שתף קטע נבחר

"הפלסטינים מפסידים 285 מיליון ד' בשנה"

דו"ח הבנק העולמי קובע כי ההסכמים הכלכליים בין הרשות לישראל, שלא עודכנו 20 שנה, גורמים להפחתת הכנסות משמעותית לרשות. הדו"ח גם משבח את ישראל על שהעבירה 128 מיליון דולר כפיצוי, אך מודאג מעיכוב כספי פנסיה של עשרות אלפי עובדים פלסטינים

דו"ח חדש של הבנק העולמי, המתפרסם לקראת כינוס המדינות התורמות לרשות הפלסטינית אשר יתקיים בבריסל בעוד ימים ספורים, מעריך כי הרשות הפלסטינית מפסידה הכנסות על סך 285 מיליון דולר בשנה כתוצאה מההסדרים הכלכליים שלה עם ממשלת ישראל שלא עודכנו מזה עשרים שנים. הדו"ח מציין כי הכנסות אלה היו יכולות להקל משמעותית את הלחץ הפיסקאלי של הרשות.

 

גם הפלסטינים רצים לדירה: השוק הרותח מעבר לגדר

ישראל אישרה הקמת תחנת חשמל פלסטינית ראשונה בג'נין

צה"ל פשט על חנות חלפנות ברמאללה: "כסף לטרור"

 

"הפחתת הפסד ההכנסות יכולה לצמצם את הגירעון הפיסקאלי של הרשות הפלסטינית לשנת 2016 למתחת מיליארד דולר ואת פער המימון הצפוי ביותר מחמישים אחוזים", אמר סטין לאו יורגנסן, האחראי על הגדה המערבית ורצועת עזה בבנק העולמי.

 

לפי הדו"ח, הסדרי חלוקת ההכנסות שהותוו בהסכם פריז, לפיהם גובה ממשלת ישראל מע"מ, מכסי יבוא והכנסות אחרות עבור הרשות הפלסטינית, ומחלקת אותם על בסיס חודשי, לא יושמו באופן שיטתי. הכנסות סליקה אלה מהוות למעלה משני שליש מההכנסות הציבוריות של הרשות הפלסטינית. רוב ההפסד הפיסקאלי המוערך נובע מזליגות מס במסחר עם ישראל והערכות חסר של ייבוא פלסטיני ממדינות שלישיות.

14 אלף משפחות בעזה עדיין עקורות. הרס ברצועה בצוק איתן (צילום: AP) (צילום: AP)
14 אלף משפחות בעזה עדיין עקורות. הרס ברצועה בצוק איתן(צילום: AP)
 

סכום ההפסדים המוערך ב 285 מיליון דולר בשנה אינו כולל הכנסות שגובה ממשלת ישראל בשטחי C שמהווים 60% משטח הגדה המערבית. הדו"ח מציין שחידוש הוועדה הכלכלית הישראלית-הפלסטינית המשותפת, שהוקמה מלכתחילה כדי לעקוב אחר יישום הסכם פריז ולפתור בעיות שנותרו פתוחות, עשוי לשפר באופן משמעותי את שיתוף הפעולה הכלכלי בין הצדדים. בכלל זה מציין הדו"ח צורך לבחינה מחדש של דמי הטיפול הגבוהים שגובה ישראל, ואשר כיום מממנים כמעט שליש מהתקציב של אגף המכס והמע"מ הישראלי.

 

רק 9% מהבתים שנהרסו בעזה שוקמו

הדו"ח גם חושף נתון מדאיג ולפיו הממשלה מחזיקה בפנסיות של עשרות אלפי עובדים פלסטינים שמועסקים בישראל. על פי הדו"ח מעכבת הממשלה הכנסות צבורות בסך 669 מיליון דולר. הסכום כולל תשלומי פנסיה של פלסטינים העובדים בישראל ומעבידיהם, שאמורים להיות מועברים לקרן ייעודית, שטרם הוקמה על ידי הרשות הפלסטינית. סכום זה כולל גם ניכויים ממשכורותיהם של עובדים אלה שאמורים להיות מועברים לכיסוי שירותי הבריאות והזכויות הסוציאליות שלהם.

 

לאחרונה הסכימה ממשלת ישראל להעביר לרשות הפלסטינית 128 מיליון דולר כדי לפצות על חלק מההפסד שנצבר במשך השנים. הדו"ח משבח צעד ראשון זה לשיפור המצב הקיים, ומציין שיש לעשות יותר כדי לצמצם את הפסדי המס ולעודד את הצמיחה במשק הפלסטיני.

 

כיום, המשק הפלסטיני אינו צומח במידה מספקת כדי להעלות את רמת החיים ולצמצם את האבטלה הגבוהה. אמנם המשק הפלסטיני התאושש מהמיתון של 2014, אך צמיחה של 3.5% ב-2015 אינה מספיקה בהתחשב בקצב גידול האוכלוסייה.

 

גם כלכלת עזה אינה צפויה לחזור למצבה שלפני צוק איתן עד לשנת 2018. שיקום עזה עדיין סובל מזרימה איטית מהמצופה של הסיוע המובטח, כאשר רק 40% מהסכומים שהובטחו ע"י המדינות התורמות בוועידת קהיר הועברו עד כה.

 

"בקצב הזה ההערכה היא שהסכומים שהובטחו לשיקום עזה יועברו במלואם רק בתום חמש שנים מסוף המלחמה. אפשר להבין את תשישותה של האוכלוסייה בעזה כאשר 20 חודשים לאחר המלחמה תוקנו רק 9% מהבתים שנהרסו לגמרי ו-45% מהבתים שניזוקו חלקית. יותר מ- 14,800 שמשפחות עדיין עקורות מביתן. לאנשים האלה בעזה אין לאן לברוח", אמר יורגנסן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן
צילום: EPA
מומלצים