שתף קטע נבחר

מרקל נכנעה: ארדואן יוכל לתבוע קומיקאי שלעג לו

קומיקאי גרמני הקריא בשבוע שעבר פואמה סאטירית על נשיא טורקיה והשווה אותו בין היתר לאנס יוזף פריצל. ארדואן זעם, דרש לתבוע דיבה - ומרקל הסכימה

 

הסאטירה שהפכה לעימות דיפלומטי בין אנקרה וברלין מסתיימת בכניעה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל , לדרישותיו של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן : הקנצלרית מרקל פרסמה היום (ו') הודעה רשמית, שבה נמסר כי נשיא טורקיה יוכל להגיש תביעת דיבה נגד הקומיקאי הגרמני יאן במרמאן. הקומיקאי הקריא בטלוויזיה הציבורית הגרמנית לפני כעשרה ימים פואמה סטירית, ששמה ללעג את שליטה של טורקיה, בעיקר בשל מדיניות דיכוי חופש הביטוי בארצו. בפואמה השווה הקומיקאי בין היתר את ארדואן לאנס האוסטרי יוזף פריצל.

 

מרקל הסבירה את החלטת ממשלתה בחוק גרמני המאפשר להטיל עונשי מאסר או קנסות על אזרחי גרמניה שפגעו בכבודם של ראשי מדינות זרות. סעיף 103 בחוק העונשין הגרמני קובע שאזרח גרמני שהעליב מנהיג מדינה זרה יכול לקבל עונש של עד שלוש שנות מאסר או קנס. אם מדובר בהוצאת דיבה מוכחת, יכול עונש המאסר להגיע לחמש שנים. מרקל הבהירה כי החלטת ממשלת גרמניה להסכים להגשת תביעת הדימה אינה מהווה קביעת עמדה ביחס לתוכן התביעה.

 

"במדינת משפט וחוק אין זה מעניינה של הממשלה, אלא של התובעים ובתי המשפט לדון בתביעות של פרטים הנוגעות לחופש העיתונות והאמנות", הסבירה מרקל, "למערכת המשפט יש את המילה האחרונה בעניינים אלו". הקנצלרית הבהירה כי בכוונת הממשלה לפעול לביטולו של סעיף 103 עד לשנת 2018.

 

ארדואן. דרישתו התקבלה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארדואן. דרישתו התקבלה(צילום: AFP)
 

הקומיקאי שחולל את הסערה, יאן במרמאן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקומיקאי שחולל את הסערה, יאן במרמאן(צילום: AFP)
סוגיית ההיענות לתביעתו של ארדואן גרמה למתיחות רבה בממשלת גרמניה, בעיקר בין לשכת הקנצלרית למשרד החוץ הנמצא בידי שותפיה הסוציאל-דמוקרטיים של הקנצלרית השמרנית. מרקל פועלת בחודשים האחרונים, בשל "משבר הפליטים", לפייס את ממשלו של ארדואן, כדי להבטיח שיתוף פעולה מצדו להפסקת זרם הפליטים והמהגרים הלא חוקיים מטורקיה ליוון ואת קליטתם בטורקיה של מסורבי מעמד הפליטות באירופה.

 

ממשלת טורקיה הסבירה את הגשת תביעת הדיבה בכך שבפואמה הואשם ארדואן בכך שהוא "מדכא מיעוטים, בועט בכורדים וסוטר לנוצרים, בזמן שהוא רואה פורנו ילדים. זמן קצר לאחר הודעתה של הקנצלרית הכריזו בכירים במפלגה הסוציאל-דמוקרטית כי הודעת מרקל מהווה פגיעה בעקרונות חופש הביטוי, הדעה, העיתונות והאמנות בגרמניה.

 

זה לא היה המשבר הדיפלומטי הראשון בין גרמניה לטורקיה שנגרם עקב סרטון סאטירי. בחודש שעבר הורתה ממשלת טורקיה להסיר מהאינטרנט סרטון שלועג לארדואן ומבקר באמצעות שיר הומוריסטי את הפרות זכויות האדם שלו. הטורקים אף זימנו אז שגריר גרמניה בטורקיה לשיחת נזיפה, וזה התבקש לספק הסברים לגבי תוכן הסרטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים