שתף קטע נבחר

מח"ט כפיר לחייל היורה: "מעשה חמור, אך אתה עדיין חייל שלי"

מח"ט כפיר פגש את החייל החשוד בהריגת מחבל במעצר הפתוח בבסיס. לטענת מקורבי החייל, המח"ט אמר: "באתי לבדוק שהכול בסדר איתך". בצה"ל מאשרים שהם שוחחו בעת מפגש מקרי. בקרוב: מגעים להסדר טיעון, שבו יחתור החייל לעונש ללא רישום פלילי

מפגש לא מתוכנן במעצר הפתוח: מפקד חטיבת כפיר, אלוף משנה גיא חזות, ביקר אתמול (ד') במפקדת אוגדת עידן במחנה נחשונים במסגרת עבודתו, ושם נתקל בחייל החשוד בהריגת מחבל פלסטיני לאחר שנוטרל בחברון לפני כשבוע וחצי. החייל שוהה בימים האחרונים במעצר הפתוח בבסיס (מקביל למעצר בית באזרחות) לאחר שבית הדין הצבאי המיוחד בקריה סירב לבקשת התביעה הצבאית להחזירו למעצר בכלא 4.

 

בצה"ל הדגישו כי לא היה מדובר במפגש שתוכנן, והשיחה בין השניים נמשכה דקות בודדות. בסביבת החייל אמרו כי חזות, לשעבר מח"ט חברון, אמר לו: "עשית מעשה חמור אבל אתה עדיין חייל שלי. באתי לבדוק שהכול בסדר איתך". בצה"ל אישרו כי השניים שוחחו באקראי אך לא אישרו את תוכן הדברים.

 

החייל, שזהותו עדיין אסורה בפרסום, עודכן כי חבריו ליחידה מבקשים אף הם לבקרו ולתמוך בו אך הוא סירב בנימוס, בעצת עורכי דינו אילן כץ ואייל בסרגליק ובהתאם לרוח הוראת בית הדין הצבאי לפיה אסור לו ליצור קשר עם עדים או מעורבים בתקרית.

 

יחד עם זאת, חבריו לגדוד שמשון והוריהם העבירו בשבוע האחרון מסרי תמיכה לחייל דרך קרובי משפחתו. בדיון המעצר הראשון, שבו החשד נגדו היה עבירת רצח, הגיע לבית הדין ביפו קצין זוטר מהגדוד של החייל, אך כעבור זמן קצר עזב את המקום כיוון שצלמים ועיתונאים נכחו שם. מאז, בכל אחד מהדיונים, לא הגיעו לובשי מדים מיחידתו למרות בקשת חבריו לפלוגה לעשות זאת - בקשה שדחו המפקדים.

 

אתמול הגיעו התביעה וסנגורי החייל להסכמה שלפיה הוא ימשיך לשהות במעצר פתוח בשבוע הקרוב. בית הדין הצבאי ביפו צפוי לאשר זאת היום. בשבוע הבא צפויים להגיש נגדו כתב אישום, והצדדים יחלו בימים הקרובים לדון בהסדר טיעון.

 

החייל בדיון האחרון בבית הדין הצבאי  (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
החייל בדיון האחרון בבית הדין הצבאי (צילום: דנה קופל)
 

שני שיקולים משמעותיים ישפיעו על ההליך המשפטי: העדפה של הצבא לא לגרור את הפרשה למשפט תקשורתי ארוך שיסלים את המאבק הציבורי למען החייל, ואף ויגרור העלאת עדים כמו מפקדיו ובהם אלוף פיקוד המרכז, ומאידך - יוקרת הפרקליטות והתביעה הצבאית שעדיין מתעקשות על עבירה חמורה, הריגה, שתהיה נקודת המוצא הגבוהה במו"מ לעסקת הטיעון.

 

בתווך: עמדה מוצקה של דרגי הפיקוד בצה"ל, ממפקדיו הזוטרים ועד לרמטכ"ל ושר הביטחון, לפיה החייל פעל בניגוד לחוק, לפקודות, לנהלים ולערכי הצבא. מתחילת הפרשה ספגה התביעה הצבאית מטחי ביקורת ומפלות, מהשופטים הצבאיים שדחו את בקשותיהם למעצר החייל ועד לטענות להגזמה מסוכנת לאור העבירות שיוחסו לחייל, בעיקר עבירת הרצח.

 

מנעד העבירות שבהן ידונו הצדדים במגעים להסדר טיעון: גרימת מוות ברשלנות כעבירה חמורה יותר, וחריגה מסמכות או שימוש בלתי חוקי בנשק כעבירות קלות יותר שעלולות להוביל לעונש של חודשי מאסר ספורים. בסביבת החייל שואפים לעונש מוסכם שלא יגרור רישום פלילי. זה יהווה כתם על עתיד החייל, כלומר מאסר של פחות מתקופה של חודשיים.

 

אתמול נחשף טפח מרכזי מעדותו של החייל במצ"ח, עדות שנפרסת על יותר מ-70 עמודים. לדברי החייל, "יריתי לראש כי אם הייתי יורה ליד או למרכז הגוף, חגורת הנפץ הייתה מופעלת. המעיל היה מנופח כאילו היה לו משהו מתחת. לראשונה הייתי באירוע שבו מחבל דקר. אתם, החוקרים, נמצאים פה במשרד. אבל בשטח יכולים לירות עליך, לזרוק עליך בקבוק תבערה. חיילים לא היו שאננים וכן נרתעו לאחור מהמחבל.

 

"אמרתי לאנשים בזירה, 'זוזו, זוזו'. הפעלתי כוח סביר בירייה אחת. אם היו פוגעים בחבר שלי - וכך הייתי חש, כנראה הייתי יורה עוד כמה כדורים. קיבלתי בשבריר שנייה החלטה קשה כי חשתי סכנה לי ולסובביי. יריתי כדי לנטרל סכנה. אם הייתה חגורת נפץ לא הייתי בבית דין אלא בבית עלמין וקדיש עליי ועל המשפחות. לא הייתי יורה בו סתם אלא אם הייתי חש סכנת חיים". עוד הוסיף: "אם אמרתי את מה שייחסו לי שאמרתי, אז כן, הגיוני שמחבל שבא להרוג ימות. הייתי נסער, ידיי היו מלאות בדם של אופיר הפצוע". 


פורסם לראשונה 06/04/2016 22:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
החייל היורה
צילום: שאול גולן
מומלצים