שתף קטע נבחר

"כניסה לקבוצת רכישה זה סיכון נדל"ני"

"שנים ניסינו להסביר שמשתתפים בקבוצת רכישה הם יזמים בעצמם והציבור לא הבין את זה". כך אומר המשנה למנכ"ל התאחדות בוני הארץ, עו"ד אמיר הלר בעקבות פרשת ענבל אור. על מה הוא ממליץ לשים דגש כשנכנסים לשוק הנדל"ן ומתי ניתן להיעזר בהתאחדות?

בשיתוף חברת תרמוקיר

 

"במשך שנים ניסינו להסביר לציבור את ההבדלים בין העסקאות כאשר קונים מענבל אור או ממארגני קבוצת רכישה אחרים לבין עסקאות של רכישה מקבלן", כך אומר המשנה למנכ"ל התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), עו"ד אמיר הלר בעקבות פרשיית ענבל אור. "אנשים גם היום לא מבינים שהם נכנסים בעצם לסיכון נדל"ני, הם רוכשים את הקרקע והופכים להיות יזמים בעצמם ובונים בעצמם את הדירה שלהם. ברכישה דירה ממכירה מקבלן, אם הוא לא עמד במועד המסירה, יש סנקציות כנגד אי עמידה בלוחות זמנים. בקבוצת רכישה זה לא חל, אין סנקציות".

 

עוד בנושא

עשר המכות של עולם השיפוצים

איך משפצים רגע לפני הקיץ?

 

לדבריו, בשונה ממכירה של יזם או קבלן, מארגן קבוצת הרכישה לא אחראי לשום דבר. "קבלן אחראי לפי חוזה על הבנייה וזו התקשרות חוזית וחל עליו חוק המכר שיש בו את פירוט של תקופות אחריות ובדק לליקויי בנייה. אם יש תקלות, רטיבות, סדקים, מוכר הדירה מחויב לתקן את התיקונים הללו לתקופות ארוכות. חשוב שהציבור יידע שההמלצה שלנו היא לרכוש דירה מקבלן רשום, כאשר על העסקה חלות כל המשמעויות של חוק המכר שכולל ערבויות בנקאיות עבור הרוכש, זו עסקה הרבה יותר בטוחה לרוכש עם מחיר סופי ומועד מסירה סופי לדירה".

ההמלצה שלנו היא לרכוש דירה מקבלן רשום. עו"ד אמיר הלר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ההמלצה שלנו היא לרכוש דירה מקבלן רשום. עו"ד אמיר הלר(צילום: shutterstock)

הלר ממליץ שלא ליפול שוב במלכודת הדבש הזו כפי שלא מעט אנשים כנראה איבדו את כספם עם החברה של ענבל אור, ולבחור קבלן שרשום כדין אצל רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון, לפי הסיווג הרלוונטי: "יש 2 סוגי עסקאות: הראשונה היא רכישת דירה מיזם. מי שמוכר לך את הדירה הוא זה שאחראי מבחינת איכות הדירה, ליקויים ככל שיהיו תיקונים מועדי המסירה ועוד. המוציא לפועל הוא הקבלן וחובה שהוא יהיה קבלן רשום כדין אצל רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון. בעסקה כזאת היזם או מוכר הדירה הוא אחראי כלפיך על כל המשמע מכך על פי החוק ויש קבלן שמבצע עבור אותו יזם.

 

אנחנו איגוד מקצועי עם ראייה חברתית

"הסוג השני שהוא נפוץ מאוד בישראל הוא בנייה עצמית, כשאתה בונה לעצמך וילה או קוטג' או צמוד קרקע שהוא. 36% מהתחלות הבנייה בישראל זה צמודי קרקע. במקרה זה, מי שבונה לעצמו את הדירה, חשוב מאוד שיקפיד לקחת קבלן רשום כדין תחת הסיווג המתאים של בנייה למגורים. את זה אפשר לבדוק באתר האינטרנט של משרד הבינוי והשיכון ואפשר גם לפנות למרכז המידע בהתאחדות בוני הארץ. מי שבונה לא על ידי קבלן רשום עובר על החוק", מבהיר.

 

ממה צריך להיזהר כשאני בוחר את הקבלן ואיך אני יכול לוודא שהוא עומד בסטנדרט שהיזם הציב לו?

"אפשר לבקש לראות עבודות קודמות שביצע, פרויקטים אחרים שביצע ובכך בעצם לבחור את מי שהכי מתאים לאותו לקוח. מבחינת החוזה, זה חוזה בין רוכש לבין קבלן וכאן נכון להיעזר בעו"ד שינסח כמו שצריך את החוזה והזכויות של הרוכש. קבלן רשום לא ייעלם והוא אמור לשאת באחריות על הבנייה".

 

כבר קרו תקלות עם קבלנים רשומים: קריסת מרפסות וזכוכיות שנפלו לכביש. איך אפשר למנוע?

"העובדה שזוכרים מספר מקרים זעום זה טוב. תאונות ותקלות קורות בכל תחום. יש כל מיני בעלי מקצוע שהם חלק מהבנייה. יש מהנדסים שבודקים ומתכננים ומבצעים והקבלנים נעזרים באנשי מקצוע מהמעלה הראשונה. ההתאחדות פועלת להכשרת העובדים בענף ולהגברת הידע. גם בנושא בטיחות יש פעולות שאנחנו מבצעים באתרים, גם בנושא הכשרה ומקצועיות ואנחנו מממנים קורסים לטיוב העובדים בענף. מי שפונה אלינו מקבל כלים וידע".

 

הלר מסיים בקריאה לציבור לפנות להתאחדות כדי שתוכל לסייע לפני ובמהלך תהליכים בשוק הנדל"ן: "על אף שאנחנו התאחדות של הקבלנים, אנו מקבלים פניות רבות מזוגות צעירים ומכאלה שמוכרים את הדירה או רוכשים דירה מקבלן. אנחנו תמיד מנסים לסייע, אם זה במתן אינפורמציה, אם זה בבחינה של הקבלן הוא בהחלט רשום בפנקס הקבלנים ולעיתים גם כשיש מחלוקות אנו מנסים לסייע בפתרונן. רואים את עצמנו כאיגוד מקצועי עם ראייה חברתית. כל מי שרוצה לפנות אלינו, ננסה לסייע בכל דבר. אנחנו נותנים מידע לגבי חוקים ורגולציה, איזה חוקים חלים במהלך רכישת דירה וגם סוגיות פרטניות לגבי תקופות אחריות ובדק.

 

"הציבור לא תמיד נעזר בעורך דין וזה דבר שאנחנו ממליצים. אנו לא נותנים ייעוץ משפטי אבל מסייעים בשאלות פרטניות כאלה ואחרות. יש פורומים פעילים באתרי האינטרנט, של תמ"א 38 למשל, פורום לבנייה ירוקה, לפניות דיירים. בסופו של דבר הלקוחות של בוני הארץ, של הקבלנים, זה בעצם הציבור הרחב וחשוב שירגישו שהם יודעים את המקסימום אינפורמציה בעת רכישת דירה והתקשרות עם קבלן לצורך תמ"א 38, פרויקטים של פינוי בינוי ועוד".

 


פורסם לראשונה 21/04/2016 10:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: כפיר סיון
עו"ד אמיר הלר
צילום: כפיר סיון
מומלצים