שתף קטע נבחר

את התיעוב ביניהם כבר אי אפשר להסתיר: סנדרס וקלינטון מגיעים לפריימריז בניו יורק

הוא חושב שהיא מייצגת פוליטיקה מסואבת, היא חושבת שהוא מפריע לה בדרך לבחירות הכלליות. הוא מחריף את הטון נגד ישראל, היא מגייסת את ערפאת וברק. הוא מחדד מסרים סוציאליסטיים, היא קורצת למרכז. שני המועמדים הדמוקרטיים רואים בניו יורק את ביתם, וכבר שבוע עושים הכול כדי למחוץ זה את זה

 

סנדרס וקלינטון בעימות ביניהם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סנדרס וקלינטון בעימות ביניהם(צילום: רויטרס)

המרוץ לנשיאות של ברני סנדרס הפתיע רבים, בעיקר אותו עצמו. כשיצא לדרך, בקיץ שעבר, איש לא האמין שהסנטור בן ה-75 מוורמונט, שאיש בקושי שמע על קיומו ברחבי ארצות הברית, הפוליטיקאי המגדיר עצמו סוציאליסט, יצליח להגיע כל כך רחוק - עד הפריימריז בניו יורק. גם אשתו ג'ין הייתה ספקנית, אבל יצאה עמו לדרך בשביל החוויה, בשביל הבשורה, בשביל מאבק שלדעתה, כמו לדעתו, הוא הצודק ביותר כיום באמריקה המתנהלת רוב הזמן בקפיטליזם חזירי: המאבק של 99 האחוזים מבין האזרחים שמרגישים שנותרו מאחור, שקופים, בלתי מתוגמלים, מול אחוז אחד של מתעשרים, מתנכרים עושקים ובוזזים.

 

זה היה המסר שלו ועמו הוא רץ מהתחלה. עכשיו הוא מתרוצץ בין הוותיקן לניו יורק כדי להכניע את יריבתו הילרי קלינטון, שאימצה לה את המדינה הזאת כבית, כיהנה מטעמה בשתי קדנציות כסנטורית, בנתה בה את ביתה הקבוע (בנוסף לבית נוסף שהיא מחזיקה בוושינגטון הבירה), ושעבורה הפסד בניו יורק זה לא בבחינת אופציה, שכן במקום הזה אלו לא רק הצירים שהיא רוצה לאגור, זאת הגאווה שלה. הפסד בניו יורק לסנדרס יהווה מכה פסיכולוגית ועלבון צורב.

 

סנדרס מבחינתו יודע שהפסד שלו בניו יורק ימחק את כל ניצחונותיו במדינות הקטנות בשבועות האחרונים. ניו יורק היא לא רק קלפי, היא סמל, והוא מביא איתו למרוץ לא רק את האג'נדה שלו אלא גם את סיפורו האישי כמי שנולד בברוקלין והתבגר בה, מי שגר בברלינגטון ורמונט, אבל מרגיש כל חייו שהוא בשר מבשרה של ניו יורק ומקווה שעל כך העיר תגמול לו.

 

קואליציית המיעוטים של קלינטון

לא רק פוליטיקה מביאים השניים לקרב ביניהם בניו יורק ביום שלישי. הם נושאים יצרים, מטען של רגשות ויחס עמוק למקום לעיר - סנדרס כבן העיר וקלינטון כמי שאימצה אותה. התוצאות שיתפרסמו ביום שלישי חשובות לכל אחד מהשניים אולי יותר מכל מדינה אחרת עד כה, וזאת גם הסיבה שבימים האחרונים הם חידדו את המאבק ביניהם, צרחו אחד על השני בעימות שהתקיים ביום חמישי והבהירו בקול חזק כי דרכה שלה היא לא דרכו שלו.

 

המחלוקות היו במגוון נושאים. הוא בעד העלאת שכר המינימום ל-15 דולר, היא רוצה להתחיל עם 12 דולר. הוא הכריז מלחמה בבנקים ובכרישי וול סטריט, היא פחות. בנושא ישראל והפלסטינים, סנדרס תקף מעל במת העימות את נתניהו ואמר "צריך להפסיק עם הגישה שנתניהו תמיד צודק. יש גם צד שני". הוא דיבר על הסבל של הפלסטינים ועל הכוח הצבאי ה"לא פרופורציונלי" שהפעילה ישראל על עזה ב"צוק איתן". קלינטון ניסתה לנפנף אותו ואמרה שאם יאסר ערפאת היה מסכים להצעה של אהוד ברק כאשר בעלה ביל קלינטון תיווך ביניהם בשלהי כהונתו, לפלסטינים מזמן הייתה מדינה.

קלינטון. גייסה את הבעל ביל והבת צ'לסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קלינטון. גייסה את הבעל ביל והבת צ'לסי(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

כאשר המרוץ החל להתקרב לניו יורק שינתה קלינטון את האסטרטגיה שלה כלפי סנדרס. עד אז היא ניסתה להתקרב לעמדותיו כדי לקרוץ לקהל הליברלי-דמוקרטי שאחריו היא מחזרת במרץ רב, והוא מפנה לה את גבו והולך שבי אחרי סנדרס, שלטענתו מייצג אותו באופן יותר מובהק. בשלב ההוא היו רבים במפלגה הדמוקרטית שטענו שהמרוץ של סנדרס היה שווה רק בשביל לראות את קלינטון מאמצת את עמדותיו.

 

אבל לאחרונה היא עשתה סיבוב פרסה. היא טענה שהיא בכלל לא בטוחה שסנדרס הוא דמוקרט והחלה להתרחק מעמדותיו. בעצת האסטרטגים שלה החליטה קלינטון לשמר ולנעול את הקהל המסורתי שלה. לקבוצת הליברלים והצעירים של סנדרס, היא הבינה, לא תצליח לחדור. לפני שתאבד את הבוחרים השומרים לה אמונים כי החלה להצטייר ליברלית מדי, מהדורה נשית של סנדרס, היא שברה למרכז והתחברה מחדש לבוחרים המסורתיים שלה, אלה שהלכו כל הדרך עם בעלה ורואים בה מותג קלינטוני ועל כן שומרים לה אמונים.

 

ולא רק הם: הילרי קלינטון הצליחה בקמפיין הזה לייצר קואליציה דומה לזו שבחרה בברק אובמה בפריימריז ב-2008: נשים, היספנים וכמובן שחורים. שלא כאובמה, היא לא הצליחה לשחזר את ההתלהבות שהייתה לצעירים כשהוא רץ מולה והם ראו בו מושיע, נביא, פוליטיקאי מזן אחר שעורר אצלם לא רק התלהבות אלא אקסטזה. בבחירות הללו הצעירים לא עם הילרי. אולי בגלל מה שהיא מייצגת, אולי משום שלא הצליחה לבנות נרטיב מסעיר סביב העובדה שבחירה בה תהווה היסטוריה עם האישה הנשיאה הראשונה בארצות הברית.

 

זה צריך להיגמר בנוקאאוט

הפעם בניו יורק חייבת קלינטון לא סתם לנצח, אלא לתת נוקאאוט לסנדרס עד שהוא יתקשה להסביר, לעצמו ולמפלגתו, למה הוא בעצם ממשיך לרוץ ובכך תוקע מקלות בגלגליה של יריבתו, שלא מצליחה להעביר את המרוץ שלה מהתכתשות פנים-מפלגתית למרוץ ארצי מול הרפובליקנים.

 

סקר שפורסם אתמול (ש') חזה להילרי קלינטון ניצחון של 17 אחוז. מבחינת המטה שלה זה לא מספיק. הם רוצים לעבור את פער 20 האחוזים כדי שיהיה ברור, מוחץ, בלתי ניתן לערעור, ניצחון שיראה לסנדרס את הדלת החוצה.

 

אף שבמדינות האחרונות שבחרו ניצח סנדרס, למרות העצרות שהפכו לפסטיבלים של תמיכה בנוכחות עשרות אלפי אנשים, בסופו של דבר המספרים הם שקובעים: עד כה הצביעו עבור קלינטון בכל המדינות שבהן התקיימו הפריימריז 2.3 מיליון אנשים יותר מאשר לסנדרס. למעשה, היא קיבלה עד כה במרוץ יותר קולות מאשר כל אחד מהמועמדים האחרים, גם הרפובליקנים.

ברני סנדס. מופעי וודסטוק לא יספיקו (צילום: AP) (צילום: AP)
ברני סנדס. מופעי וודסטוק לא יספיקו(צילום: AP)

המשמעות במישור הפנים מפלגתי היא שצירי העל, אלה שמחויבים לקלינטון בתוקף תפקידם במפלגה, לא יעשו סיבוב פרסה לעבר סנדרס כמו שהוא קיווה, ובכך ילכו נגד רצון הבוחרים. יותר מזה: הכמות המרשימה של הקולות שקלינטון אספה עד כה - מיליון וחצי יותר מדונלד טראמפ - יכולה לחזות ניצחון אפשרי שלה בבחירות הכלליות.

 

אף שסנדרס הפך לכוכב רוק שמנהל את אסיפותיו במתכונת וודסטוק, בשורה התחתונה הצליחה קלינטון, בעבודת נמלים, מאסיפה קטנה בבית זקנים ועד לאירוע קצת יותר גדול במתנ"ס, לאסוף יותר קולות ממנו. אלו הן העובדות.

 

קפיצה קטנה להוליווד

סנדרס עשה עד כה קמפיין לתפארת. הוא הצליח להוציא לכיכרות עשרות אלפי צעירים, מצביעים לראשונה, שכבר קיבלו את הכינוי "הילדים של ברני", אולם הוא נכשל במקום החשוב מכל לניצחון: בקרב קהלי המיעוטים. קלינטון מובילה בקרב שחורים בפער עצום, בקרב היספנים, וגם בקרב מבוגרים מעל גיל 60. סנדרס מוביל בקרב צעירים וצעירות ובקרב ליברלים שמאסו בשיטה ובפוליטיקה הממסדית ועבורם קלינטון מביאה למרוץ ניחוח של פוליטיקה ישנה ומסואבת.

 

כדי להגשים את חזונה לניצחון מפואר בניו יורק גייסה קלינטון את מי שנחשב במדינה זו לכוכב שהפופולאריות שלו מגיעה עד מעל גורדי השחקים של העיר: בעלה הנשיא לשעבר ביל. בשבוע האחרון הוא הופיע בלפחות חמש עצרות ביום, נפגש פנים אל פנים עם מנהיגים של ארגונים מקצועיים, זרק מילה טובה, חיבק בחום וסחט מכל אחד מהנפגשים עמו הבטחה להצביע נכון ביום שלישי.

 

בסוף השבוע קלינטון הרגישה כל כך בטוחה בניצחונה ביום שלישי, עד שעלתה על מטוסה ויצאה ללוס אנג'לס לאירוע התרמה שערך למענה ג'ורג' קלוני בהשתתפות כל הכוכבים הנחשבים של הוליווד. עם חזרתה ביום ראשון לניו יורק היא ותופיע בעצרת גדולה עם בעלה ובתם צ'לסי, שחורשת גם היא את המדינה למען אמה עם מסר מחודד: תצביעו לאמא שלי ותהיו שותפים להיסטוריה, תהיה נשיאה ראשונה לארצות הברית.

 

קלינטון מתקשה בימים האחרונים להסתיר את התיעוב שפיתחה כלפי סנדרס. מבחינתה הוא היה צריך מזמן לעזוב את המרוץ, שהרי הוא לא יצליח להדביק את פער הצירים ביניהם ומבחינתה כל יום שהוא בקמפיין רק מפריע לה לנצח.

 

בצד הרפובליקני, הלילה הגדול צפוי לדונלד טרמפ. על פי הסקרים הוא מוביל בפער דו-ספרתי, והמקום השני צפוי לג'ון קייסיק. טד קרוז יגיע ככל הנראה רק למקום השלישי. שלשום כינסו בניו יורק מסיבת עיתונאים כמה משותפיו של טרמפ לתכנית הטלוויזיה "המתמחה" וגינו את המרוץ שלו בטענה שהוא סקסיט, גזען המטיף לשנאת הזר, וקראו לא להצביע לו. זה ככל הנראה לא יעזור להם, כרגע נראה המרוץ של טרמפ בלתי ניתן לעצירה.

פורסם לראשונה 16/04/2016 23:41

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
העימות בין קלינטון לסנדרס בספ"ש
צילום: רויטרס
מומלצים