שתף קטע נבחר

"יוצאות לטיול": כך ברחו 13 מלצריות מצ' קוריאה

קים ג'ונג און מפעיל 130 מסעדות בחו"ל ושולח אליהן את "טובות בנותיו" הנאמנות למשטר. לכן ההלם היה גדול כש-4 מלצריות נכנסו לחנות בסין, קנו 3 תרמילים - ונעלמו עם עוד 9 מבני ארצן. הנה מבט למסעדות המוזרות של קים, עם משמעת צבאית, איסור לצלם ומחיצות שמסתירות לסועדים זה את זה

במסעדה שמפעיל המשטר הצפון קוריאני בג'קרטה, בירת אינדונזיה, מופעי השירה והריקוד שמעלות בדרך כלל המלצריות בוטלו משום שהיו פחות מעשרה לקוחות. כמה מסעדות כאלה שמפעיל המשטר הצפון קוריאני ברחבי אסיה נסגרו והביקוש במסעדות אחרות קטן. כמו צפון קוריאה עצמה, רשת המסעדות שמפעילה צפון קוריאה בחו"ל נראית במשבר.

 

כ-130 מסעדות בבעלות המשטר הצפון קוריאני מופעלות מעבר לים. הן מאוישות ומופעלות על-ידי עובדים מצפון קוריאה עצמה, עובדים שרובם שולחים את הכנסותיהם בחזרה לפיונגיאנג. רבים מוצבים בסין, ואחרים נשלחים לאינדונזיה, לתאילנד, לקמבודיה, לווייטנאם ולמזרח התיכון. מסעדה אחת כזו, בעיר הסינית נינגבו, עלתה השבוע לכותרות אחרי שנודע כי 13 מעובדיה, אזרחים צפון קוריאנים, ערקו ונמלטו לדרום קוריאה בשבוע שעבר. פיונגיאנג טענה שמדובר ב"חטיפה מבחילה" של סוכני מודיעין מדרום קוריאה.

מסעדה של המשטר הצפון-קוריאני בבייג'ינג. "לא הולך כל כך טוב" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מסעדה של המשטר הצפון-קוריאני בבייג'ינג. "לא הולך כל כך טוב"(צילום: רויטרס)

המסעדות שמפעיל המשטר הצפון קוריאני הן מהמקורות הבודדים של צפון קוריאה הענייה ומוכת הסנקציות הבינלאומיות למטבע קשה. הן מזרימות אליה כ-10 מיליון דולר מדי שנה. לפי דיווחים, חלק מהמסעדות האלה מתמודדות עם קשיים מאז שהאו"ם הטיל סנקציות חדשות על צפון קוריאה במרס בעקבות הניסוי הגרעיני וניסויי הטילים שערכה, אף שהמסעדות עצמן אינן נמצאות תחת סנקציות ישירות של האו"ם. בחודש שעבר קראה דרום קוריאה לאזרחיה שלא לאכול במסעדות צפון קוריאניות בחו"ל.

 

במסעדה בנינגבו שממנה ערקו האזרחים הצפון קוריאנים שברחו לסיאול, העסקים לא היו טובים לאחרונה ותושבים סיפרו שהיא נסגרה לפני כמה חודשים לצורך שיפוצים. גם אחת מבין שתי המסעדות הצפון קוריאניות בג'קרטה נסגרה, ועל הדלת של מסעדה כזו בבנגקוק הופיע שלט שלפיו היא תהיה סגורה עד 20 באפריל לצורך שיפוצים.

 

שלושה תרמילים גדולים

אתמול נחשפו עוד פרטים על סיפור הבריחה הגדולה של המלצריות מהמסעדה בנינגבו. מסתבר כי יומיים לפני שברחו לדרום קוריאה, המלצריות במסעדה קנו תרמילים גדולים בחנות סמוכה, ושילמו במלואו את המחיר – שהיה יחסית גבוה. "שאלתי אותן 'אתן יוצאות לטיול?' והן השיבו 'כן'", סיפר אחד העובדים בחנות. "הן נראו שמחות". לפי עובדים בחנות, ארבע מהמלצריות הגיעו לחנות ב-5 באפריל וקנות שלושה תרמילים, שעלות כל אחד מהם כ-31 דולר. אף שמדובר בקונות שנוטות להתמקח, לדברי העובדים, הפעם הן לא התמקחו כלל.

פרסומת למסעדה שמפעיל משטר קים בבנגקוק, תאילנד. המלצריות סיפרו: "אנחנו יוצאות לטיול" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פרסומת למסעדה שמפעיל משטר קים בבנגקוק, תאילנד. המלצריות סיפרו: "אנחנו יוצאות לטיול"(צילום: רויטרס)

יומיים אחר כך 12 מהמלצריות במסעדה ומנהל אחד הגיעו לסיאול. הייתה זו העריקה הגדולה ביותר מצפון קוריאה זה שנים. לא ברור כיצד הן תכננו והוציאו לפועל את המסע לדרום קוריאה. העריקה שלהן מצטרפת לשתי עריקות של בכירים אחרים מצפון קוריאה במהלך השנה שעברה, עריקות שנחשפו רק השבוע ושאחת מהן היא של העריק הבכיר ביותר שערק מהמשטר הצפון קוריאני אי פעם - קצין בכיר מאוד בצבא.

 

המוכרים בחנויות הסמוכות למסעדה בנינגבו התייחסו תמיד אל המסעדה ואל המלצריות כדבר מעורר סקרנות. בחנות קוסמטיקה סמוכה מספרת ג'יאנג ג'יאנג על שירים רעשניים ופטריוטיים ששרו המלצריות הצפון קוריאניות. "זה לא הסגנון שלי", היא מודה. "הפסקתי לשמוע מוזיקה משם בין 5 ל-6 באפריל. זאת הייתה מוזיקה ממש חזקה". עובד בחברה שסיפקה שירותים למסעדה סיפר כי העובדים במקום היו חשאיים מאוד, ושבאופן כללי הם נראו רק כשהם באו לעבודה ויצאו ממנה. "הם היו נתונים לניהול שדומה למשטר צבאי, ואסור היה להם ללכת לשום מקום". איש עסקים סיני שעבד מאחורי המסעדה בנינגבו עד לפני שישה חודשים סיפר כי עובדות המסעדה חיו בחדר מיטות משותף וקיבלו אספקה של מזון.

"לא לעלות לקומה האחרונה". במסעדה הצפון-קוריאנית בבייג'ינג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"לא לעלות לקומה האחרונה". במסעדה הצפון-קוריאנית בבייג'ינג(צילום: רויטרס)

רבות מהמלצריות במסעדות הצפון קוריאניות בחו"ל שמופעלות על-ידי המשטר נבחרות מבין מאגר של בוגרי האוניברסיטה למסחר של פיונגיאנג, שם הן לומדות לבשל, לשיר, לנגן ולרקוד. נאמנות למשטר היא שיקול גדול כמובן, וזהו תנאי שחייבים לעמוד בו כדי להישלח לעבוד מעבר לים. מי שנשלח לחו"ל מתבקש של להתערבב עם אנשים ולחיות בעיקר בקבוצות. אנשי ביטחון מוצבים לשמור העובדים. במסעדה בבייג'ינג שבה ביקרו השבוע אנשי סוכנות הידיעות רויטרס כל צוות העובדים הורכב מנשים בלבד – למעט שני גברים, ואחד מהגברים השקיף על התנהלות המלצריות מפינת החדר.

 

הבעלים? כל הצפון קוריאנים

"מסעדת פיונגיאנג" שעדיין פתוחה בג'קרטה נמצאת באזור קלפה גדינג שבצפון העיר. היא שוכנת בין משרדים, סניף בנק ומסעדות אחרות. המסעדה מתפרשת על פני שלוש קומות, ולקוחות מתבקשים שלא לעלות לקומה העליונה.

 

"לא לצלם", ביקשה השבוע מלצרית מלקוח ששלף מצלמה שם. היא הייתה לבושה במדים ורודים-שחורים. בין השולחנות שם מפרידות מחיצות מעץ כך שהסועדים לא יכולים לראות זה את זה. כשצוות של סוכנות הידיעות רויטרס ביקר שם בשעת ארוחת הערב, היו שם רק מעט לקוחות. במקום מופעי שירה וריקודים שנהוגים שם, בטלוויזיה (מתוצרת דרום קוריאנית, אגב) הוקרן קונצרט צפון קוריאני. המלצריות סירבו לענות על רוב השאלות, אבל כשנשאלו בבעלות מי נמצאת המסעדה אחת מהן השיבה: "כל הצפון קוריאנים". כשנשאלה אם הכוונה היא לממשלה, הנהנה בחיוב.

מסמכי מעבר של אחת המלצריות שברחו. "פתאום המוזיקה פסקה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מסמכי מעבר של אחת המלצריות שברחו. "פתאום המוזיקה פסקה"(צילום: רויטרס)

בבייג'ינג נראה שמסעדת "פינסנגואו", שנקראה בעבר "פיונגיאנג רונגרדו", מצליחה יותר. 20 השולחנות שמוצבים בחדר המרכזי שלה היו מלאים למחצה באחד מלילות

השבוע, ובזמן ארוחת הערב הועלתה הופעה מוזיקלית קצרה. חדר קטן יותר היה ריק. מחירה של ארוחה לשניים עמד על כ-70 דולר – מחיר גבוה במונחי בייג'ינג. בכל מקרה, כשאחת המלצריות נשאלה איך הולכים העסקים, היא השיבה: "לא כל-כך טוב".

 

כ-29 אלף בני אדם ברחו מצפון קוריאה לדרום קוריאה מאז מלחמת קוריאה שהתנהלה בשנים 1953-1950, ושהותירה את האזור מחולק לשתי מדינות נפרדות. 1,276 מהעריקים הגיעו בשנה שעברה. בשנת 2009 הגיע מספר העריקים לשיא, אבל מאז הוא נמצא בירידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בכניסה למסעדה של משטר קים בבייג'ינג
צילום: רויטרס
מומלצים