yed300250
הכי מטוקבקות
    מחכים למבחן השני. קידוח נפט של חברת אפק ברמת הגולן | צילום: עמיר בן דוד
    ממון • 09.04.2016
    פחתו הסיכויים למצוא נפט בקידוח של אפק ברמת הגולן
    אכזבה במבחן ההפקה הראשון שערכה החברה: בשתיים משלוש השכבות לא נמצא נפט • בארגונים הסביבתיים נושמים בינתיים לרווחה
    עמיר בן־דוד

    חלום הפקת הנפט של חברת אפק ברמת הגולן מתרחק: מבחן ההפקה הראשון שבוצע בקידוחים ברמת הגולן נכשל. מבחן זה הוא התהליך המהותי ביותר לבחינת האפשרות להפקת נפט באופן כלכלי מהקידוח.

     

    בחברה עדיין מקווים שהתוצאות במבחן הפקה נוסף שמתבצע כעת בקידוח אחר שביצעה יהיו שונות, וגם מתעודדים מכך שבקידוח בו בוצע מבחן ההפקה הראשון נמצא גז - שגם לגביו עדיין לא ברור אם ניתן להפיק באופן כלכלי. חיפושי הנפט שמבצעת אפק בשנה האחרונה ברמת הגולן נחשבו לבעלי פוטנציאל משמעותי, במיוחד לאחר שהקידוח הראשון הוכיח להערכת החברה את התיאוריה של הגאולוגים שלה, ובראשם ד"ר יובל ברטוב, ממייסדי החברה. לפי התאוריה הזאת, פצלי שמן שהיו באדמת רמת הגולן עברו תהליך "המסה" מהיר והפכו לנפט נוזלי "רגיל". גם הקידוח השני שביצעה החברה חיזק את התחושות הטובות של אנשיה, אך בקידוח השלישי נמצא מאגר מים גדול.

     

    חברת אפק היא חברה בת של חברת ג'ני אנרגי ובשליטת תאגיד התקשורת IDT. החברה היא חברה אחות לחברת IEI, שתוכניותיה לבצע ניסוי להפקת נפט מפצלי שמן בעמק האלה נכשלו לאחר ביקורת ציבורית נרחבת על הפרויקט והתנגדות שהלכה והתעצמה מצד גורמים רבים. הקידוחים ברמת הגולן מבוצעים למרות מחאה נרחבת של ארגונים סביבתיים ותושבים באזור, שחוששים שאם יופק במקום נפט הדבר עלו לגרום לנזקים סביבתיים, לשנות את אופי האזור ולאיים על הכנרת. המתנגדים חששו שהחברה מתכננת להשתמש בתהליך שנקרא פראקינג־סידוק הידראולי כדי להמריץ את הפקת הנפט - אם זה אכן יימצא בשטח. בשל הלחץ הציבורי הרחב הקידוחים בוצעו תחת פיקוח צמוד של צוות מטעם הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בצפון.

     

    כעת נראה שהמתנגדים יכולים לנשום לרווחה, לפחות ככל שזה נוגע לקידוח המבחן הראשון שביצעה החברה לא הרחק מהישוב בני־יהודה שבדרום רמת הגולן. מבחן ההפקה מיועד לבחון האם יש היתכנות להפקה מסחרית של נפט מהקידוח, כלומר האם יש כמויות נפט מספקות, שזורמות בקצב ובלחץ מספק כדי להצדיק פעולה ארוכת טווח באתר. לצורך כך מבצעים שורה של בדיקות באמצעות מערכות שונות לבחינת הזרימה ממקטעים בעומקים שונים בקידוח.

     

    לפני כשבועיים סיימה החברה את מבחני ההפקה בקידוח הראשון, "נס 3", אך התוצאות היו מאכזבות מאוד. בשתיים משלוש מהשכבות שנבדקו לא היה כלל נפט ובשלישית היה נפט שלהערכת המומחים אין כדאיות כלכלית להפקתו. בחברה טוענים שבשל מגבלות זמנים שהוטלו עליה מצד הוועדה והצוות המלווה, לסיים את כל מבחני ההפקה בכל קידוח תוך חודש, הם לא יכלו לבצע בחינה מלאה של השכבה הזאת ולא יכלו לבחון את כל 8 השכבות - אך גם שם מבינים שככל שזה נוגע לקידוח הזה המבחנים לא יהיו מוצלחים. עם זאת, באחת השכבות נמצאו מים וגז, שעדיין לא ברור האם ניתן להפיקו באופן מסחרי.

     

    בימים אלה מבוצע מבחן הפקה בקידוח "נס 2" ובחברה מקווים שהתוצאות בו יהיו שונות. במקביל בוחנת החברה מול רשות המים את האפשרות לנצל את מאגר המים שאותר בקידוח השלישי. הזכויות שניתנו לה הן לחיפוש נפט בלבד, וייתכן שאם רשות המים תקנה לה זכויות על המים הדבר ילווה בביקורת ציבורית.

     

    מהחברה נמסר ש"בשל מגבלות זמן נוקשות שהוטלו על ביצוע מבחני ההפקה, לא התאפשרה בדיקה ראויה ומעמיקה של שכבת המטרה בנס 3. בדיקות של שני מקטעים תאמו את ממצאים הלוגים החשמליים, בכך שנמצא גז טבעי, ברובו מתאן, בלחץ נמוך. נצפו תכונות זרימה טובות, אך כאמור בשל מגבלות הזמן לא הושלמה הבדיקה ונאלצנו לעבור לאתר מבחני ההפקה הבא".

     

    amirb@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 09.04.16 , 20:20
    yed660100