איכותיות שוטף את רוסיה, שאזרחיה שותים פחות וטעמם נהיה מתוחכם יותר. היצרנים מכריזים על מהפכה: "בקרוב נשנה את התדמית של הרוסים. הזקנים עדיין עם הוודקה, הצעירים מעדיפים בירה"

מבחר אדיר של בירות תוצרת בית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מבחר אדיר של בירות תוצרת בית(צילום: AFP)

היפסטרים מזוקנים וממושקפים בני 20 לוגמים בירות כהות באחד מהפאבים החדשים במוסקבה שמגיש בירות איכותיות מתוצרת מקומית – מגמה שצוברת תאוצה ואהדה בקרב הקהל.

 

מהפכת בירות האיכות, שסחפה את צפון אמריקה ומערב אירופה כבר לפני שנים, הגיעה רק לאחרונה לרוסיה – בזמן שהיא מנסה להתנער מתדמית "שתיינית הוודקה" שלה. "עייפנו מזה שאנחנו נתפסים כמדינה של אלכוהוליסטים", אומר פאבל, לקוח בפאב Garden Beer שאליו הוא קופץ אחרי העבודה. "הזקנים עדיין שותים וודקה, אבל הצעירים מעדיפים בירה איכותית".

 

 

ברוסיה, שנמצאת במצב כלכלי קשה וידועה גם בהרגלי השתייה של תושביה, החלה הממשלה בשנים האחרונות להגביל את הפיקוח כדי להיאבק באלכוהוליזם. במקביל צמצמו האזרחים בצריכת האלכוהול שלהם. לפי משרד הבריאות, ב-2015 שתה הרוסי הממוצע 11.5 ליטרים של אלכוהול טהור – שני ליטרים פחות מהשנה הקודמת.

 

בעקבות הצמצום בכמות השתייה ספג גם שוק הבירה מכה קשה וירידה גדולה במכירות. אך בזמן שהמותגים המובילים (בראשם בירת "בלטיקה", ששייכת לקבוצת "קרלסברג") נפגעו – המותגים הנישתיים החלו לפרוח. עם הזמן הופך טעם הקהל למתוחכם יותר ויותר. "כמעט כל יום פותחים במוסקבה בר שמגיש בירות איכותיות", אומרת נטליה פטרובה, עורכת מגזין שקהל היעד שלו הוא מפעילים של מבשלות בירה ביתיות. "יש כבר יותר מאלף מבשלות כאלה ברוסיה", היא מציינת.

נהנים מפרצות בחוק. עוד פאב בירה ברוסיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נהנים מפרצות בחוק. עוד פאב בירה ברוסיה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הבעלים של Garden Beer, יאן סטופיצ'ייב, מספר שהפאב שלו מגיש יותר מ-60 מותגים של בירות איכות מדי חודש. על הספקים שלו הוא אומר: "אלה מבשלות זעירות, צעירים רוסים שלומדים מסרטונים ביוטיוב". תוך כדי הוא מוזג "לאגר מלתעות" – בירה ביתית מהעיר יקטרינבורג בהרי אורל.

 

"הרחוב הירוק", מבשלת בירה מחתרתית אחרת, נמצאת בין המפעלים הנטושים בפאתי מוסקבה. הבירה הזו היא אחת המובילות בגל הבירות האיכותיות. היצרן, מקסים בורודה, מייצר עם חבריו כל חודש 800 ליטר בירה. הם שוכרים את המפעל הקטן פעם בחודש – כדי לחמוק מהפרוצדורות המנהלתיות הנדרשות מיצרני האלכוהול.

מייצרים בירה ביתית בפרברי מוסקבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מייצרים בירה ביתית בפרברי מוסקבה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

חלק מהסיבה לגל הבירות הנוכחי הוא שהייצור והמכירה נהנים מפרצה בחוק – הפאבים שמגישים בירות בלבד יכולים לעבוד ללא רישיונות למכירת משקאות אלכוהוליים. "אנחנו באזור אפור", אומר בורודה. "מה שאנחנו עושים הוא חוקי ולא חוקי. לקבל אישור כדי לייצר את האלכוהול זה קשה מאוד, אנחנו נאלצים לשכור את מבשלת הבירה הזאת כדי להסתתר מאחורי הבעלים שלה".

 

ממשלת רוסיה צופה בהתפתחות המהירה של שוק הבירה ונוקטת גישה פסיבית. "ודאי שהמזקקות צוברות תאוצה בשטח", אמרה פטרובה. אך

לדבריה חוסר ההשקעה הנוכחי של המדינה בתעשייה עלול לפגוע בהתפתחותה, מאחר שהחקיקה המעורפלת יכולה לפתע להקשות על היצרנים, ולהוביל לקריסת מבשלות הבירה הזעירות.

 

"במבשלות הבירה חוששים שיוציאו אותם מהתמונה", אומרת פטרובה. היא גם מזהירה מאינפלציה של תוויות "בירת איכות" שיצרני הבירה נהנים כל כך לשים על הבקבוקים שלהם. עודף התוויות הללו על הבקבוקים של החברות הגדולות עלול לפגוע במכירות של הבירות האיכותיות האמיתיות במבשלות הקטנות.

 

אבל בקרב אלו שהובילו את מהפכת הבירה לא תמצאו חשש גדול. "בקרוב נשנה את התדמית של המדינה שלנו", אומר בורודה במפעל הקטנטן בפרברי מוסקבה, ושואף את האדים שיוצאים ממכל הנירוסטה במבשלת הבירה. "ואפילו אוהבי הוודקה לא יוכלו להתנגד".


פורסם לראשונה 05/04/2016 23:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פאב בירות במוסקבה
צילום: AFP
מומלצים