yed300250
הכי מטוקבקות
    אפילו נשיא המדינה יגיע לברך. מהטה
    24 שעות • 10.04.2016
    אני ניצחתי
    המצב הכלכלי הקשה של הפילהרמונית, התמיכה הממשלתית שלא מספיקה, המלחמה על הקהל: זובין מהטה חוגג 80 בסדרת קונצרטים חגיגיים ויורה לכל הכיוונים
    אלעד אוזן

    זובין מהטה, אולי האיש המזוהה ביותר עם המוזיקה הקלאסית בארץ, כבר בן 80, והחגיגה גדולה. עד כדי כך שנשיא המדינה בכבודו ובעצמו יגיע לברך אותו לרגל המאורע. זה יקרה היום, בקונצרט הראשון מבין שלושה קונצרטים חגיגיים שמהטה מקיים עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית, בהיכל התרבות בתל־אביב.

     

    "כעת נעבוד בפעם ה־17 על תיבה מספר ב־17", הוא שולח העברה עוקצנית לנגנים בעת החזרות לקראת הקונצרטים. מרתק לצפות בדינמיקה של הניצוח שלו בחזרה: כיצד הוא עובד עם הנגנים על תיבות בעייתיות; איך תשומת הלב שלו ממוקדת גם בצליל המופק וגם בטכניקה.

     

    מהטה, שמכהן כמנהל המוזיקלי של הפילהרמונית כמעט ארבעה עשורים, הוא פניה של התזמורת הזאת, ולא מעט מציוני הדרך שלה הושגו בזכות הקשרים הרבים שלו בעולם המוזיקה: נגינה במקומות חשובים, שיתופי פעולה עם תזמורות מפורסמות והופעה של סולנים נחשבים, שמגיעים לנגן כאן תמורת שליש מהסכום שהם רגילים אליו באירופה ובארה"ב. "הגדולים ביותר מגיעים אלינו", הוא מספר בחדר המנוחה שלו. "אלה שלא, מעולם לא אמרו לי מה הסיבה. אני מניח שחלק לא מעוניינים בגלל השכר המוגבל, וחלק מסיבות פוליטיות".

     

    מהטה רכש את עיקר השכלתו כמנצח באקדמיה למוזיקה בווינה, ובמובנים רבים הוא מרגיש בן־בית יותר מכל במסורת הזאת: מאהלר, שטראוס, שנברג וברוקנר. הקלטתו לסימפוניה התשיעית של האחרון עם הפילהרמונית של וינה היא אחת היפות ביותר שאני מכיר. אך האם המוזיקה הקלאסית נגמרת בווינה? "אנחנו דווקא מנגנים הרבה שנברג בישראל", הוא משיב לשאלתי בדבר מיעוט המוזיקה המודרנית שנוכחת בתוכניות הקונצרטים של הפילהרמונית. "אבל אם היית עורך קונצרט שמורכב כולו ממוזיקה של שנברג בווינה של היום, אני לא בטוח שהקהל היה מגיע. בכל מקרה, אני בהחלט סבור שאנחנו צריכים לנגן יותר מוזיקה מודרנית, אך ב־20 השנים האחרונות הוועד שלנו תמיד אומר שהקהל לא יבוא, ואנחנו עדיין צריכים למכור כרטיסים. אגב, הסלידה מביצוע של מוזיקה מודרנית אינה שייכת לפילהרמונית הישראלית באופן מיוחד. ניצחתי בעבר על הפילהרמונית של ברלין וניגנו יצירה של שטוקהאוזן (מלחין מרכזי של מוזיקה אמנותית אלקטרונית). אתה לא מאמין כמה רעשים של חוסר שביעות רצון הנגנים עשו".

     

    כמו רוב התזמורות וגופי הביצוע בעולם, גם הפילהרמונית מתמודדת עם קשיים כלכליים. לאחרונה גם הוזכר שמה של התזמורת במסגרת הסערה שעוררה שרת התרבות מירי רגב, כשדיברה בראיון ל"ידיעות אחרונות" על כך שגם התזמורת האנדלוסית צריכה להיות מתוקצבת כמו הפילהרמונית. "אני כמובן שואף לכך שהפילהרמונית תהיה במצב כלכלי טוב יותר, כמו כל מנהל מוזיקלי", אומר מהטה. "ולאור התפקיד החשוב שאנחנו עושים בפרסום העשייה התרבותית של מדינת ישראל, אני סבור שהממשלה לא תומכת בנו מספיק. כאשר אנחנו יוצאים למסעות קונצרטים, אנחנו מביאים מסר חיובי מישראל, ועבור ישראל".

     

    השבוע ייערכו בהיכל התרבות בת"א מספר קונצרטים בניצוחו של מהטה. היום ייערך הקונצרט הפותח, בנוכחות נשיא המדינה ריבלין, עם הקונצ'רטו לפסנתר מס' 2 בסול מינור של פרוקופייב (דניס מטסוייב), הקונצ'רטו לפסנתר מס' 1 בסי במול מינור של צ'ייקובסקי (חטיה בוניאטישבילי). מחר יצטרף למהטה ידידו הוותיק, הכנר יצחק פרלמן, בנגינת הקונצ'רטו המפורסם של מקס ברוך. ביום רביעי יופיעו הויולן פנחס צוקרמן והצ'לנית אמנדה פורסיית, עם הקונצ'רטו לכינור של באך, ושני קונצ'רטים של ברהמס.

     

     

     


    פרסום ראשון: 10.04.16 , 18:22
    yed660100