שתף קטע נבחר

ביהמ"ש: הסוכרת נגרמה בגלל השירות בצה"ל

איש קבע שקיבל הודעה על שחרור כפוי מצה"ל סבל מלחץ נפשי ואובחן חולה סוכרת. שופט דחה את טענת משרד הביטחון שלפיה המחלה נגרמה ממשקל עודף

בית משפט השלום בחיפה קיבל לאחרונה דרישה של איש קבע לשעבר בצה"ל, וקבע שמחלת הסוכרת שממנה הוא סובל נגרמה מלחץ נפשי שהופעל עליו בשירותו הצבאי. בכך דחה השופט זאיד פלח את עמדתו של משרד הביטחון, שטען שהסוכרת נגרמה בשל עלייה במשקל.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

לפני כ-13 שנים נקרא התובע לשיחה עם מפקדו הישיר, שהודיע לו על הכוונה לשחררו משירות מטעמים של חוסר התאמה. איש הקבע, מכונאי רכב במקצועו, קיבל את ההודעה באכזבה שכן ראה את המשך חייו בצבא, ולדבריו חפץ בקידום דרגה על סמך ההערכה הרבה לה זכה ממפקדיו הקודמים. הוא ניסה לפעול להארכת שירותו, ובמקביל החל לסבול מדחק נפשי קשה שהתבטא בחרדה, דיכאון והפרעות אכילה. בעקבות סימפטומים של שתייה והשתנה לילית מתגברים, הוא עבר בדיקות שגילו כי התפרצה אצלו סוכרת.

 

ב-2005, כשהוא עדיין משרת בצבא, פנה התובע למשרד הביטחון שיכיר בו כנכה צה"ל. הוא טען שהמחלה נגרמה בעקבות תנאי השירות, והוסיף שהוא סובל מנכות בגב התחתון כתוצאה משילוב של עבודה פיזית ותאונת עבודה.

 

משרד הביטחון דחה את טענותיו, וב-2008, שנתיים לאחר שחרורו, הוא ערער על ההחלטה בבית משפט. הוא סיפר שבמהלך 16 שנות השירות הוא עסק בהרמת משקלים כבדים של חלקי חילוף שונים לרכבים, תוך כיפוף הגב התחתון. הוא הוסיף שב-1998 עבר תאונת עבודה, שאחריה אובחנו שינויים ניווניים בגבו. את מחלת הסוכרת שייך המערער באופן ישיר ללחץ הנפשי שנגרם לו בעקבות שיחות "קשות ביותר" עם מפקדיו בנוגע לשחרור, תוך שהבהיר כי אין במשפחתו נטייה לסוכרת.

 

משרד הביטחון טען מנגד שכאבי הגב של המערער נובעים מניוון טבעי שלא נגרם עקב השירות וגם לא הוחמר במהלכו. כמו כן נטען כי הסוכרת התפרצה אצלו בלי קשר לשיחות עם מפקדיו, וכלל הנראה בשל עלייה במשקל. בכל מקרה, טען משרד הביטחון, מדובר בסוכרת מסוג 2, שלשיטתו אינה יכולה להיגרם עקב לחץ נפשי.

 

בתגובה טען המערער כי הוא סובל מסוכרת סוג 1 – המצריכה טיפול באינסולין – מחלה שלפי מומחים בהחלט יכולה להיגרם עקב לחץ נפשי וגופני. במהלך הדיון אישר אחד ממפקדיו כי עבודתו הייתה כרוכה במאמץ פיזי, אך לא הסכים שתנאי העבודה גרמו לו ללחץ נפשי כלשהו.

 

השופט ד"ר זאיד פלאח נתן אמון מלא בגרסתו של המערער, והתרשם כי מפקדו, שמסר את עדותו בביטחון מופרז, העדיף שלא לקשר את עצמו להתנהגות הקשה כלפי פקודו לשעבר. מכאן הגיע השופט למסקנה שאכן, שיחותיו הקשות של המערער עם מפקדיו במסגרת ניסיונותיו להישאר בשירות גרמו לו ללחץ נפשי.

 

כמו כן קבע השופט שמחלת הסוכרת, מסוג 1, התפרצה תוך ועקב האירועים שפקדו את המערער בשירותו הצבאי. הוא אמנם קיבל טענת המשרד בנוגע לבעיות הגב וקבע כי אינם קשורים לצבא אלא לניוון טבעי, אך עם זאת, מכיוון שנתן אמון מלא בגרסתו של המערער לגבי תנאי השירות ואופיו, הוא קבע שמחצית מנכות הגב הוחמרה בשל השירות.

 

לפיכך הערעור התקבל ומשרד הביטחון חויב בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 10,000 שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערער: עו"ד י. קיפרמן
  • ב"כ המשיבה: עו"ד מפרקליטות מחוז חיפה
  • עו"ד שמעון שר עוסק בייצוג נכי צה"ל
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים