שתף קטע נבחר

צוות ממשלתי ממליץ: הנחה משמעותית ברכישת דירה לחרדים שיתגייסו

פרסום ראשון: צוות בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד הביטחון, שהוקם כדי לבחון כיצד לעמוד ביעדי הגיוס, המליץ בין היתר על קריטריונים להנחה משמעותית ברכישת דירה או תעדוף בהקצאת שטחים לחרדים שישרתו. הפורום לשוויון בנטל: "שבית המשפט ישים סוף לביזיון"

 (צילום: עופר עמרם ) (צילום: עופר עמרם )
(צילום: עופר עמרם )

שווים ושווים יותר. צוות בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף במיל' דן הראל, ממליץ לשר הביטחון משה יעלון ליזום מנגנון שיאפשר הנחות ברכישת דירה לחרדים שיתגייסו לצה"ל. כך  נודע היום (א'). במקביל דנו שופטי בג"ץ בעתירה נגד החוק שפוטר גיוס בני ישיבות. 

 

בדו"ח, שחיבר הצוות, נכתב כי ממליצים ש"מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון בשיתוף עם משרד המשפטים, משרד האוצר ורמ"י (רשות מקרקעי ישראל), יבחנו האפשרות לכינונן של אמות מידה שיאפשרו הנחה משמעותית ברכישת דירה ו/או הקלות/ תיעדוף בהקצאת שטחים ליוצאי צבא ומי ששירת בשירות לאומי-אזרחי מקרב הציבור החרדי, זאת בשכונות המיועדות לציבור החרדי. במסגרת בחינה זו תינתן הדעת אף למשמעויות המשפטיות של הטבה מעין זו".

 

מחברי הדו"ח עצמם הודו כי הדבר "מעורר שאלות משפטיות כבדות משקל". צוות המשנה התרשם, כי נוכח מצוקת הדיור בקרב הציבור החרדי הטבות משמעותיות בנושאי הדיור עשויות לשמש לקידום השירות הצבאי והלאומי-אזרחי ולעידודם.

 

לקריאת הדו"ח במלואו לחצו כאן

 

נוכח האמור, הצוות הממליץ למנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יחד עם משרד המשפטים, משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל, לבחון את האפשרות להענקת הנחה ברכישת דירה או בהקצאת שטחים ליוצאי צבא ומי ששירת בשירות הלאומי-אזרחי מקרב הציבור החרדי, ביישובים או בשכונות המאוכלסים על ידי המגזר או סמוך להם, לרבות ההיבטים המשפטיים הכרוכים בכך, ובהתאם לתוצאות הבחינה -לפעול למימוש מתן ההטבה כאמור.  בנוסף להראל השתתפו בצוות גם גורמים בכירים ממשרדי ממשלה נוספים. הצוות הגיש את הדו"ח לשר יעלון והשר הממונה על השירות הלאומי אזרחי אורי אריאל. הדו"ח מגבש המלצות לקידום העמידה ביעדי הגיוס במסגרת החוק לשוויון בנטל.

 

הצוות המליץ גם לבחון אפשרות שמשרד הכלכלה ימשיך להשתתף בתשלומים עבור מעונות יום לילדי חרדים שיתגייסו לצה"ל ולשירות לאומי גם אחרי הגיוס. 

 

בג"ץ: "יצרתם מפלצת"

הדו"ח הוגש לבג"ץ לקראת דיון בהרכב תשעה שופטים על השוויון בנטל שנערך היום, בין היתר, על רקע עתירה שהגיש עו"ד איתי בן חורין מ"הפורום לשוויון בנטל". לטענתו, "בהמלצות הצוות מדובר על מתן הטבות בדיור ובנושאים נוספים. האם זה מגדיל את אי השוויון? 

איתי בן חורין ועו"ד איתן גינזבורג, שעתרו מטעם "הפורום לשוויון בנטל", היום בבית המשפט העליון ()
איתי בן חורין ועו"ד איתן גינזבורג, שעתרו מטעם "הפורום לשוויון בנטל", היום בבית המשפט העליון

"זה פשוט בלתי נתפס שמעבר לפטור המוחלט המוענק לחרדים משירות, ללא שום סנקציה, נותנים גם למי שמתגייס לשירות צבאי מינמילי או שירות אזרחי שיכול להיות גם בבית חב"ד בניו יורק - מעונות חינם והקלות בדיור! יש כאן עוד הגדלה של האי שוויון בחברה הישראלית. יש כאן שורה של גזרים ללא שום מקל, וגם המקל הגמיש שהיה בעבר – נעלם לגמרי בחוק החדש. החוק החדש שהעבירה הכנסת הינו נסיגה עצומה לאחור מכל ההשגים שהשגנו בשנים ארוכות של מאבק. אנחנו מקווים שלפחות בית המשפט העליון יעצור את הביזיון".

 

במהלך הדיון בבג"ץ בעתירה נגד פטור מגיוס בני ישיבות, אמר השופט עוזי פוגלמן: "הקמתם פה מונסטר ואתם מתמרצים מצב שבו אנשים לא הולכים לצבא ולא לומדים לימודי ליבה. זה ברור לאן זה מוביל כתהליך. אתם לא יוצרים מוטיבציה להשתנות".

 

החוק עוסק בשילוב בני הישיבות בשירות צבאי. כזכור בעבר בג"ץ כבר פסל את החוק שהעניק פטור לתלמידי ישיבה מצה"ל, ולפי החוק נקבעו מכסות קבועות שנתיות לגיוס בני ישיבות. תקופת ההסתגלות שהחוק קבע, אמורה להתקיים בתחילה עד שנת 2020 ובהמשך עד שנת 2023. אם עד שנת 2019 לא יעמדו במכסת הגיוס, שר הביטחון יוכל לקבוע שניתן לגייס את שאר בני הישיבות אולם אין חובה לעשות כן. 

 

כך, לדוגמא, ב-2016 אמורים להתגייס 3,200 בני ישיבות חרדים. לשם השוואה, ב-2007 התגייסו רק 288 מהם.

 

נגד החוק הוגשו עתירות של "הפורום לשוויון בנטל", התנועה לאיכות השלטון ומפלגת יש עתיד, שטענו כי מדובר באפלייה ובחוסר שוויון.

 

נציגת המדינה הסבירה כי מהות החוק היא שילוב החרדים בחברה: "הדרך להוביל לשילוב החרדים בחברה היא בדרך רכה", לדבריה. "התפישה היא שהדרך היחידה להוביל לתוצאות היא בדרך של הסכמה, וכי הטלת סנקציות והטלת חובת גיוס כללית לא מובילה לתוצאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל חן
חרדים בלשכת גיוס
צילום: יובל חן
מומלצים